2018. április 10., kedd

Benina: Mindig és soha - A túlélés szabályai 1.


"Kinyitottam a szemem."

*

Te ​talpra tudnál állni a legnagyobb szörnyűségek után? Faith Morgan mindent elveszített. Két hét pokol után a tanúvédelmi programba kerül. Nem térhet vissza az otthonába, többé nem láthatja a legjobb barátnőjét, elvették az álmait, hitét megváltozott a kinézete, és elvesztette még a nevét is. Faith többé nem létezik, Honey lépett a helyére. Vajon rábízhatja magát az ügynökre? Biztonságban lesz az új otthonában? Okos dolog-e közel engedni magához a kisváros egyik legnagyobb szívtipróját? Brayden Holmes mindent maga mögött hagyott. Kétszer segített nagybeteg öccsén, de végül mindkettejük talpa alól kicsúszott a talaj. Zach depresszióba süllyedt, Bray pedig bulit bulira halmozott, hogy azt érezze, él. Elmenekült a családja közeléből, és egyetlen ember van, akinek a kedvéért hajlandó hazatérni: az öccse. Ki az a titokzatos lány, aki nemcsak a kisfiút, hanem Brayt is vonzza, mint a mágnes? Miért olyan ellenséges? Miért olyan óvatos? Honnan származnak a sebhelyei? Faith szeretné meghúzni magát, Bray viszont szeretné megérteni őt. Egyikük sem tud szabadulni a másik hatása alól – és talán nem is akarnak. Csakhogy Faith vészterhes múltjával nem könnyű szembenézni. Vajon mit bír ki a szerelmük? És mit tehetnek, ha a kisvárosban felbukkan a legnagyobb ellenség? Egy erős lány és egy különleges fiú története. Merülj el benne!


Hiába sorakozik két könyv a polcomon Beninától, még egyiket sem sikerült elolvasnom. Az is igaz, hogy nem olyan rég vannak a birtokomban, de akkor is. Emlékszem az első Csillagszóró KMK-s karácsonyi eseményen szereztem be egy exkluzív részletet A túlélés szabályaiból, s az annyira megtetszett, hogy biztos voltam benne, hogy megtörik a Benina-átok és elkezdek tőle is olvasni. Olyannyira magával ragadott az a rövid részlet, hogy alig bírtam kivárni, hogy végre megjelenjen és, hogy el tudjak merülni a világába.
Mivel nem ismertem az írónő stílusát, ezért nemcsak, hogy a meglepetés erejével hatott rám a Mindig és soha, de egy olyan új világot nyitott meg előttem, amire nem is számítottam. A kötet a Rubin Pöttyösök közé került, bár szerintem jobban illene a Rázós Könyvek közé. Maga a téma és az a fordulat, ami köré épül megrázó, szenvedős, lelket kifacsaró és baromi erős. Nem lehetett könnyű papírra vetni, de mint minden szenvedésnek, mert igen ez a legjobb szó arra, amit a főszereplő lánynak át kellett élnie, s hiszem, hogy megérte azt, hogy az írónő energiát fektet bele. Nagyon őszinte, fájdalmas és jó sok helyen elborzasztó, de emellett szenvedélyes is, gyógyító hatással rendelkezik és úgy fedi fel a múlt eseményeit, hogy ne érezzük azt, hogy minden egyes oldallal darabokra törünk vagy éppen elvész a lelkünk egy darabja. Nagyon mélyen megérintett és a hatalmába kerített. Biztos vagyok benne, hogy ezután a nem mindennapi olvasási élmény után nem ez lesz az egyedüli Benina kötet, amit valaha olvasni fogok. Nagyon meggyőzött az írónő arról, hogy neki igenis helye van a kedvenc írónőim között. Nemcsak a Mindig és soha miatt, hanem azért is, ahogy őszintén, a szíve mélyéről írta meg a történetet. Olyan volt olvasni, mintha lepergett volna előttem, nem volt benne teketóriázás. Azt adta, amire szükségem volt. Próbálta úgy alakítani a cselekményt, hogy a sok borzalmat, amit Faith élt át a testvérével ne uralkodjon el teljes mértékben, és legyen jövője, hiszen nem a múltban élünk, hanem a jelenben. Meg kell tanulnunk együtt élni azokkal a pillanatokkal és szenvedésekkel, amiket az életünk során megtapasztaltunk, nem szabad félnünk és nyitni kell a szebb jövő ígérete felé.

Nemcsak a stílus erős, hanem a karakterek, a helyszín leírások és a történeti szál is. Csodálom azt, amit véghez vitt az írónő, s mindezt úgy, hogy egyáltalán nem azt kaptam, mint amire a beleolvasó alapján számítottam. Minden várakozásomat felülmúlta és olyan mederbe terelte az alapötletet, ami befogadható, emészthető és teljes mértékben helytálló. Benina stílusa nemcsak egyedi, de van benne valami különleges is,ami miatt ezer kötet közül is meg tudnám mondani, hogy melyiket írta ő.
Az alapkoncepció nagyon egyszerű. Egy teljesen hétköznapi dolgot vett górcső alá. Mégpedig azt az elméletet, miszerint mi minden sülhet ki abból, ha valaki vagy valakik rosszkor vannak rossz helyen. Az egész mű erre az egy dologra épül, s ebből kiindulva ágazik szerteszét, s mutatja meg, hogy mennyi mindent lehet kihozni belőle. Viszont nem elég az alapötlet, mivel tehetség nélkül egy jó alap is kárba veszhet, s itt jön képbe az, hogy mennyire lenyűgözően zseniális írónő is Benina. Olyan profin oldotta meg a különböző helyzeteket, olyan mesterien szőtte a szálakat és olyan érzékiséggel dobta be az akciódús vagy éppen feszültséggel teli jeleneteket, hogy csak na. Minden elismerésem az övé és a kreativitásáé.
A történet főszereplője Faith, aki fiatal kora ellenére már nagyon sok mindenen ment keresztül, jóval több dolgot tapasztalt meg, mint kellett volna, mégis igazi harcos, erős karakter, aki nagyon makacs is, de ha ezek a tulajdonságai nem lennének talán a történet is teljesen más irányba terelődött volna, de szerencsére Benina nagyon ráérzett erre és úgy alkotta meg Faith figuráját, hogy minden, ami hatással volt rá úgy alakítsa a személyiségét, hogy az csak még erősebbé, még ádázabbá tegye. Ritkán olvashatok ennyire erős karakterekről, de amikor lehetőségem van igazi eufóriát élek át. Mindamellett, hogy komoly témát feszeget arra is kellően hangsúlyt helyez, hogy a romantika és a vágyakozás elemeit is belecsempéssze a mondanivalójába.
Nagyon jól alkalmazza a visszaemlékezés elemeit is, hiszen ezeket úgy adagolja bele a történetbe, hogy ne legyen se túl sok, se túl kevés. Minden borzalmat és fájdalmat a maga valójában, a maga őszinteségében tárja elénk mindenféle szépítgetés és cicoma nélkül. Nemcsak Faith karaktere erős, hanem a történet is. Arról nem is beszélve, hogy mennyi potenciál rejtőzik a lapok között. Annyi érdekes karaktert, múltat sorakoztat fel, hogy nemcsak ajánlott a sorozat többi elemeinek megírása, de kötelező is. Azt csak remélni tudom, hogy nem kell hosszú éveket várni a folytatásért, mert azt nehezen bírnám ki. Kell az életembe az akció, a tömény szenvedély és a megfejthető múlt ígérete; amit Benina magával hordoz A túlélés szabályai első részében.

Az elején egyből a sűrűjébe csöppenünk, egy percünk sincs felfogni, hogy mibe is csöppentünk úgy visz magával minket az ár és az adrenalin. Addig nincs megállás, amíg fény nem derül mindenre, s amíg meg nem tudjuk, hogy minden szenvedés és fájdalom véget ér. Hogy már nem kell tovább bujkálni, hogy annak a borzalomnak, amit Faith és a testvére, Josiah élt át egyszer s mindenkorra pontot tehetünk a végére. Az egész kötet tele van izgalommal, lelki fájdalommal, az újrakezdés gondolatával, a hiábavaló bujkálással és ennek tetejében még egy sérült kisfiú is szerepet kap, Zach személyében, aki még többet tesz hozzá a történethez. Igazából, ha nem lennének a visszaemlékezések és az újbóli sérelmek nem is lenne ennyire fájdalmas. Maga a történet és minden egyes begépelt szava érték. Olyan érték, amit őrizni és óvni kell. Mind a történet eleje, közepe, s vége bővelkedik elég akcióban, váratlan fordulatban ahhoz, hogy egy percig se tudjuk lerakni a kötetet és mást csinálni azon kívül, hogy falnánk a sorokat és mi magunk is átéljük lelkiekben azt, amit Faith Morgan élt át cirka 415 oldalon keresztül. Minden fájdalom és összeszorult torok megérte azt, amit az utolsó mondat elolvasása okoz. Minden a helyére kerül és olyan keretet zár be egyetlen egy mondattal az írónő, amire az elején esély sem lett volna, de a végére nemcsak megérdemelt, hanem kiérdemelt is. Olvassátok el, ha tehetitek. Kétség sem fér hozzá, hogy erősen nyomot hagy a szívekben.
"Volt olyan drága, és a tornatermi jelenet után két nappal elfuvarozott Holmesék házához. Egyedül a kis futótáskámat hozhattam magammal, amiben a legalapvetőbb dolgaim férnek csak el: a mobilom, némi pénz, egy sokkoló és egy tollnak álcázott tőr."

"Megborzongtam. Hogy miért tudtam pontosan azt mondani, amit ez a fiú hallani szeretne? Mert arra vágyom, hogy valaki nekem is ezt mondja. Biztosítsa, hogy vigyáz rám, és hitesse el velem, hogy igenis számítok. Nem csupán egy életben maradt voodoobaba akarok lenni, hanem valami több ennél."

"Élt bennem egy bájos, tizennyolcadik századi lányka, aki most kicsit elpirulva megjegyezte volna: "Pimasz fráter!", aztán előkapja a legyezőhét, és buzgón használatba veszi."

" - Igen, tudom. De Faith... - Kíváncsian pislogott rám. - Nem engedem, hogy eltaszíts! Nem érdekel, mi történik a jövőben. Nem zárhatsz ki többé semmilyen formában."Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése