2018. május 9., szerda

Csabai Márk: Egy csibész naplója - A nő bajjal jár


"Kölyökként gyakorta támasztottuk a szűk újpesti utcák partjait övező húgyszagú épületlábazatokat."

*

Vajon minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll?

Igen, a balekok mögött pedig egy rafinált. Barabás Viktor él-hal a szép nőkért és a remek italokért. Ezeket rendszerint az éjszakai életben meg is találja. A folyamatosan bajt kereső főhős egy szerencsétlen kimenetelű lóverseny eredményeként kerül bele a kilátástalannak tűnő kalandspirálba, és sodródva az árral merül egyre mélyebbre az alvilág bugyraiba. Az eddig az alvilág szélén karistoló szürkegalléros Viktorra egy különleges feladatot bíznak. Nagy a tét. A sikeres végrehajtásért a fizetsége: a szabadsága és egyben az élete. Mégis kiben bízhat az útja során? El tudja dönteni, hogy adott helyzetben éppen melyik nő kell neki? Az újdonsült életformát hamar megszokja, ahogyan az új társakat is, akikből akár még barátok is válhatnak. A szorult helyzeteket egyedi humorával igyekszik oldani, több-kevesebb sikerrel. Útja során két dolgot kell csupán szem előtt tartania: teljesítse a rá bízott feladatot, és túlélje a kalandot és a vele járó nőket.

Csabai Márk neve már régóta a kívánságlistámon szerepel. Először a Hatlövetű keltette fel a figyelmemet, amit a mai napig nem sikerült elolvasnom. De mivel újra megjelent az Egy csibész naplója úgy gondoltam, hogy ez biztos a sors keze, így kérdés sem volt, hogy belevágok a nagy kalandba és megismerem a stílusát és végre férfi szerzőtől is olvasok. Az, hogy az Álomgyár vette a szárnyai alá csak még jobban megerősített abba, hogy nekem bizony olvasnom kell tőle, mivel eddig még nem volt olyan kötetük, ami ne lett volna telitalálat. Na jó Roma Fire Switch kötete kihívás volt, de a többi mind csupa izgalom és új kedvencek. Nagy reményekkel kezdtem bele.
Az első néhány fejezet az ismerkedés jegyében telt, ahol is nemcsak a helyszínt, a karaktereket és az alapot ismerhettem meg, de a sajátos stílust, a kifejező eszköztárat és Márk személyét is, hiszen akik olvasnak tőle, azok megkapják az író egy szeletét is. Közelebbről megismerhetjük azt, hogy milyen is a gondolkodása és az, ahogy a világot látja. A kötet hátoldala azt hirdeti, hogy igaz történet alapján készült, s az a legérdekesebb, hogy el is tudom képzelni. Az elején kicsit várnom kellett, hogy beinduljon maga a sztori és az egész cselekmény, de nagyon jót tett most ez a várakozás a kötetnek, hiszen minél előrébb jutottam annál inkább tudatosult bennem, hogy ez igen, minden elismerésem Márké. Kalandos, pörgős, izgalmas, néhol veszedelmes is volt azért és nemcsak a hangulat,de az indulatok is a tetőfokára hágtak. A karaktereket egy sajátos kifejezőtárral és szarkasztikus humorral fűszerezi. Nagyon megkapó és felettébb szórakoztató, ahogy betekintést nyerhetünk a főszereplő, Viktor kalandjaiba. Nem csodálkozom, hogy ez már a sokadik újra kiadatása a kötetnek, hiszen van mondanivalója, velős, meglepően őszinte és nagyon tetszik, ahogy magából az íróból is kaphatok információkat.

Kicsit azért utána néztem és ha nem csaltak az információim, akkor Márk a vendéglátásban dolgozik, s ez vissza is köszön az oldalakról. Hol egy-egy szakkifejezéssel, magyarázattal vagy érdekes ténnyel. Ezek az információk tökéletesen beleillenek a cselekmény szálába, még annak ellenére is, hogy alapvetően a sötét alvilágban játszódik, bár nekem annyira nem volt sötét,sőt üde színfoltként hatott. Őszinte és mindenféle tabu mentes, ahol nincsenek kimondatlan mondatok, ahol veszély leselkedik minden sarkon és senki sem az, mint akinek mutatja magát.

Alapvetően két részre, két egységre tagolódik. Az első Magyarországon, azon belül is Budapesten játszódik, s ez nemcsak a kézzel foghatóság miatt volt jó ötlet, hanem amiatt is, hogy így akár mi magunk is felkereshetjük a helyszíneket és újra visszacsöppenhetünk a cselekmény szálába. A második egységben nemzetközi vizekre evezünk, ahol váratlan eseményeknek lehetünk szemtanúi. Egy biztos, aki az írótól olvas, ne lepődjön meg, ha semmi és senki sem, az aminek látszik és akinek mondja magát. Nagyon kellemes kikapcsolódást képes nyújtani az arra vágyóknak és igazi éke lehet a könyvespolcoknak.
Karakterek szempontjából kapunk is meg veszítünk is. A legtöbbet Viktor és Rikki életéből és alvilági tevékenységéből ismerhetünk meg részleteket. Mind a ketten teljesen különböző figurák, mégis nagyon jól összedolgozta őket Márk és igazi, kalandos és vakmerő párost alkotott belőlük. A kötet több PONT és NŐ köré épül, s hogy mire fel a nagybetű, az már a kötet elején kiderül. Nemcsak a mesélés része, de az éles helyzetek is ugyanolyan lebilincselőek és szórakoztatóak. Nagyon kiegyensúlyozott közöttük az összhang,s ez nemcsak a tartalmát illetően, de úgy egészében pozitívan hat a kötetre.

Több dolog miatt is örülök, hogy megismerhettem Csabai Mák nevét, mégpedig azért, mert alig várom, hogy olvashassam a második és a harmadik részt. Nagyszerűen tudja szőni a szálakat. S mindemellett szórakoztat is. Olyan információkra alapozva tárja elénk a történetet, amik nagy részben igazak, de mégis megvannak annak az esélye, hogy nem minden igaz valós belőle. Emellett karakterfejlődést, tömény akciót és adrenalinlöketet kapunk a kötettől. Úgy szórakoztat, hogy közben észre sem vesszük, hogy mennyire faljuk a sorokat. Minden egyes fontos egységben vannak bőven meglepő fordulatok, titkok, féligazságok és egy csipetnyi csibészség is, ami nélkül nem is lenne igazi a történet. Kezdésnek kiváló, s ha a továbbiakban is így fog ez folytatódni biztos vagyok benne, hogy hatalmas kedvencem lesz a trilógia. A krimi szál és az akció összefonódása jócskán felcsigázta a kíváncsiságomat, hogy még mit lehet kihozni ebből a történetből, hiszen ami átütő sikerrel rendelkezik azt nem lehet csak úgy lezárni, nem lehet csak úgy elmenni mellette, hogy hoppá, írtam egy könyvet. Nem, Márk ezt továbbfejlesztette és nemsokára a Nem tündérmeséről is olvashatjátok a véleményemet.
" - Végtére is, ez egy szórakozóhely! - érveltem. Nagy levegőt vettünk, és ezzel elkezdtük meredek süllyedésünket oda, ahonnan még Nemo kapitány sem tudott volna visszatérni a Nautilusszal. Az alvilágba."

" - Rád, cseszd meg! Nézz magadra, úgy díszelegsz itt, mint egy Ming-váza, közben pedig csak egy sima kis köcsög vagy!"

" - Szájjá' ki azonnal! Szaros kézzel meg lábbal nem ülünk be a Rikki-mobilba! Vágod? - üvöltötte, és riadtan pattantam ki a kocsiból. Áthajolt az anyósülésen, és behúzta az ajtót. Hallottam, ahogy rázárt a központi zárra. Leengedte az ablakot.
   - Ugyan, Rikki, mire jó ez?
   - Ugyan semmire, csupán eszembe jutott, hogy kiröhögtél, amikor azt mondtam, hogy ügyvéd szerettem volna lenni."

" - Na jó, én beszarok rajtad, tökös! Azt ne mondd, hogy ezzel a luvnyával is kikezdtél! - mondta, aztán erőt gyűjtve felült, és Gabriellához fordult. - Engem hagyjatok ki a szerelmi leszámolásból! Semmi közöm a sráchoz! - közölte, aztán kitört belőle még egy mondat: - Mi a franc folyik itt?"Köszönöm az Álomgyár Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése