2018. április 22., vasárnap

J. K. Smith: Ismert ismeretlen


"Késésben van, már a rettenetes számok szólnak a fülesében, pedig még nagyjából egy kilométer van hátra."

*

Albertfi ​Lívia élete tökéletesnek tűnik. Fiatal kora ellenére egy jól menő étterem tulajdonosa, látszólag mindene megvan: szerető család, egy férfi, akivel éjjelente megosztja az ágyát, nagyszerű alkalmazottak, akik olyanok számára, mintha a második családja lennének. De egyik napról a másikra minden összeomlani látszik körülötte. Líviát megcsalják, szülei házasságában több évtizedes titok bukkan a felszínre, nővére és gyerekei élete pedig veszélybe kerül. Egyetlen dolog tartja a felszínen a lányt, a mások által furcsának talált megrögzöttsége, a sportfüggőség. Beragadt élethelyzetéből egy Ausztrália melletti varázslatos kis szigetre szóló meglepetésút zökkenti ki, ahol egy váratlan találkozás gyökeresen megváltoztatja az életét. Thomas Kallio híres színész. Nők ezrei rajonganak érte, az egész világon ismerik. Mennyasszonya egy gyönyörű, fiatal modell, a férfi mégis másra vágyik. Egy hirtelen döntés és egy merénylet miatti kényszerpihenő hatására az ő élete is fenekestül felfordul. Ez a két ember a legnagyobb zűrzavar közepette talál egymásra, majd váratlanul elveszítik egymást, és még csak nem is sejtik, milyen láthatatlan szálak kötik őket össze. A sors útjai kifürkészhetetlenek, de vajon az ő esetükben kegyes lesz a sors? Viszontlátják még egymást az életben? Összeegyeztethető egy amerikai filmszínész és egy magyar étteremtulajdonos lány hétköznapjai? A szerelem minden akadályt legyőz?


Nagyon várós volt már egy új J.K. Smith regény, mivel már a debütáló regényével sikerült teljesen meglepnie az írónőnek és alig vártam, hogy újra átélhessem azt a nem mindennapi érzést, amit a történetei árasztanak magukból. Igaz, hogy az előolvasásom meghiúsult, de így is felettébb örültem, amikor megkaptam a kötetet. Ennél már csak akkor volt nagyobb az öröm, amikor ténylegesen el is kezdhettem és tapasztalhattam meg azt, hogy bizony ezer közül is felismerném az írónő stílusát.
Még a kötet legelején nem tudtam, hogy mire is számítsak, mivel több szemszögön keresztül vezeti be az alaphelyzetet, s úgy adja meg nekünk a kezdő löketet, hogy az érdekfeszítő és érdekes legyen. Annyit tudtam a kötetről, hogy Ausztrália egy eldugott kincses szigetén fog játszódni egy része, meg hogy biztosan tetszeni fog, s legnagyobb megelégedésemre ez így is történt. Vannak azok az írók, akik kiemelkednek a kortársaik közül, s bízom benne, hogy nemcsak nekem jött át az, hogy Judit is ilyen. Már az első sorok annyira egyediek, annyira felismerhetőek, hogy tagadhatatlan az írói zsenialitás. Alapjáraton imádom a stílusát, de amit az Ismert ismeretlen lapjain olvashattam az maga a megtestesült szórakozás, kikapcsolódás, élmény, felemelő hangulat és boldogság. Aki egyszer elkezdi az csak nagy nehézségek árán tudja majd letenni annyira magához láncolja az embert. De nemcsak emiatt szerethető és kiemelkedő, hanem amiatt is, ahogy meg van írva. Érződik benne, hogy mennyi mindent belepakolt magából az írónő és az a humoros játékosság sem hiányzik, amit a Szerelem hirdetésre alatt megszerettem. Maga a cselekmény akár egy tündérmese alapja is lehetne, hiszen mennyi annak az esélye, hogy egy hollywoodi filmsztár belénk szeret és mi leszünk számára a világ. Míg Tom számára Lívia lett a világ, addig nekünk olvasóknak az Ismert ismeretlen maga a KÖNYV, így nagy betűkkel. Sokan példát vehetnének az írónőtől, mivel egyedien ír, vicces helyzetekkel tarkítja, igazi próba elé állítja a karaktereit és eközben még ránk, olvasókra is maximális figyelmet szentel. Az alázatosság és az odaadás úgy érződik, hogy közben mi érezzük magunkat megtisztelve azért, hogy megosztotta velünk J.K. Smith a világának egy darabkáját. Ha nem tudnám, hogy még csak ez a második megjelent kötete azt hinném, hogy világhírű, sikeres, bestseller írónővel van dolgom. De ami késik, az nem múlik ugyebár, s hiszem, hogy a kitartó munka meghozza a gyümölcsét és még sok-sok kötetet olvashatunk az írónőtől. Ilyenkor vagyok csak igazán büszke arra, hogy kicsiny országunkban ilyen nagyszerű, kellő fantáziával megáldott írónő él, s ha őszinte akarok lenne önző is vagyok, mert kiélvezem, hogy jelenleg csak mi magyarok, magyaruk beszélő nép ismerhetjük és szerethetjük meg a történeteit, s annak varázsát.

Biztos vagyok benne, hogy aki olvassa az Ismert ismeretlent az nemcsak baromi jól fog szórakozni, de jobb kedve is lesz és jobban fogja venni a mindennapok megpróbáltatásait. Szerintem ahhoz nem tudna eleget írni Judit, hogy megunjam a stílusát, a szava járását és a humorát. Való igaz, hogy kicsit szarkasztikus, de ez pont így alkot kerek egészet, így lesz elbűvölő és varázslatos. A történet lehetne akár maga a csillogás és csili-vili kötete is, mégis megmarad a józan ész síkján és olyan eseményekkel és véletlen egybeesésekkel tarkítja a cselekményt, amik a tündérmesei beütések ellenére is valósak, érzelmesek és szívet gyönyörködtetőek.
A történet számomra nemcsak egy egyszerű sztori, mivel végre megértem azt, amit már egy ideje vártam. Végre egy olyan írónő, aki nem fél magát adni a történetben és olyan helyzetekbe kalauzolni minket, amik igenis sorsfordítóak, és képesek egy teljesen új megvilágításba helyezni a történetet. Imádom, ahogy találkoznak a szálak, és ahogy a mellékkarakterek is érző-lélegző szereplők,akiknek nemcsak megvan a maguk helye a sztori kialakulásában, de emellett saját élethelyzetek és problémák is előkerülnek. Szóval nemcsak úgy vannak az éterben, hanem érdemben is hozzátesznek a cselekmények alakulásában. S éppen emiatt a mélység miatt fedezhető fel családon belüli erőszak és a megcsalás problémája. Tehát nemcsak szórakoztató, hanem komoly olvasmány is, ami rendesen oda rakja magát és addig nem elégszik meg, amíg az olvasók át nem élik a katarzist, a megváltást, hogy egy ilyen kalandban lehetett részük.

Imádtam a leírásokat, azt ahogy minden egyes oldalon sikerült meglepnie, de legjobban azt szerettem, hogy megmaradt az írónő a magyar-nemzetközi szerelem témája mellett, s erre építette fel az egész regényt. S ehhez mérten alakította ki a karaktereit is. Lívia ennél erősebb, egyedibb és különcebb már nem is lehetne. Nagyon tökös és belevaló hősnő bontakozik ki a sorok között, akit nem rémít meg senki, s aki csak a munkájának él, de mi van akkor, ha megismerkedik egy vadító és szexi pasival? Hát bizony minden a feje tetejére áll, s csak úgy szárnyalunk. Igazi érzelmi kavalkád elevenedik fel a szemünk előtt. Tom karakterét sikerült úgy kivitelezni, hogy igazi könyves álompasivá váljon. Az az odaadás és gondosság, ami érződik a kötetből elsőosztályú. Mindenki, akinek csak egy kicsi köze is volt a történet megszületéséhez és a fizikai formájának végleges eléréséhez precíz és nagyszerű munkát végeztek. Kezdve a borítótervezővel, hiszen szemet gyönyörködtető lett a külső megjelenése, ezt írom úgy, hogy alapjáraton utálom a citromsárgát. De tagadhatatlan, hogy mennyire harmonizál a belső tartalommal, már csak a gemkapocs hiányzik róla. Összességében új kedvencet avattam. S bízom benne, hogy tudja az írónő, hogy mennyire is imádom a munkásságát és alig várom a következő és az azt követő további regényeit. A stílusáért oda meg vissza vagyok. Ha akarnék, akkor se tudnék negatívan nyilatkozni, s nemcsak azért, mert lehetőségem volt olvasni a kötetet, hanem azért is, mert elfogult vagyok. Amit kiad J.K. Smith a kezei közül,az nálam felér a siker garanciájával. Ne halasszátok az írónő írásait, hiszen minden, amin ott virít a becses neve az felér egy ötcsillagos, külföldi nyaralás emlékével.
" - Ez is elég. Utána elrepülsz Ausztráliába.
   - Gondolom, Ausztriát akartál mondani - javította ki Lívia. Persze, hogy nem bírta ki csendben."

" - Ettől a vallomástól máris kényszert érzek, hogy letépjem magamról a hálóinget és rád vessem magam - kuncogott a lány."

" - Jaj, összegyűrődik Hamupipőke ruhája - nyafogott magas hangon Lívia, az anyját heccelve."

" - Igen, nekem az vagy. Egy cukorfalat szexistennő. Ha abbahagynád a röhögést, meg is csókolnálak. Látod? Még ettől is beindultam, pedig iszonyatosan hülyén röhögsz - mondta őszintén a férfi, majd hanyatt döntötte Líviát, és az ajkaival fojtotta belé a nevetést."

" - Édesem, ha te lennél Hófehérke és Tom lenne a herceg, aki a csókjával fel akarna ébreszteni, te akkor is azon gondolkodnál, hogy hulla maradsz még egy darabig, merthogy milyen már, hogy egy hímnemű csak úgy beállít, hogy megmentsen, hiszen ki tudod te köpni az almát egyedül is, ha a fene fenét eszik is - mondta az anyja."Köszönöm az Álomgyár Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!


2 megjegyzés:

  1. Szia! Már kb fél éve olvasási válságban szenvedek, de most úgy meghoztad a kedvem az egészhez! Megyek és olvasok is valamit! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Ennek nagyon örülök. J. K. Smith regényeivel nem tudsz mellélőni. Nekem az eddigi két regénye hatalmas kedvenc. Majd ha elolvastad őket írj, mert kíváncsivá tettél, hogy sikerül e kikerülnöd az olvasási válságodból! :)

      Törlés