2018. október 13., szombat

Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal


"Törnek a tavalyi, száraz gallyak a talpunk alatt. Üvölt, minden rohadt szava betalál. Közel van. Szaladnánk, oszt' inkább csak görnyedten totyogunk, rohadt nehéz."

*

A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.
Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?Szurovecz Kitti az utóbbi években mindig jön egy könyvvel, ami velős gondolatokat tartalmaz, tabu, vagy éppen annyira szem előtt van, hogy mégsem mernek beszélni róla. A kisemmizett angyal is erre a tematikára épül. Évről-évre hozza el nekünk, olvasóknak a lélekig hatoló történeteit, új információkkal lát el és megmutatja a világ azon részét, amiről keveset beszélnek, ha egyáltalán beszélnek. Minden évben várom, hogy egy újabb remek sztorit foghassak a kezembe az írónőtől és ez az időszak újból elérkezett. Igaz, hogy nem olvastam az összes SZK regényt, mégis kijelenthetem, hogy A kisemmizett angyal az eddigi legfájdalmasabb, legvalóságosabb és legőszintébb kötete. Nem lehet elmenni mellette szavak nélkül. Alapjaiban rengeti meg az olvasók lelki világát.

Számítottam rá, hogy nem lesz egyszerű olvasmány, de arra még a legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy én is szenvedni fogok, amíg Panka és Mia történetét olvasom. Nagyon betalált, úgy rombolta le a világról alkotott képemet, ahogy azt kell és megmutatta a szörnyű valóságot, azt ami sokunk előtt rejtve van. Minden egyes elejtett könnycsepp és letargia megérte, mert a lelkemig hatolt, cselekvésre késztetett és miatta teljesen másképp látom a problémáimat. Maga az írói stílus már régóta elvarázsolt, de ahogy ebben a kemény burokba kibontakozott az egyszerűen csodálatra méltó. Nem kis munka állhat a kötet mögött, mégis minden egyes papírra vetett sor elgondolkodtat, érdemes volt megírni és nem utolsó sorban, ha már csak egy embernek is felnyitotta a szemét, akkor már értelme volt megírni. Tudom, hogy sokszor írtam már, de nagyon csodálom Kittit azért, mert mer és tud is ennyire újszerűt mutatni és mert ott és úgy ássa bele magát a témába, hogy az ne csak hiteles legyen, de érzelmes is. Úgy kezdtem neki a kötetnek, hogy tisztába voltam, hogy milyen borzalmakról kell majd olvassak, de még ezt a kemény témát is egy olyan nézőpontból mutatja meg, ami mégsem annyira durva és szerencsére csak ott részletes és ott terjed ki a lényegre, ahol szükséges és nem tereget ki mindent az ablakon. 

Két teljesen különböző lányt állít a középpontba, ezáltal megmutatja nekünk a két alternatívát. Megmutatja, hogy milyen is a szegénység, a kilátástalanság, az elfogadás és a reménytelenség. Míg a másik oldalon ott van a jómód, a dac, a harag és egy reménytelibb élet kezdete. Igen ám,de ahogy ezt a két emberi sorsot keresztezi ott kezdődik el igazán a történet, ott válik egyre izgalmasabbá és egyre valóságosabbá, fájdalmasabbá. Két teljesen külön személyiség, a sorsuk mégis egy. S mindennek a középpontjába a prostitúciót, az emberkereskedelmet és az alvilágot állítja. Amit elért Kitti az valami eszméletlen. Ha tőle olvasol nem csak olvasol, de tanulsz is belőle. Maga a cselekmény két szálon fut. Mint már említettem, Panka és Mia a két főkarakter, akik köré épül a regény. 

Nagyon szépen látszik a jellemfejlődés, a szem felnyitódásának pillanata, az amikor elszáll az agyunkból a köd és tisztává válik a helyzet. A témát úgy sikerült feldolgozni, hogy abba az igazságszolgáltatás, a gyermekintézetek működése és a veszély is szerepet kapott. Egy olyan karakter által vagyunk végig vezetve, akiről én elhittem, hogy véletlen az egész, hogy tényleg minden úgy van, mint abban a bizonyos levélben. Nagyon nagy meglepetéseket tartalmaz, az biztos. Nemcsak meghökkent, de meg is döbbent. Igazi kemény vasakarat, lelki erő kell ahhoz, hogy mi magunk se törjünk meg lelkileg és úgy tudjuk elengedi A kisemmizett angyal sorsát, hogy közben mi is álljunk fel a földről, mert bizony Szurovecz Kitti A kisemmizett angyallal a földhöz vág minket és amíg el nem érünk az utolsó oldalig, addig nem is engedi, hogy felálljunk. 

Rendesen ránk zúdítja az igazságot és attól sem riad vissza, hogy a kellő helyeken a kegyetlenséget és a brutalitást is reprezentálja. Maga a kötet hangneme könnyed, még a komolyabb témákat is olyan profizmussal tálalja, hogy az emészthető és mindent elsöprő legyen. Nem tévedek sokat, ha azt mondom, hogy ez az eddigi legkeményebb Szurovecz Kitti kötet és alig várom, hogy újból elteljen egy év és kapjak egy újabb Kitti féle lelki segélyszolgálatot, vagy éppen egy földbe döngölést, ami rámutat a kemény valóságra, még akkor is, ha nem vagyok azt kész látni.

Ezzel a lélektani remekével csak egy újabb okot adott az írónő arra, hogy miért is érdemes magyar szerzőktől olvasni és miért is éri meg feszegetni a határainkat. Kitti ezen regénye erősen kívül esik a komfortzónámtól, mégsem bánom egy pillanatig sem, amiért engedtem a csábításnak és nem ijedtem meg a téma komolyságától és attól, hogy meg fog bennem változtatni valamit, mert bizony A kisemmizett angyal képes arra, hogy megváltoztassa a szemléletmódunkat, a gondolkodásunkat és a világról kialakított képünket. Köszönöm Kitti, hogy megmutattad ezt az oldalt is és azért remélem egy év múlva már boldogabb vizekre evezhetünk. A kötet utolsó fejezetével felmerül a folytatás lehetősége, hisz még oly sok mindent nem tudunk. Megismerjük a rabság alatti Pankát és Miát, de arról, hogy ezek után milyen élet vár rájuk csak pár elejtett gondolat marad, ami azért erősen sejteti a folytatás lehetőségét, de ha nem is lesz második rész, már akkor is megérte, hisz a részese lehettem és igaz, hogy darabokra tört, de néha erre is szükség van, hogy úgy haladjunk a számunkra kijelölt úton, ahogy az meg van írva. Valóságos, szívet tépő, megrengető, kegyetlen és brutális. Ezekkel a szavakkal lehetne a legjobban összefoglalni A kisemmizett angyalt. 
" - Te vagy a mi mentőangyalunk - mondja Panka bágyadtan, és úgy néz a magas, cérnavékony, pattanásos fiúra, mintha legalább ő lenne Robert Pattinson."

" Figyelj csak, anya, azt gondolom, hogy tőlem nyugodtan elpusztulhat a Föld, de én azért nem szeretnék - próbálok mosolyogni."

" - Nagyon rosszul esne, ha igaza lenne anyádnak. Ha csak azért költöznél hozzám, hogy amíg dolgozom, te igazságot tegyél a világban - sandít rám Apa."

" - Muszáj, hogy lenyűgözzelek, hiszen nem volt túl sikeres a belépőm..."

" - Úgy nézel ki ebben a házban, mint egy bukott angyal, akit száműztek a pokolba - mondom neki nevetve."Köszönöm az Athenaeum Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 20%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése