2020. december 12., szombat

R. Kelényi Angelika: Halálos Hollywood


"Aznap reggel szürke felhők takarták a napot."

*

A ​híres brit színésznő titokzatos fenyegető üzeneteket kap egy idegentől, aki látszólag mindent tud róla; mikor, hol, kivel, mit csinál. Emily Montgomery már fényes nappal sincs biztonságban, ezért felfogadja Beverly Hills legvonzóbb magánnyomozóját… de hogy a fényűző partikról se maradjon le a zaklató miatt, szüksége van egy „barátnőre”, akinek egyéni a stílusa, rajong a celebekért és jártas a harcművészetekben. Caroline Woodra esik a választása, aki valójában azért utazik a sztárok városába, hogy világraszóló cikket írjon a lapba Hollywood hírességeinek viselt dolgairól. 
Caro első feladata nem éppen testhezálló, de hogy a veszélyesen sármos új főnökét lenyűgözze, a lány még arra is hajlandó, hogy karateedzésre járjon, kihallgassa a celebek féltve őrzött titkait, és tűsarkúban is képes legyen mosolyogni három órán át. 
R. Kelényi Angelika, Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő új regényfolyamában a Caroline Wood-sorozatban a nagy sikerű Barcelona, Barcelona és folytatása, a Róma, Róma regényekből megismert lány krimibe illő, de a romantikát sem nélkülöző kalandjait olvashatjuk. 
Caro újságíróként ered a rejtélyek nyomába, de gyakran a bűntényeknél is nagyobb veszély leselkedik rá: a szerelem.

Egy újabb fergeteges Caroline Wood sztori, ezúttal egyenesen Hollywoodból, a sztárok és a pletykák otthonából. Iszonyatosan vártam, hogy újra belecsöppenjek Caro egy újabb történetébe. Ez a rész különösen tetszett, hiszen nagy álmom eljutni Los Angelesbe és legalább egy hónapot eltölteni itt, ezért ittam a kötet minden szavát és alig bírtam magammal olvasás közben.

Már maga a regény kezdése is annyira Caros, annyira illik a sorozatba, hogy arra nincsenek szavak. Próbáltam nem olyan gyorsan haladni vele, mert az az igazság, hogy képes lettem volna akár 1 nap alatt kiolvasni, de az a baj ezzel, hogy Angelika annyira jól ír, hogy szeretem elhúzni kicsit a regényeit, s így tovább velem lehetnek a karakterei és az aktuális könyvének a cselekménye. S ha már szóba hoztam a cselekményt, egyszerre volt furfangos, akcióban gazdag, bennfentes, rejtélyes ugyanakkor csillogó és tündöklő is. Nemcsak egy újabb rejtélyt kaptam, hanem egy sorsfordító részt, ami nemcsak a sorozatot emeli ki még jobban, hanem valami újat is mutat. Hollywood a sztárok otthona, ahol mindig történik valami, ahol a viszályok, az ellenségeskedés és az irigység mindennapos dolgok, ahol a gazdagok tündökölnek és külső szemlélő által mindenki által vágyott, idilli életet élnek. Igen, ám, de nem minden a pompa és a csillogás. Az írónő erről húzza le a leplet és megmutatja, mi rejlik a felszín alatt, mi az ami el van rejtve a mélybe, s alig várja, hogy napvilágot lásson. Mindezt a már megszokott kellemes, olvasmányos, olykor szórakoztató, de annál inkább humoros stílusában teszi meg. Mielőtt Caro megérkezne a kötet helyszínére, szétnevettem az agyamat, de komolyan. 

Ilyen humoros, ugyanakkor komoly kezdést is rég olvastam és azt kell, hogy mondjam minden egyes pillanatot megért. Imádtam, hogy még mindig kicsit szeleburdi a hősnőnk, hogy mindig történik vele valami érdekes és legfőképp azt szeretem benne, hogy képes két lábbal állni a földön, szeret mindenre rácsodálkozni és mindenbe beleütni az orrát. 

Ahhoz kétség sem fér, hogy úgy igazán azután indul be a cselekmény, hogy Londonból átteszi Hollywoodba a székhelyet az írónő és jó pár vidám, vagy olykor gyanakvó pillanatokat okoz ezzel olvasóinak. Szerettem a kötetben nagyon, hogy semmi sem volt előtte tabu, nem félt mások életében vájkálni, nem félt attól, hogy ha kell humorral oldja a feszültséget és az érzésektől sem riadt vissza. Szerettem, hogy a csillogás mögé tekinthettünk be, hogy lerántotta a leplet és végig hű maradt önmagához. 

A kötetben Caro mellett Emily Montgomery-n van a hangsúly, akinek nemcsak a titkait fürkészte ki az írónő, hanem fenekestül fel is forgatta az életét, megmutatva ezzel, nem minden fénylik, ami arany. Nem minden a külcsín és a látszólagos jó élet, ha a valóság egészen más. Nemcsak lerántja a leplet, hanem rejtélyekre és titkokra is fényt derít. 

Maga a kötet nemcsak azért érdekes, mert a sorozat egyik újabb eleme, hanem azért is, mert szórakoztató stílusban elbűvöli olvasóit és az utolsó oldalakig kétségben és homályban tartja őket, hiszen minden egyes fejleménnyel és váratlan fordulattal új megközelítésbe helyezi magát a cselekményt és a regény mondanivalóját is. 

Ami a szerelmi szálat illeti, már megtanultam, hogy ne akarjak tőle sokat, hiszen nem lesz tartós, de azért ott van az, hogy mi van ha mégis, mi van ha nemcsak elhúzza előttünk az írónő a mézesmadzagot, hanem meg is tartja és bővebben kibontakoztatja? Összességében úgy érzem, érdemes volt kézbe venni a Halálos Hollywoodot is, hiszen ezzel ez lett az egyik kedvencem a Caroline Wood-sorozat eddig megjelent kötetei közül és ha nem is az az elsődleges célja a regénynek, hogy tanítson, mégis sikerült neki. Ha nagyvonalakban akarnám jellemezni a kötetet, ezekkel a szavakkal jellemezném: humoros, laza, olvasmányos, könnyed kikapcsolódás egy nehéz nap után. Viszont ennél jóval több, mivel rávilágit arra, hogy ne higgyünk a szemünknek, érezzük a megérzéseinkben és sose dőljünk be a látszatnak, mindig lássunk a színfalak mögé és addig ne nyugodjunk meg, amíg ez meg nem történik és nem látjuk át a teljes képet. Ha szeretted az írónő eddigi regényeit, bátran ajánlom neked a Halálos Hollywoodot is, hiszen garantáltan nem fogsz unatkozni és alig várod majd a következő és az azutáni részt is. A sorozat kötetről kötetre egyre inkább fejlődik, egyre merészebb és egyre akciódúsabb lesz. Kíváncsian várom, mit tartogat számomra a sorozat következő eleme, a Rejtélyes Rio.
" Úgy éreztem, engem szívatnak ezzel az önéletrajzzal. Soha életemben nem volt vízipisztolyon kívül egyéb fegyver a kezemben... És ha véletlenül lőnöm kell?"

" - Egyelőre - húzta el a száját Wilson, és megállapítottam, hogy egészen szexi telt ajkai vannak. Majd azt is megállapítottam, hogy nyilván nem találnám ilyen vonzónak, ha az elmúlt három hónapban nem hevertem volna teljesen parlagon."

" - Dehogynem. Kalandot akart, Hollywood és a filmgyártás izgatja, ha férjezett lenne, akkor pelenkákat válogatna, és eszébe sem jutna, hogy körülnézzen a világban."

"És tudtam, szerencsésebb az életem, mint Emily Montgomerynek, mert elmondhatom magamról, hogy vannak, akik szeretnek, vannak, akiket szeretek, akikre számíthatok, akikben bízhatok, és nincsenek a múltamban sötét foltok, melyeket takargatnom kell, különben összeomlik a csillogó felhőkből épített légváram."🛒  A kötet ide kattintva megrendelhető!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése