2018. július 6., péntek

Marissa Meyer: Heartless - Szívtelen


"Három ínycsiklandozó citromos pite csillogott Catherine előtt."

*

Bár Catherine az egyik legkelendőbb fiatal hölgy Csodaországban, és a házasodni kívánó Szív Király kedvence, őt mégis egyebek foglalkoztatják. Ínycsiklandozó süteményeket süt, és a leghőbb vágya az, hogy pékséget nyisson a legjobb barátnőjével. Az édesanyja szerint ilyen gondolatok azonban nem méltók egy olyan fiatal lányhoz, aki akár királynő is lehetne.
Cath megismerkedik Jesttel, a jóképű és titokzatos udvari bolonddal. Életében először valódi vonzalmat érez valaki iránt. Kockáztatva, hogy vérig sértik a Királyt és éktelen haragra gerjesztik Cath szüleit, a két fiatal titkos, viharos kapcsolatba bonyolódik. Cath a saját szerencséjének kovácsa akar lenni, és a saját feltételei alapján akar szerelembe esni. Ám a sorsnak más tervei vannak e varázslatos, őrült és szörnyetegekkel teli vidéken…

Magát a regényt egy másik remekmű ihlette, az Aliz Csodaországban, amiért már egészen kiskorom óta teljesen odáig vagyok. Imádom a bohókás világát, s ezt az érzést és emlékeket hozta el nekem újra Marissa Meyer, akire még érdemes lesz odafigyelni, mivel igaz, hogy egyszer már bedőltek a könyvei, de ezúttal reméljük, hogy nemcsak a Szívtelen, hanem a Holdbéli krónikák is sikert aratnak, mert abban biztos vagyok, hogy akik egy kicsit is szeretik a különleges, mesés történeteket, azok a Szívtelent is imádni fogják, csak úgy mint én.
Nem túlzok, ha azt állítom, hogy ez volt az egyik olyan kötet, amit már nagyon vártam. Igaz, hogy az írónőtől mást még nem olvastam, de az, hogy a Heartless lehetett az első, nagyban befolyásolja, hogy milyen is lesz a további kapcsolatom Meyerrel. Számomra a kötet maga a kalandok, a romantika és a sejtelmesség kötetet. Imádtam, ahogy megelevenedett előttem a cselekmény, a karakterek, ahogy kirajzolódott a világ és ahogy azt elém tárta az írónő. Maga az elképzelt világ nem újdonság, de a leírások és a mondatok összetettsége páratlan. Minden egyes sorából érződik a törődés és az elegancia. Olvasás közben megnéztem a filmet, hogy minden apró részlet világos legyen előttem, s igaz, hogy a Tükörüvev másik felén vagyunk, mégis szorosan kapcsolódik az eredeti világhoz. Utalásokkal és elcsepegtetett információkkal lát el minket úgy, hogy közben megmarad a saját síkján és nem akar teljesen beleolvadni a világba, ki akar tűnni onnan. S ha jobban belegondolok sokkal jobban is tetszett, mint az eredeti, mivel ez a kötet lett számomra 2018 nagybetűs OLVASMÁNYA. Ahol kell elvarázsol, izgalomban tart, új kapukat tár ki, veszélybe sodor, felkelti bennem az érdeklődést és olyan élményt ad, ami nem fog egyhamar elmúlni. Mindennek az alapja a szerelmen van, ezt hangsúlyozza ki, erre építi rá a cselekményét. Egy olyan szerelmet helyez a középpontba, ami nem szokványos, már már egyedi és nagyon különleges. Egy udvari bolond és egy márki lánya közötti szerelem első lépéseit pedzegeti és ezt állítja piedesztálra. Ez a szál alapozza meg a későbbiekben az alaphangulatot és a cselekmények veszélyesé és vakmerővé válását. 

A történetet végig Cath szemszögéből olvashatjuk, aki nemcsak engedelmességével és igazságérzetével tűnik ki a többi karakter közül, de tenni akarásával és vakmerőségével, merészségével is. Aztán persze ott van Jest, az udvari bolond, aki már az első találkozás alkalmával ellopta a szívem és reménnyel töltötte el, hogy igen képesek lesznek legyőzni az elvárásokat és közösen felépíteni valami csodálatosat. Csodaország minden egyes lakója, eseménye és a megszámlálhatatlan érzelem, amit olvasás közben ad tesz lehetővé azt, hogy ne csak egyszer olvasós könyv váljon a Szívtelenből. Igaz, hogy 555 oldalas, de ez a mennyiség pillanatok alatt elszáll, mire feleszmélne az ember, hogy még olvasná tovább egyszer csak vége szakad. Annyi minden történik lap lap után. Hol romantikusra veszi a formát, hol varázslatossá, hol különlegessé az biztos, hogy nem leszünk kalandok és érzelmek híján. 

Nem vagyok nagy romantikus, de imádtam a szerelmi szálat, annyira egyedi, annyira édes és ártatlan és annyira megtör Marissa Meyer a végére, hogy az nem igaz. Többször jártam a fellegekben és a kínkeserves pokolban, mint amit meg lehetne számolni. Minden egyes édes pillanat után jön egy arcul csapás és a küzdeni akarás nem szűnik meg. S még mindebbe beleszövi a szörny motívumát is, aki terrorizálja a népet és aki sorra szedi áldozatait. Annyira összetett és jól kidolgozott, hogy ha nem lenne a végével kapcsolatban hiányérzetem, hogy ha nem tört volna darabokra, akkor nem is lenne igazi az élmény. 

Azonban vigyázzatok, mert előfordulhat, hogy a kötet végére ti is szívtelenekké váltok és ölni tudnátok a folytatásért. Mindemellett szórakoztat is, kikapcsol, persze egy kicsit őrültnek kell lenni, hogy igazán élvezhessük, de ez mind az írónő varázsa, ha ő nincs akkor mi sem ismerhetjük meg ezt az ínyencséget és habár utána néztem a folytatásnak, de nem találtam, azért remélem, hogy nem ez a vége. Túl kegyetlen lezárás lenne. Viszont alaposan végiggondolva logikusan építette fel a szemünk előtt a cselekményt,az elkerülhetetlen sors is ott volt végig a szemünk előtt, de annyira reméltem, hogy elkerülhető, hogy nem hittem volna, hogy kegyetlen lesz az írónő és beviszi azt az utolsó ütést. Összességében igazi függővé tett a kötet. A különcségével és azzal a természetességgel, ahogy bemutatja a helyszíneket, a regény mondanivalóját igazi must have olvasmánnyá vált számomra.

Mesei elemekkel is tarkított, de közben tanulságot is tartalmaz, teljesen új megvilágításba helyezi a már ismert világot és igazi értékkel bíró, feledhetetlen élményt ad. Szívbe markol, ha kell kitépi azt, s ha kell visszahelyezi. Addig szorongatja, amíg nem marad már ott semmi más, csak a folytatás iránti vágy, az hogy a jóslatot sikerüljön valamilyen úton módon megváltoztatni és az, hogy milyen édes, romantikus, vakmerő és bátor is Jest, aki hatalmas titokkal övezve veti bele magát a történetbe, s olyan végkimenetellel zárja, amire nem is gondolt volna. Bástya is, s közben mégis csak egy udvari bolond képében tiszteleg. Cath pedig, habár a vége felé sikerült csak úgy igazán megkedvelnem, értékelem benne, hogy nem adja fel, hogy emberséges és alig várom már, hogy kieszeljen valami megoldást, mert én már csak ilyen optimistán állok hozzá, hiszen ha nem így tenném darabokban hevernék a kötet mellett a sarokban, mert igen, bevallom annál az ominózus, mindent eldöntő pillanatnál igenis neki akartam vágni a falnak és még most is képtelen vagyok felfogni, hogy hogy megvezetett az írónő. Annyira megszoktam már, hogy happy enddel végződnek a történetek, hogy igazi arcul csapásként ért, amikor tudatosult bennem, hogy a Szívtelennél nem lesz semmilyen boldog befejezés és, hogy a neheze csak még most következik. Ha igazán különlegeset akartok olvasni és még Csodaország világáért is odavagytok, akkor a Heartless a ti regényetek,de vigyázzatok, mert erősen függőséget okoz és elvonási tünetek jelentkezhetnek a kötet elolvasása után.
" - Nem állt szándékomban megbántani. Egy magamfajtának az ilyen nevetés többet ér minden aranynál. Életcélom lesz, hogy ismét hallhassam. Minden egyes nap, ha ön is úgy akarja. Nem is... Inkább mindennap kétszer, és legalább egyszer még reggeli előtt. A Király udvari bolondja ennél kevesebbel nem érheti be."

" - A Király említett valami pitét, amit a bálba hozott. Akkor nem sok jelentőséget tulajdonítottam a dolognak, azt hittem, hogy a szakácsnője készítette, de most... Most már értem, miért vonzódik önhöz annyira. Ön nem csupán tehetséges, hanem... Tudja, kifejezetten gyönyörű is, amikor a sütésről beszél. Tudja, hogy jó benne, és ettől teljesen felvillanyozódik."

" - Nem, de látom, hogy már várod, mikor találkozhatsz vele újra, elpirultál és mosolyogsz, pont úgy, mint amikor teljesen elégedett vagy valamivel. És... az édesanyád biztos, hogy mindkettőtől eltiltana."

" - Csak magára, őfelségére és arra a szerencsétlen fickóra, aki önmagára is csomót kötne, csak hogy lenyűgözze magát. Bár, végül is, Jest önként vette magára az udvari játékszer szerepét, miért is kellene hát másképp kezelnie őt?"

" - A tiéd a szívem, Jest -  szólalt meg bensőségesebb hangot megütve. - Nem tudom, megérdemled-e vagy sem. Nem tudom eldönteni, hogy hős vagy-e, vagy gonosztevő, de úgy tűnik, nem is számít. Bármi legyen is a válasz erre a kérdésre, a szívem a tiéd."

" - Téged - suttogta Catherine, és bár szinte a saját hangját sem hallotta, látta, hogy a fiú szeme felcsillan. - Bármi közül kell is választani, mindig csak téged."

" - El sem tudom mondani, mennyire várom, hogy melletted tölthessem az életemet, és hogy számtalan lehetetlen dolgot hitessek el veled!"

" - Kívánom, éljetek boldogan, míg meg nem haltok, de csak hogy tudjátok, nagyon idegesítőek vagytok. Legyen tiétek minden, mi e rothadó világon még ragyog, de ha ezt tovább kell hallgatnom, abba menten belerokkanok."

" - De a remény az - folytatta a macska -, amitől a lehetetlen lehetségessé válik."


Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése