2018. február 14., szerda

Cindi Madsen: Hamupipőke, menj a búsba!


"Hamupipőke csúnyán átvert."

*

Gondoltál ​már rá, melyik Disney-hercegnek felelnek meg a volt pasijaid? Ki lenne Hamupipőke párja, aki örömmel táncolt a lánnyal? Persze a kulimunkára már az egyik alkalmazottját küldte, hogy keresse meg a cipő tulajdonosát. Kire osztanád a meg nem értett művészlelket a Szépség és a szörnyetegből? És ki játszaná a munkamániás Robin Hoodot? Darby Quinn olyan lány, aki régóta nem hisz a tündérmesékben. Kudarcos kapcsolatai után úgy dönt, le kell vonnia a megfelelő következtetéseket: Tilos randizni olyannal, aki teljesen rá van szervülve az autójára. Ha valaki túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, az így is van. Képtelenség megváltoztatni a férfiakat. Van néhány nem lehetetlen eset. De ők nem számítanak, mert a Sors annyira mocskos dög. Ám egy napon Darby megismerkedik az észbontóan szexi Jake-kel. Elsőre a férfi tényleg kedvesnek, megbízhatónak és teljesen normálisnak látszik. Vajon már róla is rajzolják az új hercegfigurát a Disney-stúdióban? Vagy ő lesz Darby életében az üdítő kivétel, aki erősíti a szabályt?
Ha tudni szeretnéd, hogyan NE csókolj meg több békát, neked való ez a USA Today bestseller. Hangosan röhögős, pimaszul őszinte és fergetegesen szórakoztató női regény.


Ennél tökéletesebb Valentin napi olvasmányt nem is találhattam volna. Könnyed, romantikus, szellemes, tanulságos és vicces. Mindegy, hogy párkapcsolatban vagy, vagy éppen egyedül ezt a könyvet mindenféleképpen el kell olvasni. MUST HAVE. Imádtam, hogy már az első oldaltól kezdve magával ragadott, hogy odatapasztott az oldalakhoz és megmutatta a szerelem egy teljesen másik oldalát, ami számomra sokkal kézzelfoghatóbb, mint a szirupos, nyáltól túlcsordult változata. Nagy eséllyel az anti-romantikusok is találnak benne valami szerethetőt.

Mily meglepő, de a kötet címe miatt és a borító vagánysága keltette fel a figyelmemet a Hamupipőke, menj a búsba! történetére. Maga a cím már magában megkapó, érdeklődést csikar ki az emberből és ez a borító valami fenomenális. Igaz, hogy egyszerű, mégis ezzel a minimalista stílusával ragadott meg. Nincs benne semmi felesleges cicoma, lényegre törő és szó mi szó nagyon figyelemreméltó. Az is merőben hozzájárult, hogy elolvassam, hogy szeretem az újdonságokat és még nem hallottam semmit sem az írónőről, így nagyon érdekelt, hogy vajon mit tett le az asztalra és, hogy ez mennyire fog nekem tetszeni. Nem hazudok, ha azt mondom, hogy egyáltalán nem azt kaptam, mint amit vártam, sőt teljes meglepetés volt az egész, mégis nagyon jól szórakoztam olvasás közben és nem igen akartam letenni. A sok- sok utalás a mesebeli hercegekre és ahogy ezeket összekapcsolja a főszereplő lány szerelmi életével Cindi Madsen az valami eszméletlen. Minden kis történet helyénvaló volt, nem voltak felesleges járatok. Pont azt mesélte el, amit hallanom kellett és olyan terjedelemben és stílusban, ahogy annak lennie kell. Arról sem feledkezett meg, hogy a végén a következtetést is levonja és megindokolja, hogy az adott pasi miért éppen arra a mesebeli hercegre vagy éppen karakterre hasonlít, mivel nem minden példa csak herceges. Példának okán ott van Robin Hood, aki a legjobb tudomásom szerint - de javítsatok ki, ha nem így van - nem herceg. 

De ettől függetlenül szívhez szóló és talán, de csak talán én is átértékeltem néhány dolgot a szerelemmel kapcsolatban. Az igazság az, hogy hasonló módon állok/álltam hozzá eddig a szerelemhez, vagyis ez így nem teljesen igaz, mert én személy szerint nem hiszek benne. Nem hiszem, hogy létezik örökké tartó szerelem, sőt... Nagyon sok mindenben egyet tudtam érteni Darbyval, a főszereplő lánnyal, s emiatt nagyon beleéltem magam, s már-már olyan volt, mintha nem is Darby szemszögén keresztül szemléltem volna az eseményeket, hanem a saját szemszögemen keresztül.

A cselekmény magával ragadó, páratlan, nem szokványos, mégis iszonyatosan szerethető és egy magányos szingli esten belül igazi kikapcsolódást képes nyújtani, amellett, hogy a kellő helyeken szórakoztat, megnevetett és elkápráztat. Igaz, hogy arra próbál meg rávilágítani, hogy a mesebeli találkozások és szerelmek nem igaziak, mégis ahogy egyre előrébb jutunk a történetben ezt maga az írónő is megcáfolja, s fennáll egy olyan kettősség, ami alapesetben nem állná meg egymás mellett a helyét, itt mégis tökéletesen kiegészítik egymást. A sok-sok ellentmondás szépen lassan a semmibe vész, s mire felocsúdunk már ott tartunk, hogy együtt drukkolunk Darbyval, hogy Jake legyen más és igazi happy enddel végződjön a történet.
Nem tudom, hogy a saját életéből merítette e az írónő a példákat, de annyira valósághűek, hogy teljes mértékben képes voltam a lelki szemeim elé képzelni a kínosabbnál kínosabb jeleneteket és volt nem egy olyan, ahol már magam sem akartam elhinni, hogy ez valóban megtörtént és nemcsak Cindi Madsen találta ki, hogy nagyobb durranás legyen a kötet. Mindenesetre engem megvett magának, s biztos vagyok benne, hogy ha fog még tőle megjelenni magyar fordításban regénye, akkor az elsők között leszek, akik a kezükbe veszik, mivel eddig ez a chick-lit romantika hiányzott az életemből, de most végre megtapasztalhattam, hogy milyen is ez, s alig várom, hogy újabb megmérettetésben lehessen részem.

Már írtam, hogy bárki olvashatja, de az a legjobb benne, hogy amíg Darby bevezet a filozófiájába és rögeszméibe az esettanulmányai segítségével addig mi is visszaemlékezünk azokra az elfucserált randikra vagy kapcsolatokra, amikben részünk volt - hiszen mindenkinek van ilyen, ezek nélkül egy nő élete sem lehet teljes, valamit az unokáknak is kell majd mesélni -, hogy néhol már a sírógörcs fojtogatott és elborzadva tudatosult bennem, hogy kikért is voltam oda. Önismeret fejlesztésnek is tökéletes a kötet. Segít jobban megismerni magunkat és azt, hogy mit is várunk az élettől vagy éppen egy párkapcsolattól, s ha ez még nem lenne elég olyan szórakoztató módon hozza a tudomásunkra az írónő, hogy ha tehetném személyesen köszönném meg neki az élményt. A karaktereit is éppen úgy alakítja, hogy hitelesek legyenek, képesek a megújulásra, a hibák és rögeszmék belátására, de ugyanakkor kedvelhetőek és szerethetőek is, ami csak újabb pluszt jelent. Semmi rosszat nem tudok mondani, talán csak annyit, hogy túl rövid volt és még nagyon szívesen olvastam volna tovább és tovább és tovább. Ki tudja lehet egyszer megszán minket az írónő és folytatja Darby és Jake történetét, de ha nem, akkor is teljességgel meg vagyok elégedve és nagyon örülők, hogy részese lehettem ennek az utazásnak, ennek az önfejlesztő és önmegismerő tréningnek.
" - Kösz szépen, de jobban szeretem a realista jelzőt. Csak egy olyan lány vagyok, aki rájött, hogy a szerelem nem csupán túlértékelt dolog, de egyenesen megvalósíthatatlan."

" - Látod? Éppen ez a gond. Mindenkinek azt a valóságtól elrugaszkodott elképzelést tanítják, hogy létezik a világban valaki, aki tökéletes a számára. Egy lelki társ, aki kiegészíti. Én viszont rájöttem,  hogy a dolgok egyáltalán nem így működnek."

" - Szerinted én csak egy bánatos leányka vagyok, aki arra vár, hogy egy nagy, erős férfi megmentse? Ezért van ez az egész...? - azzal kettőnkre mutattam."

" - De gondolj csak bele! Elveszítetted a cipődet az étteremben, aztán elmentetek táncolni. Érdekli a munkád. Makacsul kitartott melletted, pedig ejteni akartad. Kiköpött herceg!"

Köszönöm a Lettero Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 20%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése