2018. július 26., csütörtök

Ella Steel: Sors-Döntő (bővített)


"Csodálatosan szép időnk volt."

*

Evan Keller egy feltörekvő rockbanda tagja, akinek meghiúsulni látszanak az álmai.
A teher, ami a vállát nyomja már túl sok neki. Segítséget kell kérnie, de ezt nem teheti meg nyíltan, mert az csak tovább rontana a helyzeten. Vajon megtalálja a megfelelő embert?
Haley Benett egy elszánt, makacs, fiatal nő, aki bizonyítani akarja leendő hivatása iránti elkötelezettségét.
Egy hétköznapi történet, egy nem hétköznapi szerelemről. Egy kapcsolat, ami már az első személyes találkozó előtt elmélyül.
Két szív és egy nagy szerelem.
Vajon az egymás iránt érzett szerelmük elég erős ahhoz, hogy legyőzze az élet által eléjük sodort akadályokat? Megismerhetjük félelmeiket, küzdelmüket, kitartásukat és egymásba vetett bizalmukat.
Ebben a történetben bármi megtörténhet, hisz a sorsunkról mi magunk döntünk.

Azok közé a szerencsések közé tartozom, akik már olvashatták az eredeti, bővítetlen verziót. Mielőtt elkezdtem volna volt bennem egy kis félsz, hogy vajon másodszor is akkora élmény lesz? Határozottan állíthatom, hogy igen. Sőt; most érzem csak azt igazán, hogy a bővítéseknek hála megérett a történet és valóban kiforrott a szerelem a regény lapjain. Mielőtt nagyon belemerülnék el szeretném mondani, hogy nem olvastam vissza a már meglévő értékelésemet a könyvről, így ha vannak benne hasonlóságok, akkor az azért van, mert hasonló élményt váltott ki belőlem.
Először is volt egy borítócsere, ami nagyon jót tett a kötetnek, hiszen így már azt tudom mondani, hogy így az igazi. Sokkal jobban illik magához a történethez, és igaz, hogy az előzővel sincsen semmi bajom, de ha egymás mellé tesszük a kettőt, akkor szerintem minden válaszra fény derül. Már maga a borító tapintása is más, kellemesebb és lehet a tapizási mániával élni. A lapok, a betűméret és a kiadás mérete is változott, de ezek a tulajdonsági változások is csak javára váltak a történetnek. Alapvetően a cselekmény nem változott, kiegészítést kapott, de amúgy minden maradt a régi. Ugyanazt a sokkoló kezdést kapjuk, mert igen, hiába voltam tisztába vele, hogy mi az első fejezet, még így is lesokkolt. De nem is vártam mást Ella Steeltől. Az is igaz, hogy sikerült újból odaszegeznie az oldalakhoz és csak úgy faltam azokat. Örömmel tölt el, hogy érdekelte, hogy mit is gondolok, hogy mik voltak az általam felfedezett hibák és mit kellene másként csinálnia, hogy tökéletes legyen az élmény és valóban megtette, nemcsak udvariasságból kérdezte, hanem fontos számára, hogy egy olyan kötetet adjon ki a kezei közül, ami nem hemzseg a stilisztikai hibáktól. Megtisztelő volt látni, hogy a privát beszélgetésünk megérett és valamilyen szinten büszkeséggel is tölt el, hogy ha nem csak kizárólagosan az én ötletem volt, de csiszolt rajta és kibővítette, több hangsúlyt fektetett a turné helyszínek megismerésére és arra, hogy a szerelem és a vonzódás csak úgy áradjon a lapokról. A dalszövegek és az üzenetváltások még mindig üde színfoltjai a történetnek. 

Nagyon jól sikerült kiválasztani őket és a dejá vu érzés ellenére is olyan volt, mintha egy olyan szerelem történetébe csöppentem volna, ami az égben kötettett. Maga a cselekmény lendületes, könnyen emészthető, piszok gyorsan lehet vele haladni, a karakterek jellegzetesek, könnyen megjegyezhetőek, szerethetőek, de nemcsak ők, hanem maga a történet is. Még mindig olyan, mintha egy tündérmesét olvastam volna a rocker hercegről és a szerény király kisasszonyról, akinek nincs elég önbizalma ahhoz, hogy igazi, erős nő legyen, de ahogy belép a képbe úgy változik meg ő is és az a bizonyos herceg is. 

Ellától olvasni mindig feltölt, érzéseket vált ki belőlem. Csodálom, hogy milyen sokszínű és, hogy mennyi újdonságot tartogat még az olvasói számára. Biztos vagyok benne, hogy akiknek az eredeti verzió is tetszett, azok egyenesen el fognak ájulni ettől a bővített verziótól, mert úgy érzem, hogy most lett igazán tökéletes és most érett meg arra, hogy maga Haley és Evan is büszke lehessen rá. 

A plusz fejezetek és kiegészítések eszméletlenek lettek, ezek miatt érzem még közelebb magamhoz a karaktereket és ezek miatt hitelesebb számomra a kialakult szerelmi szál. Mindig is szkeptikusan álltam a szerelem kérdéséhez, de Ella bizonyított, hogy nem kell mindenben értelmet látni, mert van ami csak egyszerűen jön és letarol mindent. Megváltoztatja, a jó irányba az embert és olyan folyamatokat indít el, amire egyedül, magunkban nem lennénk képesek. 

Az eleje, a közepe és a vége is úgy volt tökéletes, ahogy volt. Egy percig nem éreztem azt, hogy nem lenne az igazi. Igaza van Marilyn Miller írónőnek, miszerint megmutatja, hogy milyen az igaz szerelem, mert valóban a sok munka és a sok tétlen pillanat mellett a legnagyobb kincsre világít rá, ami érhet minket, mégpedig a szerelemre. Lehetünk akármekkora macsók, vagy éppen nagylányok, mindenkinek szüksége van arra, hogy valaki viszont szeresse és feledhetetlen pillanatokat szerezzen nekünk, s az írónő erre világít rá. 

A szerelem győz és mindent magával ragad. Visszatérve még egy kicsit a bővített részekre, eszeveszettül jó volt olvasni, ahogy nem csak átsiklottunk a helyszíneket,hanem ott is elidőztünk kicsit, de még mindig az érzelmeken, a szexualitáson és a megoldandó problémákon van a hangsúly, s ezek miatt egy perc nyugtunk nem lehet. Mindig történik valami a váltott szemszögekben, ami miatt csak olvassuk és olvassuk a történetet, befogadjuk a mondanivalóját és elraktározzuk a kulcsmondatokat, a kulcsjelenségeket, ami miatt képtelenség egyhamar letenni és kiszabadulni a könyv bűvköréből. Már az első pillanattól kezdve az utolsóig úgy építi fel a szerelmi szálat, hogy az hiteles legyen és egészen az utolsó sorokig az is marad. Nemcsak a szép pillanatokat, de a kételyeket és a múlt darabjait is úgy vegyíti bele, hogy ne legyünk biztosak benne, hogy ez milyen hatással lesz a szerelmesek kapcsolatára, de az biztos, hogy minden tétlenséggel és kétellyel töltött perc a végére meghozza a gyümölcsét és kiteljesedik. Evan és Haley szerelme ez, de belőlünk is benne van valami, amitől válik úgy igazán a mienké. Bátran állíthatom, hogy másodjára még nagyobb élmény volt és ember legyen a talpán, aki azt meri mondani, hogy nem éri meg magyar íróktól olvasni. Erre Ella Steel rácáfol, ő az egyik elő példa, hogy miért is kell figyelmet szentelni kicsi hazánk ékköveire.
"Szörnyű, hogy már egy ideje csak magammal társalgok, lehet, hogy kezdek megbolondulni? Akkor még fokozottabban szükségünk van szakszerű segítségre, mert nem akarom elveszíteni a józan eszemet."

"Jesszus! Atyaúristen! Lehet ember szerelmes egy olyan srácba, akivel igazából még nem is találkozott? Mondjuk ez pont nem igaz. Hiszen ma is találkoztunk. Nem álltunk szemtől-szembe, de ott volt velem. Mentem összeesem. Úgy ver a szívem, majd kiugrik a helyéről. Muszáj lefeküdnöm és rögtön elaludnom. Ezt a pár napot már csak kibírom valahogy."

" - Pedig, ha nem lennél ilyen menő rocker még azt is mondanám, hogy cuki vagy - rebegtettem felé a szempillámat."

" - Tudod, hogy nekem nem az a fontos, hogy hol vagyok, hanem hogy veled vagyok. Mindegy mit csinálunk, mit nézünk meg. A lényeg, hogy itt vagyunk, és hogy semmiképpen se terheljelek tovább a kelleténél."

" - Azért ugye tudod, drága kislányom, hogy ezt a fiút nekem köszönheted? Ha én, nem küldelek el velük, még most is egyedül gubbasztanál a szobádban - tette hozzá apa, hogy kicsit dicsekedhessen döntése eredményével."Köszönöm Ella Steelnek a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető közvetlenül az írónőtől!


Az írónő könyvei az alábbi oldalakon is megvásárolhatóak:
Líra
Libri
BooklineNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése