2017. november 12., vasárnap

Ali Benjamin: Suzy és a medúzák


"A medúza, ha elég sokáig figyeljük, egyre inkább egy dobogó szívre kezd hasonlítani."


Suzy ​mindig is többet tudott a világról, mint mások. Ismeri a hangyák alvási ritmusát. Tudja, hogy évente 150 millió medúzacsípés történik. Tudja, hogy egy átlagos általános iskolásnak 20 milliárd közös atomja van Shakespeare-rel. De azt sehogyan sem képes felfogni, hogyan lehetett ilyen rövid élete a barátnőjének, Frannynek… és miért pont akkor lett vége, amikor Suzy azt a szörnyű dolgot tette vele.
Suzy elkezd elméleteket gyártani, megvizsgálja a tényeket, és felkeresi a megfelelő szakembereket. Mindeközben csak reméli, hogy kutatása végén meg tud bocsátani saját magának… Ha sikerül bebizonyítania, hogy a rejtélyes medúzacsípés tehet mindenről, akkor talán megszabadulhat a gyásztól és bűntudattól.
Ali Benjamin szívszorító regényének megfilmesítési jogait az OddLot Entertainment vásárolta meg, producerei pedig a Holtodiglan, Eleven testek és a Vadon című filmen közösen dolgozó Bruna Papandrea és Reese Witherspoon lesz.


Kevés olyan kötet van, amire úgy figyelek fel, hogy nem olvasok sem fülszöveget, sem mások véleményét, de amikor megláttam az Insomnia könyvek Facebook oldalán, hogy bizony jön ez a csoda magyarul egyből felkeltette az érdeklődésemet, és minél előbb el szerettem volna olvasni, mivel nagyon különleges és szívszorítóan gyönyörű történettel van dolgunk. Egy lányról szól, egy egészen fiatal 12 éves kislányról, aki nem elégszik meg az elé tárt tényekkel, hanem valamiféle magyarázatot kell találnia ahhoz, hogy elfogadja azt a veszteséget, ami érte.

Úgy van megszerkesztve a kötet, hogy azonos arányban legyen benne a jelen és a múlt darabkái. Nemcsak azt olvashatjuk, hogy milyen Suzy élete Franny, az ő legjobb barátnője, már-már oldalbordája után, hanem azt is, hogy milyen volt az utolsó együtt töltött néhány hónapjuk. Igazán erősnek kell lenni ahhoz, hogy úgy olvassuk végig a kötetet, hogy köznem nem törünk darabokra. Lehet, hogy 12 éves a főszereplőnk, mégis annyi mindent ad át olvasás közben, amire sok történet nem képes. Temérdek információval, érdekességekkel és elgondolkodtató tényekkel, igazságokkal szembesít minket, amik hatására mi magunk is elgondolkodunk, s kicsit másképp látjuk utána a világot és a benne élő teremtményeket, legyenek ezek akármilyen apróak vagy éppen veszélyesek. Olyan könnyed és mégis olyan szomorú, de a lehető legjobb döntés volt a kiadó részéről, hogy lefordították anyanyelvünkre, mivel ez hiányzott eddig a magyar könyvek piacáról, és addig amíg nem fogjuk a kezünkbe, nem is tudjuk hogy miről maradunk le. A történet, mint a fülszöveg is mutatja; Suzy gondolataiba vezet be, egy olyan lány gondolataiba, aki nem tudja elfogadni, hogy meghalt a barátnője, s ez nagyon nehezen megy neki, de addig nem nyugszik, amíg nem talál valami kézzelfogható, valami ésszerű magyarázatot, amivel tiszta lesz a kép előtte, a lelkiismerete és folytatni tudja az életét, mint minden 12 éves.

A kötet kezdete és befejezése igazi egységet alkot. Megvan az a mélypont, ahol kezdődik a történet, s mint egy felfele törekvő diagram, úgy ugrik egyre magasabbra, ahogy haladunk a befejezés felé. Ha a kezdet valahol a tengerfenéken van, akkor a lezárás már a tengerparton. Nagyon jól átszövi a tudás, az az információhalmaz a cselekményt, amit sokan nem tudnak, s való igaz, hogy tudományos szinten is jelen van a kötet, mégis az ahogy tálalva van, teszi igazán különlegessé, olvasmányossá és egyedivé. Kevés olyan könyv van, ami egyszerre ad temérdek érdekes és sokak által nem ismert tudást, s közben még arra is figyel, hogy élvezetes legyen, hogy együtt drukkoljunk Suzyval, hogy a kötet végére kerüljön minden a helyére és végre nyugodjon meg, fogadja el az elfogadhatatlant.

Az írónő stílusa gyengéd, komplex, érdekes és még a legszárazabb információkat is úgy tudja tálalni, hogy az érdekes legyen és még többet akarjunk tudni, s azokat a videókat és képeket is megnézzük, amiket olvasás közben elcsepegtet.  Alapvetően több részre van tagolva a kötet, s az egyes részek előtt, mint egy dolgozati kalauznál meg vannak adva azok a támpontok, amiket általában a tanárok adnak meg ahhoz, hogy sikeres és célravezető kutatást tudjunk végezni. Amellett, hogy egy tragédia feldolgozását helyezi az előtérbe, arra is szentel elegendő figyelmet, hogy megmutassa az iskolai élet árnyoldalát, a szekálásokat és azt, hogy egy erőteljes, cserfes kislány, hogy tud megváltozni és teljesen bezárkózni magába. Az iskolai kiközösítés is éppúgy előtérbe kerül, mint a gyász feldolgozása és elfogadása, hogy bizony már nincs többé velünk az a személy, aki hiányzik és nem tudjuk megváltoztatni az utolsó tettünket vele szemben, ahogy már azt sem tudjuk elmondani neki, hogy mennyire megváltozott, s hogy ez mennyire nincs rendben.

Teljes mértékben együtt tudtam érezni Suzyval, mivel nekem is volt nem egy olyan "barátnőm", aki úgy megváltozott, hogy csodálkozva néztem és a mai napig nem értem, hogy miért rekesztett ki, hisze addig nagyon is jól megvoltunk és szinte mindent együtt csináltunk. Minden egyes fejezet éppen olyan hosszú, hogy kapjunk egy kis ízelítőt, ezáltal egyre könnyedebben és egyre gyorsabban lehet vele haladni. Már az első oldalon szembeötlő az írónő nem hétköznapi stílusa. Mégis ami nekem a legjobban tetszett az az, hogy nem szokványos témát választott, főleg hogy a medúzákról a hétköznapi emberek, akik nem merülnek el különösebben a témában, nagyon keveset tudnak, s azok az információk, amiket velünk is megoszt Ali Benjamin az egyszerűen lenyűgöző. Annyi, de annyi minden vár még felfedezésre és annyi, de annyi minden van amiről nem tudunk eleget, holott ezek is érdekes és értékes dolgok, s ha nem lenne ez a kötet, nem lenne egy nagyon különleges, egyedülálló kötetem a könyvespolcomon. Mindent egybevetve iszonyatosan tetszett, s azt hiszem új kedvencet avattam, ami nemcsak, hogy szórakoztat, de még tájékoztat, informál és elgondolkodtat, hanem igazi felüdülést is nyújt, s már olvasás közben is rácsodálkozhatunk a világ sokszínűségére. Attól igazán kerek a történet, hogy a végére megadja azt a lezárást, amiért az elejétől kezdve imádkozunk, s megmutatja hogy senki sincs egyedül, senki sincs kirekesztve, s mindig lesznek olyan emberek, akik a különlegest fogják előnyben  részesíteni a szokványossal szemben. Összességében azoknak ajánlanám, akik szeretnének elgondolkodni olvasás közben és nem riadnak vissza a tudástól. A maga különlegességével engem teljesen levett a lábamról. 
"És többek között emiatt tetszett meg annyira. Tetszett, mert megcsípte a medúza, és mégsem változott meg."

"Csak párzás idejére lépnek kapcsolatba a fajuk többi példányával, és még akkor is minden felhajtás nélkül. A hím kinyitja a száját, és kiengedi a spermiumot. A nőstény áthalad a spermán, és befogadja. Az egész teljesen tiszta. Rendezett. Nem érnek egymáshoz, nincs dráma, nincs szenvedély, sem fájdalom."

"Már harmadszor nevezett így. Belle. Nem értettem, miért csúfolódik, és miért pont ezt a nevet választotta. De elegem lett."

"Akkor semmi sem történt volna úgy, ahogyan végül történt. Akkor soha nem kellett tennem azért, hogy helyrehozzam, ami kisiklott. Akkor sosem próbáltam volna neked üzenetet küldeni. Könnyű lenne minden, ahogyan régen."Köszönöm a Libri Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 5%-os kedvezményel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése