2018. május 19., szombat

Emy Dust: Több vagy nekem


"Az utolsó ruhadarabot is bepakoltam, amit úgy gondoltam magammal viszek."

*

Nick Smith gyerekkori álma, hogy tengerészgyalogos legyen. Úgy tűnik valóra válik, amikor sikerül bekerülnie az akadémiára. Wanda kislány kora óta a legjobb barátjának tartotta Nicket, aki ráadásul a szomszédja is. Akkor ébred rá, hogy nem barátként érez a fiú iránt, miután Nick elmegy az akadémiára. Következő találkozásukkor Wanda kitárja szívét a fiúnak, de elutasítást kap, ami haragot kelt benne.
Mindkettőjük élete megváltozik. Nick a bűntudatban és az érzésein őrlődik, míg Wanda kétségbeesetten próbálja elfelejteni a fiút. Rossz döntések, hibák sorozatát követik el, aminek a vége egy nem várt tragédia. Képesek lesznek túljutni rajta? Időben rájönnek, az érzéseikre mielőtt még késő lenne? Ha elég erősek talán még van esélyük, de van valaki, aki nem szeretné, hogy együtt legyenek.

Wanda és Nick története.


Ez a kötet sokkal többet nyújtott nekem mint az eddigiek összesen. Nagyon imádtam mint Jack, s mind Brian történetét is, de jelen pillanatban a Több vagy nekem áll hozzám közel. Személyes indokok is közre játszanak ebben, de az is, hogy a szárnyát bontogató írónő most teljesedett ki előttem teljesen. Még mindig odáig vagyok a stílusáért, s büszkén jelenthetem ki, hogy egy igazi kincsre bukkantam. Köztudott, hogy mindig őszintén írom a bejegyzéseimet, s ha azt olvassátok, hogy Emy Dust tehetséges és jó érzékkel van megáldva, akkor az így is van.
Már az elején fejest ugrunk a cselekménybe. Kibontakozik előttünk a főszál, bemutatkoznak a karakterek, s nemcsak a sorozat első két részének stabil oszlopai jelennek meg, hanem e kötet tartóoszlopai is. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű a regény olvasása, mivel eddig mindig volt valami megrázó, meghatározó, megoldandó tény, ami még bonyolultabbá és még olvasmányosabbá tette Emy köteteit; ez itt sincs másképp. A két főszereplő Nick és Wanda a már megismert párosok gyerekei, akik legalább annyi fejtörést okoznak, mint a szüleik. Ha azt hittem, hogy Jack a nehéz eset, akkor hatalmasat tévedtem, mert Wanda még rajta is túltesz. Hiába a vér kötelez. Annyira jó volt látni a lelki szemeim előtt, ahogy a rakoncátlan csibész igazi családapává válik és igenis fel kell nőnie ahhoz, hogy racionális és ésszerű tanácsokat, illetve gondolatokat ültessen el a fiatalok fejében. Mint már mondtam nemcsak keményebbnek, de őszintébbnek és kizárulkozóbbnak is érzem a Több vagy nekemet. A pasis vonal itt is megmaradt, de ezuttal a rendőri pálya helyett egy teljesen új színhelyre helyezi az írónő a cselekmény egyik felét, törtenetesen a tengerészgyalogosok kiképzésébe és a rivalizálásba, illetve szívatásokba nyerhetünk betekintést. Ezek a részek leginkább a kötet egyharmadát teszik ki. 

Mialatt ezeket a részeket olvashatjuk több vidám, nevetséges vagy már röhejes pillanatban is részünk lehet amellett, hogy a sötét oldalát, a kemény valóságot is megmutatja ezáltal. Nem csoda, hogy ma már nem kötelező a katonaság, hiszen a mai srácok, hát hogy is mondjam, nem valami strapabírók. De Albert jelenléte megmutatja, hogy semmi sem lehetetlen, csak akarni kell. Ahogy haladunk egyre előrébb a történetben úgy lesz egyre veszélyesebb és egyre komolyabb. Már nem csak arról van szó, hogy egy szív darabokra tört, hanem arról is, hogy ez milyen láncfolyamatokhoz vezet. Drog, pia, bulik és veszélyes alakok. Ez mind megtalálható a nagyon is színes és jól megválogatott eszköztár elemei között, amiből Emy a történet alatt válogatott. 

Tényleg annyi, de annyi mindennek adott színhelyet. Rávilágít egyrészt az emberek sokszínűségére, a döntések kimenetelére, a züllésre és arra is, hogy milyen veszélyes is lehet az, ha elveszítjük a lábunk alól a talajt és nem vagyunk képesek felállni a padlóról, s egyre mélyebbre süllyedünk a már így is mély gödörben. Természetesen a komolysága mellett van benne romantika is, gyermeki szerelem, titkok, elnyomott érzések, vad bulik és váratlan találkozások is. Ahogy ível felfele a történet eleje úgy kerül egy hatalmas gödörbe a közepe, s nem amiatt, mert rossz lenne, hanem a hangulata és a cselekmény kimenetele miatt. Majd a vége megint felfele ível, így adva a kötetnek egy keretet, ami ugyanúgy tartalmaz boldog és nem annyira boldog pillanatokat. 

Maga a cselekmény két szála tökéletes megoldás, eddig sem csalódtam a két szálon vezetett történet vezetési módszerében Emynek, s most sem, hiszen amikor arra volt szükségem, akkor Nickből kaptam egy falatot, vagy ha már nagyon furdalta a kíváncsiság az oldalamat,akkor Wanda szemszöge enyhítette ezt. S még ezen felül arra is volt elég kapacitása az írónőnek, hogy a család életébe is betekintést engedjen, hogy megmutassa mi is lett Brianből és Jackből. Na meg aztán még két másik szerelmi szálat is belecsempészett, s ezzel is jócskán felkavarta az állóvizet. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire is eseménydús, szívhez szóló, s hogy mennyire is szívbemarkoló. Ez a történet talán azért is állhat többek szívéhez közelebb, mivel a legtöbb embernek már volt olyan, hogy beleszeretett a barátjába, aki nem viszonozta ezt, s a történet második harmada erre próbál meg rávilágítani, hogy mennyire is pocsék érzés ez, s hogy mennyire ki tud egy amúgy tök kedves és normális lányt fordítani önmagából.

Maga a vége lenyűgöző. Amikor már azt hinném, hogy minden jóra fordul, jön egy újabb csavar,ami még izgalmasabbá teszi, s ami miatt nemcsak a beteljesülés kerül előtérbe, hanem a kavarás és a rosszindulat is, de megkaptam azt a rózsaszín masszát, amiért mindvégig drukkoltam, s igaz, hogy nem ment el az erotikus oldal irányába, hiszen a sorozat első két elemével ellentétben már nem NA kötettel van dolgunk, hanem YA-val, ahol a fiatalabb, tinédzser korosztály a közönség és a szereplők is, de nem is baj, hogy nem lett erotikus, mivel így megkapjuk azt a lehetőséget, hogy az első szerelem minden bája és derűje leperegjen a szemünk előtt. A karaktereket illetően, most sem maradhatott el a negativitás, kezdem azt hinni, hogy gonosz karakter nélkül már nincs is Emy Dust regény. Azért arra kíváncsi lennék, hogy milyen lenne, ha az írónő összegyűjtené egy csokorba az utálatos és mindent tönkre tevős karaktereit és belőlük írna egy sikersztorit mivel a Több vagy nekem maga a siker, s a remény záloga. Megmutatja, hogy semmi sem lehetetlen, hogy ha elég türelmesek vagyunk és ha az univerzum is úgy akarja, akkor együtt lehetünk az általunk áhított sráccal. Végezetül csak annyit mondanék, hogy megérte elolvasni minden egyes sorát, egy percig nem csalódtam, s kifejezetten jót tett a történetnek az érzelmi hullámvasút. Emy regényeit kedélyjavítóként íratnám fel a depresszióban és a szerelmi bánatban szenvedőknek.
" - Nincs mit megbeszélnünk. Volt rá lehetőséged, ellöktél magadtól. Törődj bele! Túlléptem rajtad, nem érzek irántad semmit. - olyan hevesen mondta a szemembe, hogy kezdtem azt hinni, komolyan gondolja."

" - Meggyőzzük. - biztatott a mosolyával, majd megfogta a kezemet, ami a combomon pihent. Furcsa volt, ahogy összefonta ujjainkat. Képes leszek valaha többet érezni iránta, mint barátság?"

" - Nem érdekel, mit gondolsz rólam, nem hallgatsz végig, azt sem tudod, hogy valójában mi történt. Vádaskodsz úgy, hogy ott sem vagy. Egyszer sem kérdezed meg, hogy mi van velem. Mit, miért csinálok. - sírva fakadtam ki."

" - Mi van, ha nem akar férjhez menni?
   - Akarni fog. Addig rázni fogom a répát. - vállára dobta a törölközőt, elégedetten visszaindult a szobába."
" - Sajnálom, vigyáznom kellett volna rád. - suttogta halkan, gyengéden homlokomra nyomta puha ajkát, elindult lefelé az arcomon, majd a nyakamon éreztem forró leheletét. - Mostantól itt leszek, nem hagyom, hogy bajod essen. - suttogta rekedtes hangon."


Köszönöm Emy Dustnak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető közvetlenül az írónőtől!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése