2018. április 24., kedd

Interjú Tomor Anitával: könyvek és utazás


Tomor Anita az egyik olyan írónő, akitől mindig szívesen olvasok. Eddig még nem írt olyat, ami ne került volna fel a kedvenceim közé. Nagyon tehetséges fiatal írónő, aki emellett közvetlen is, és egy angyali teremtés. Igaz, hogy személyesen még nem találkoztam vele, de bármi is pattan ki a fejemből segítőkész és a legjobb tudása szerint válaszol a kérdéseimre. De amellett, hogy könyveket ír elég sűrűn utazik is, ezt a két pontot igyekeztem ebben az interjúban összeolvasztani. A kérdések nem mostaniak, hanem még tavalyiak, így vannak benne olyan elemek, amik már nem helytállóak, de nem volt szívem kivenni őket, hisz olyan szépen és terjedelmesen válaszolgatott nekem Anita a kérdésekre, hogy öröm volt visszaolvasni őket. 


Az interjú


1. Gyerek foglalkoztató könyvekkel kerültél be a hazai írok sorába. Honnan jött az ötlet, hogy ne csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is írj?

Érdekes módon az első regényem, az Álmodtam már rólad kézirata már akkor meg volt, amikor az első gyerekeknek szóló kiadványok a könyvespolcokra kerültek. Huszonévesen, az államvizsga előtt megfogadtuk az egyik barátnőmmel, ha túl leszünk a vizsgákon, lediplomázunk, akkor az első utunk a könyvesboltba vezet és felvásároljuk az összes romantikus könyvet, ami létezik. Ez így is történt. Azon a nyáron rengeteg „limonádé” könyvet olvastunk. Aztán egy idő után úgy éreztem, elfogytak a jó könyvek, ezért gondoltam egyet, leültem a számítógép elé és elkezdtem írni magamnak egy történetet. Olyan könyvet szerettem volna írni, amelyet én magam sem tudok letenni, amely olyannyira lebilincsel, hogy utána napokig három méterrel a föld fölött járok. Így született meg az első regényem. Aztán közben megszülettek a gyerekeim is és a nekik szóló fejlesztő füzetek, mesekönyvek sokkal inkább előtérbe kerültek.

2. Köztudott, hogy sokat utazol. A regényeid helyszín választásánál figyelembe veszed, hogy hol jártál már vagy csak keresel egy olyan helyszínt, ami tetszik neked?

Valóban nagyon szeretek utazni. A helyek, ahol járok szinte mindig megihletnek. Rengeteg olyan helyszín van, amely tetszett, de még nem köszönt vissza egyetlen regényemben sem, alig várom, hogy írhassak róluk is. Csak olyan helyekről írok, ahol már magam is jártam, nyilván ez alól kivételek a fiktív helyszínek, amelyek csak a fantáziámban léteznek, ilyen a mesevilág és ilyen az Álmodtam már rólad című regényemben Indora is.

3. Mi alapján választod ki az utazásaid célját?

Szeretek új helyeket megismerni, ezért általában oda utazom, ahol még nem jártam. Sokszor követem az álmaimat, vannak helyek, országok, ahová gyerekkorom óta el szeretnék jutni, de még nem volt rá lehetőségem oda is elmenni, ilyen például nekem Forida, a Kennedy Űrközpontot egyszer nagyon szeretném megnézni. Van, hogy egy könyvben látott kép, vagy egy filmben látott helyszín fog meg annyira, hogy úgy érzem, muszáj elmennem oda, egyszerűen látnom kell a saját szememmel.

4. Mire számíthatunk az Álmodtam már rólad folytatásában? Hogyan lehet egy ilyen regényt folytatni? (A vége miatt kérdezem)

Egy hatalmas csavarral indítva. 😊 Szerintem nagyon izgalmas lesz a folytatás. A Még mindig rólad álmodom nem egy hétköznapi regény lesz, nem is emlékszem, hogy valaha is olvastam volna hasonlót. Tele lesz kalanddal, izgalommal, titokkal. A cím is beszédes nagyon. A narráció ebben a regényben is, hasonlóan a Nyolc éjszakához váltott lesz. A történetet a két főszereplő nézőpontja szerint ismerjük meg, de a legérdekesebb az lesz benne, hogy most nem egy helyszínen lesznek a szereplők, hanem sokáig külön utakon járnak majd.

5. Ha már regények. Legújabb regényed a Nyolc éjszaka erotikus tartalmat sugall. Ez mennyire helytálló? Mit kell tudnunk a kötetről?

Valóban előfordulnak benne erotikus tartalmak, de azért nem ez a legjellemzőbb vonása. A történet egy lányról szól, aki egy nap gondol egyet és elutazik New Yorkba. Arra viszont nem számít, hogy a reptéren belebotlik Ryan Davisbe, a híres hollywoodi színészbe. A kalandjuk ott kezdődik, amikor kiderül, a gépen egymás mellé szól a jegyük. Hihetetlen szenvedély lángol fel köztük. Ryan elképesztően cukin kezd udvarolni és nagyon megható az is, hogy miért és hogyan kerül Ryan lakásába Trish nyolc éjszaka erejéig. Ha átéltál már vonzalmat úgy, hogy elég volt csak ránézned valakire és beindított, na akkor ez a regény neked szól.

6. Most min dolgozol?

Jelenleg az Álmodtam már rólad folytatásának, a Még mindig rólad álmodom-nak zajlik a szerkesztési fázisa, ha elkészül a végleges kézirat, kezdem a Sugar Daddy írását, pontosabban folytatom, azt, ami már meg van belőle.

7. Mi alapján írod a regényeidet? Szereplők vagy helyszín köré építed a cselekményt?

A szereplők és a sztori van meg először, aztán találom csak ki, hogy milyen helyszíneken játszódjon a történet.

8. Mit tanácsolsz azoknak, akik sokat szeretnének utazni? Hogyan lehet a legköltséghatékonyabban kihozni egy-egy egzotikus nyaralást?

Én mindig a családommal utazom, sosem egyedül, ezért nagyon kell figyelnünk a költségekre, hiszen négy emberről van szó. Nem utazási irodával, hanem önálló szervezéssel utazunk. Sokáig, napokig, sőt hetekig böngésszük a repülőjegyeket és a szállásokat, míg megtaláljuk és lefoglaljuk a legmegfelelőbbet. Eddig a legolcsóbb szállást Kambodzsában és Las Vegasban fogtuk ki. A legolcsóbb repülőjegyet pedig Los Angelesbe. A Skyscanner.com-ot és a Booking.com-ot használjuk a legtöbbször, szerintem ezeket érdemes nézegetni.

9. Tavaly nyáron a Nyugati parton voltál. Várható, hogy valamelyik helyszín, ahova ellátogattál szerepet fog kapni a soron következő regényeid valamelyikében?

Igen. A Nyolc éjszakában a szereplők New Yorkból átutaztak Las Vegasba, megnézték a Red Rock Canyont és a Grand Canyont. Los Angeles az Álmodtam már rólad folytatásában is szerepelni fog, és a Sugar Daddyt is vélhetően erre a helyszínre teszem majd.

10. A Helló újra, kedves exem! kirobbanó sikere után számíthatunk folytatásra, vagy teljesen az olvasóidra bízod, hogy hogyan is folytatódhat Nora és Patrick sorsa?

Rengetegen kérdezik, hogy folytatom-e egyszer a Helló újra, kedves exem!-et. Szerintem is jól lehetne folytatni, már csak azért is, mert azért elrejtettem sok-sok szálat a regényben, amelyekből egy hihetetlenül izgalmas folytatás is kikerekedhetne. Az is megfordult már a fejemben, mennyire klassz lenne Patrick szemszögéből is megírni a történetet. Nem zárom ki, hogy egyszer valamelyik, vagy akár mindkét verziót megírom.

11. A helyszín leírásoknál mit tartasz fontosabbnak: az élmények bemutatását vagy az információközlést? Sokszor ez a kettő nem jár együtt, viszont te nagyon jól megoldottad, mivel egyszerre kézzelfogható és érdekes is, ahogy egy-egy helyszínről mesélsz.

Azt igyekszem észben tartani, hogy én nem útikönyvet írok. Szeretem az impulzusaimat és az élményeimet belevinni és megjeleníteni a regényeimben, de csak annyira megyek bele a leírásokba, amennyire szükséges, hogy ne váljon unalmassá a történet.

12. Gondolkodtál már azon, hogy messzibb tájra kalauzold az olvasóidat és mondjuk olyan történetet találj ki, ami Ausztráliában vagy Új-Zélandon játszódik?

Igen. Még sosem jártam Ausztráliában és Új-Zélandon, de nagyon szeretnék ezekre a helyekre is eljutni. Ha ez megtörténik, biztos vagyok benne, hogy utána hozni fogom nektek az újabb történeteket, amelyek már ezeken a helyszíneken játszódnak.

13. Gonosz kérdés, de az alkotás melyik részét szereted jobban: az utazások általi élmények beleírását a könyvbe, vagy magának a történetnek és a szereplőknek a kialakítását?

Az utazás által kapott impulzusok szép emlékek, ezekről mindig nagyon szívesen írok, de engem írás közben a két főszereplő sorsa, kalandjai, folyamatos csipkelődései sokkal jobban izgatnak.Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget Tomor Anitának! Ha olvasnál tőle a könyveiről ide kattintva tudsz tájékozódni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése