2018. július 13., péntek

Kiersten White: Supernaturally - Több mint különleges


"Ó te jó sípjel, meghalok!"

*

Evie végre olyan hétköznapi életet él, amilyenre mindig is vágyott, ám egy nap rádöbben, hogy hosszú távon ez… kissé unalmas. Nosztalgiával emlékszik vissza a Nemzetközi Paranormális Ellenőrző Hivatalnál töltött időszakra, és ekkor újra lehetősége nyílik arra, hogy ott dolgozzon. Mivel kétségbeesetten vágyik némi változatosságra, igent mond.

Egyik küldetés borzasztóbb a másiknál, ezért felmerül benne a kérdés, vajon jó döntést hozott-e. Ráadásul megjelenik az exe, a tündér Reth, aki sötét titkot fed fel Evie múltjából. Evie rájön, hogy a tündérek világában háború készülődik, ami az egész természetfeletti világot káoszba döntheti. És hogy mi a háború tétje? Evie maga.

Ennyit az átlagos életről.


A trilógia első részét még a blog születése előtt olvastam, pontosabban 2014-ben és már kezdtem eltemetni magamban, hogy nem fogom olvasni magyarul a folytatását, de megmutatta a kiadó, hogy lát benne fantáziát és 4 év elteltével, de végre magyarul is a kezünkbe foghatjuk. Anno nagyon szerettem a történetet, mert eredeti volt és ez az eredetiség a második résznél sem kopott meg, s ugyanolyan élvezetes, mint a Paranormalcy.
Kiersten White sajátos stílusával és az általa elképzelt paranormális világ felépítésével teszi olvasmányossá, szerethetővé és klasszikussá a történetét. Logikusan, egyetlen szálat és fontos információt sem kihagyva halad előre az időben és a cselekményben, s úgy osztogatja az újabb fordulatokat és természetfeletti lények megjelenését, mint ahogy más a kártyával teszi ugyanezt. A kötet eleje megmarad a normalitás szintjén, ami azért is egy hirtelen váltás, mivel az első kötet szinte végig arról szólt, hogy a főszereplő, Evie mennyire is szeretne normális, átlagos, mindenféle paranormális jelenségtől mentes életet élni, s ezt meg is adja az írónő, legalábbis ennek az illúzióját. Hétköznapi megpróbáltatásokkal és iskolai megfelelési kényszerrel indítja útjára a kötetet, de hogy ez meddig maradhat fent az egy igencsak jó kérdés, mivel a rutinos olvasók tisztában vannak vele, hogy fog jönni egy csavar,ami visszafogja terelni a karaktert a paranormális síkra, s ezzel az írónő is tisztában van s sikerült egy nagyon meglepő és nem vált jelenséggel visszavezetnie minket a megkezdett vonalhoz. Imádtam, ahogy előtérbe kerültek az újabb és újabb lények. Már az első résznél is az tetszett meg a kötetben, hogy nem ragad le a vámpír-vérfarkas-tündér szentháromságnál, hanem azon felülkerekedve adja hozzá a többi lényt és ezzel teszi még érdekfeszítőbbé, még egyedibbé. Nem egyszerűen a kliséket használja, hanem azokra építve fokozza és fokozza a hangulatot és olyan fordulatot ad a regénynek, ami még izgalmasabbá és letehetetlenebbé teszi a cselekményt. 

Ha már a cselekmény szóba került, akkor vétek lenne kihagynom azt, hogy mennyire is természetesen, mennyire akciódúsan és veszélyesen adja hozzá az írónő a normális, hétköznapi élet elemeit és a természetfeletti sík sajátosságait. Igazi párhuzamot állít, ami nagyszerűen megfér egymás mellett, már-már kiegészítve a másikat. A fő hangsúly ezúttal Evie múltján és képességén van, azon hogy kicsoda és micsoda is ő. Mi is van a múltjában, mitől más ő mint a többiek, s hogy ez milyen hatással van az életére és a gondolkodására, a tetteire és a cselekvéseire. 

Ezzel egy tükröt is mutat; megmutatja mindkét oldalt, hogy mi lehetne a karakterből ha a jó illetve ha a rossz oldalt választja, s ez az oldalválasztás is egészen relatív, mindenkinek mást jelent a jó és a rossz oldal is. A cselekményt még jobban bonyolítja az is, hogy egy új karakter kerül előtérbe, aki hatalmas meglepetéseket tud okozni, aki kontrollálhatatlan és nehezen lehet értelmezni a cselekvéseit, de az biztos, hogy kalandos út vezet el addig, hogy valóban azt mondhassuk, hogy kiismertük. 

Amellett, hogy megjelenik ez az új karakter, Jack, a többiek sem vannak elhanyagolva, sem Reth, sem pedig Lend. Nemcsak Evie-n van a hangsúly, hanem azokon is akik hatással vannak rá és akikre ő bír hatással. Lend már az első résznél felkeltette az érdeklődésemet, hiszen különleges és titokzatos háttere van, de mellette ott van Reth is, akit néha utálunk, s néha szeretünk, így biztos, hogy unatkozni nem fogunk. Mindig történik valami új, ami miatt még jobban kell figyelni és, ami még jobban odaszegez a lapokhoz és addig nem ereszt, amíg a történet végére nem érünk és nem mondhatjuk azt, hogy nagyon is megérte elolvasni és hol van már az a folytatás. 

Persze emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy vannak humorosabb, hátborzongatóbb és nyugtalanító események is a kötet lapjai között, amik lehet, hogy elsőre nem tűnnek olyan fontosnak,de a kötet vége ráébreszt arra, hogy minden egyes furcsaság, apró részlet az és mindenre érdemes odafigyelni, mert sosem lehet tudni, hogy mi lesz az a megmásíthatatlan esemény, ami mindent a feje tetejére fog állítani, s ami miatt egy teljesen új mederbe fognak folyni a már megkezdett események.

A kötet egy bizonyos pontján szívbemarkolóan szomorú és végig körbe lengi egy búskomor hangulat a cselekményt, ami abból fakad, hogy Evie más, mint a többiek. De hogy ne csak az akcióról és a különleges lényekről szóljon a Supernaturally, az írónő a már megkezdett szerelmi szálat is folytatja. Egy teljesen új megközelítésbe helyezi. Vannak benne romantikusabb részek is, de valahogy a romantikus szál elveszik amellett, hogy ezek az érzelmes pillanatok átalakulnak veszedelmes vagy éppen hátborzongató jelenetekké. Nincs benne egy olyan jelenet, ahol tényleg a szerelem lenne a fókuszban, mivel ezt a paranormális vonalat még ebbe is beleszövi, s ezzel nincs is baj, csak nehezen fér meg mellette az érzelmek kavalkádja, de hogy emiatt ne legyen akkora hiányérzetünk egy szebb jövő képét is belebegteti az írónő a cselekménybe és reménykedésre ad okot, miszerint van remény arra, hogy egy halhatatlan és egy nem halhatatlan között érdemleges kapcsolat alakuljon ki. Összességében nagyon szerettem olvasni és imádtam, ahogy a titkok és elrejtett információk, hogyan tették még izgalmasabbá és néhol még fájdalmasabbá a történetet. Azt hiszen megérte várni a kötet megjelenését, mert újfent megmutatta Kiersten White, hogy ha természetfeletti történetről van szó, akkor érdemes számolni vele, mert ott van a helye a történeteinek a toplistán és a szívek polcain.
" - Velem kell jönnöd. Elindult néhány folyamat, és nem tudom az összes lehetőséget ellenőrizni. Nem bújtathatlak el örökre. A biztonságodat viszont garantálhatom, és boldoggá tehetlek. Add a kezed!"

" - Hogy én mekkora mázlista vagyok, hogy ilyen pasim van! Nemcsak jóképű, de iszonyú okos is. Egy kicsit viszont ijesztő, hogy ennyire vonzódom hozzád, miközben pontosan úgy nézel ki, mint az apád. Nem cserélsz álcát?"

" - Ha nem bukkantam volna fel, akkor egyedül is pompásan megoldottad volna a helyzetet. Ne érzelgősködj épp most, amikor végre rájöttem, hogy milyen szórakoztató a társaságod. Egyébként a legjobb dzsekim van rajtad, és mivel szeretném visszakapni, ezért hazaviszlek."

"A mosolya volt a legtökéletesebb álca, amit valaha láttam. Amikor azt hittem, hogy valami tényleg fontosat tudtam meg róla, elővette ezt a mosolyát, és minden valódi érzést eltüntetett vele az arcáról. Hogy láthatnám meg egyszer, hogy mi van alatta?"

" - Én csak egyféle életet tudok elképzelni magamnak, mégpedig veled együtt. Nem értem, szerinted mi választ el egymástól kettőnket, de nem találkozhatnánk valahol félúton?"Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése