2017. szeptember 30., szombat

Böszörményi Gyula: Mindörökké várni


" - Apát uram! -szólt a csuhás, kezében néhány sárga pergamentekercset szorongatva."


Ha azt hiszed, hogy nem a tiéd, akkor is…
„A magány, amit érzett, szavakkal leírhatatlan volt. Szerencsére nem is kívánta tőle senki, hogy megfogalmazza a kínt, ami egészen apróra préselte a lényét. Ült az ezüstös csillogású, fagyba dermedt metánhullám peremén és a fekete eget bámulta.”
Böszörményi Gyuláról, a mára klasszikussá vált Gergő és az álomfogók, valamint a kirobbanóan sikeres Ambrózy báró esetei és sok más népszerű regény szerzőjéről kevesen tudják, hogy a science fiction nagy kedvelője és művelője. A szerző 2016-ban az Isȧ, por ës homou című novellájáért megkapta a hazai SF-irodalom legrangosabb kitüntetését, a Zsoldos Péter-díjat. Kiadónk ezen alkalomból jelenteti meg Böszörményi Gyula első science fiction novellagyűjteményét.
Bölcsesség, szellem, mély érzések.
Olvassa mindenki, még ha azt hiszi is, hogy nem szereti a sci-fit. Te is, kedves Olvasó! Meg fogsz lepődni.Eddig ha valaki azt mondta, hogy sci-fi egyből On Sai-ra gondoltam, mivel nehezen tudtam elképzelni még valakit a magyar íróink közül, aki olyan mesteri szinten műveli ezt a műfajt, mint az említett írónő. Igen ám, de jött Böszörményi és nem csak azt mutatta meg, hogy mennyire is érdemes elolvasni az Ambrózy báró eseteit, hanem mostmár azt is, hogy ő bizony sci-fit is tud írni, s nem is akárhogy. Mind a 12 novellában fellelhető olyan esemény, vagy akár maga az egész történet, ami galaktikus vagy éppen erősen sci-fis beütésű. Igaz, hogy sok tapasztalatom nincs a műfajt illetően, mégis úgy érzem, hogy hála a Mindörökké élninek sokkal közelebb kerültem ehhez a világhoz, mint eddig s ezért hatalmas köszönet illeti mind Böszörményit, s mind a kiadót is, akik ezt lehetővé tették számunkra. Hasonlóan az Esővágyhoz ennél a kötetnél is László Maya készítette az illusztrációkat, s megintcsak lenyűgözőek, nem egyszerűen csodálatosak lettek. Minden egyes fejezetet tökéletesen eltalált és maga a borító is telitalálat.
Dogma


Igaz, hogy az első novella eszméletlenül rövid, mégis tökéletes kezdése ennek a nem hétköznapi novellagyűjteménynek. Egyből egy kicsit elvontabb, komolyabb témába csöppenünk alig néhány oldal erejéig, de ezek az oldalak igazi vízválasztói a kötetnek, hiszen ennél dől el, hogy fogjuk e szeretni avagy sem a kötetet. Megalapozza a hangulatot és bevezet a sűrűjébe. Én személy szerint már most érzem, hogy igazi kedvenc lesz a kötet, mivel a Dogma is már ráébresztett kulcsfontosságú dolgokra. Ha úgy vesszük lehet egy amolyan előrejelzésféleként is olvasni, hiszen ha nem figyelünk oda eléggé a bolygónkra, könnyen megeshet, hogy jó néhány évezred múlva mások úgy fognak vélekedni a Földről és annak sorsáról, ahogy azt Böszörményi megfogalmazta. Még kicsit szoknom kell ezt az új stílust, de eddig nagyon tetszik és ha ez a novella ennyire interaktív, akkor a többivel sem lesz és nem is lett gond.

A Xonsi körzet

Belecsapunk egyből a legjavába. Egy férfi, két nő és egy akciódús üldözés, amit minden sci-fi rajongó imádni fog és sajnálkozva fogja befejezni, hogy csak ennyi volt?! Olyan jól megírt, választékos és különleges, hogy nem elég annyi belőle, mint amennyit kapunk, hanem több, jóval több kell belőle. Pontosan az ehhez hasonló üldözős, küldetéses, akciódús jelenetekkel tarkított történetek miatt szerettem meg a sci-fi műfaját, s ezt Böszörményinek sikerült egy újabb szintre emelnie. Van benne misztikum  és egy adag éleslátás is, de ettől csak még élvezhetőbb, még galaktikusabb.

Tű és Pajzs

Kitalált történelmi tényekkel alátámasztott tanmese arról, hogy hogy képes egy rossz döntés örökre megváltoztatni valakinek az életét, s hogy ez milyen hatással lesz a további életére, arra hogy hogy fog vélekedni saját magáról, hogy miként lesz megkeseredett vénember, aki mindenkit elüldöz maga mellől, mindig goromba, de a legnagyobb pillanatban, ha virtuálisan is, külső segítség igénybevételével, de nyilvánosságra hozza az igazságot, s megmutatja, hogy miként is lehetett volna mindent megváltoztatni, ha nem lett volna gyáva, s nem féltette volna annyira az életét. Emellett van benne kellő humor is, ami némileg oldja a komor és súlyos pillanatokat. Az egyik legtanulságosabb történettel van dolgunk, és egy nem szokványos hagyománnyal, amit én is szívesen kipróbálnék.

A kutya

Két élettörténet és egy kocsmai verekedés története. Vajon mi lesz ha ez a két élettörténet találkozik és akarva-akaratlanul, de összeforr a sorsuk? Komoly témákat boncolgat a felszín alatt, aminek hangot is ad, de megvárja a megfelelő pillanatot és időpontot. Ez pedig nem más, mint maga a halál utáni élet, hogy vajon mi történik, mi van ha még sincs vége, s van rá mód, hogy tovább éljünk.. Nagyon különlegesen van tálalva egy intergalaktikus köntösben, s egy kutya is nagy szerephez jut benne. Kicsit eltér az előző három novellától, mégis tökéletesen illik hozzájuk aa maga különcségével és mélyebb tartalmával.
Három nappal később...

Enyhe politikai fennhang érződik ebből a novellából, hiszen a vezetést, a vezetőket és azok tetteit kritizálja, s a végére azt is megmutatja, hogy ez hogy fordulhat a visszájára. Eleinte a Liga és a telepesek közötti küzdelmeket hivatott bemutatni, azt hogy milyen is az, ha egy törtető, rögeszmés ember kezébe adják a hatalmat, s azt már senki sem tudja megakadályozni, hogy ez a személy úgy cselekedjen és akkor, amikor a kedve úgy tartja. Egyfajta előrejelzésként is minősülhet, hiszen ismerve a történelmet annak sosincs jó vége, ha a hatalom egy személy kezében összpontosul, mivel így nem is vonható kérdőre, s nem is lehet józan észre bírni, hiszen mindennek úgy kell lennie, ahogy azt ő elgondolta, s bizony ha azt mondja, hogy mindenki az ellensége, akkor végezni is fog mindenkivel, nem törődve azzal, hogy egész társadalmakat, bolygókat taszít az elenyészés útja felé, s ez a legtöbbször a visszájára is fordulhat, mint azt ahogy láthatjuk is az utolsó mondatokban.

Isa, por es homou

Igazából ez a novella keltette fel leginkább a figyelmemet a KMK oldalán, amikor még volt adatlapja, ez volt az a novella, ami minden elvárásomat felülmúlta és megmutatta, hogy úgy is lehet izgalmas mini történetet írni, hogy mentes mindenféle túlgondolástól és túlagyalástól. Főszerepbe az kerül, hogy milyen is lenne a Holdon az élet rovarok nélkül. Ez azért is fontos, mert minden élőlény összhangban van, nincs meg egymás nélkül és hiába van egy bizonyos ellenszenv a rovarokkal szemben, ha nem lennének, élet sem nagyon lehetne, ahogy arra a szerző is nagyon szépen rávilágított. Persze itt is helyet kap az elmélkedés és az öldöklés, de nem olyan mértékben, mint például az előző novellában. Sikerült az egyik kedvencemmé válnia a maga különcségével és a leírások tömkelegével.

Jó éjt, kapitány!

Kétes érzelmeim vannak ezzel a novellával kapcsolatban. Egyrészt tetszik, hogy egy újabb oldalát mutatja meg a szerző és a sugárzást helyezte a középpontba. Azt, hogy milyen is lehet úgy élni, hogy körülöttünk már nincs senki, a kinti világ veszélyes és teljesen megsemmisült, átalakult, másrészt kétségeim támadtak a macskákat illetően, és nagyon nem tetszik az, hogy a Férfi dönt róluk. Egyszerűen nem tudom és nem is akarom elfogadni a döntését. Emiatt vannak bennem kétségek, de értékelem a sterilitás ötletét és a végső megoldást is.

Mindörökké várni

Ahogy On Sai-nál úgy Böszörményinél is felettébb érdekelt, hogy miért pont a kiválasztott novella lett a címadó is egyben. Miután végigolvastam már értelmet is nyert, megkaptam a miértre a választ. Nagyon szépen a kezdetektől, tehát az ősemberektől kezdve egészen az ókori rómaiakon át a képzeletbeli jövőig befejezőleg adagolja a szerző az információkat, s mire a végére érünk ülepszik le teljesen. A várakozás itt nem egyszerűen csak megjelenik, hanem az ural mindent, a cselekményeket, a tényeket, a párbeszédeket és magát az érzést is, hiszen mi emberek mindig várunk valamire, s addig nem nyugszunk, amíg ki nem derül, hogy van e egyáltalán értelme. Ezt mind úgy oldotta meg Böszörményi, hogy különböző embereken át érzékelteti velünk a különbségeket és azt az egy közös dolgot, ami mindenkiben megvan. Várunk, mindig várunk valamit.
Üvöltő szörnyeteg

Teljesen mást kaptam, mint amire számítottam a címe alapján. Nem gondoltam volna, hogy ennyire szomorú lesz és, hogy ennyire azonosulni fogok majd a főszereplővel, akinek a búcsúját hallhatjuk. Alapjáraton nem vagyok oda a szomorú történetekért, de a líraiságával és azzal, hogy olyan mintha nekem írná azt a bizonyos búcsúlevelet, pedig nem, teljesen levett a lábamról és a lelkemig hatolt. Böszörményi ezzel a történettel azt próbálta burkoltan közölni velünk, hogy milyen nehéz is másnak lenni, mint a többség és, hogy ez nemcsak előnyünk, de hátrányunk is könnyen lehet.

Vörös kendővel válladon

Az egyik leghosszabb novellával van dolgunk, ami egyrészt humoros a bevezetője miatt, másrészt pedig roppant érdekes, mivel olyan kifejezéseket és szavakat ismerhettem meg általa, amiknek eddig a létezéséről sem tudtam, s valószínű, hogy a szerző találta ki őket, mégis ezáltal csak még érdekfeszítőbbé és még különlegesebbé teszi a novellát. Elsőre talán zavarosnak tűnhet a történet, és az is, de mindenki legnagyobb örömére a végére minden értelmet nyer, s így már csak nevetni tudok a főhősünk szerencsétlenségén és esetlenségén. Humor szempontjából ennél a résznél nevettem a legtöbbet, s itt is kapkodtam a legtöbbször a fejem, hogy akkor ez most, hogy is lehetséges?! Nagyon szórakoztató a maga különlegességével és űrfóbiájával.

A bolond

A klasszikus mese találkozása a sci-fivel és Böszörményivel. Kiskoromban és még most is szeretem a mesés elemeket, a boldog befejezéseket, azaz a happy endet, de itt nem egészen ezt kapjuk. Adott egy galaktikus királyság, ahol nem a hercegkisasszonyon van a hangsúly, hanem az udvari bolondon, akit senki sem vesz komolyan. Egyrészt van benne valami tragikus, másrészt megmutatja, hogy mennyire hozzá lehet szokni olyan dolgokhoz, amiknek nem kellene természetesnek lenniük és megmutatja, hogy attól, hogy valaki bolondos, életvidám neki is vannak érzelmei s gyakran ez a személy az, aki hatalmas változtatásra képes. Gyökeresen képes megváltoztatni az addigi ismétlődő hétköznapokat. A maga mélységében és kifejezésmódjában nagyon értékelhető, viszont engem nagyon elszomorított a végére. Szeretem ha happy end a vége, és nem a teljes magány, a teljes megsemmisülés. Mindenki megérdemli, hogy szeressék és hogy tartozzon valakihez. Ez a legnagyobb tanulsága.

Nemzedékek

Méltó lezárása a kötetnek. A sok-sok szuper novella közül ez az első számú kedvencem, mivel szerintem ennek van a legtöbb mondanivalója, nem mellesleg a történet is fantasztikus. Úgy sűríti bele a társadalomkritikát, hogy azt egyből észre lehet venni, de nem az a szájbarágós és ez nagyon is az előnyére válik, mivel nagyon szívesen olvastam volna még tovább. A tinédzserek és az idősebb generáció közötti különbséget is számbaveszi amellett, hogy teljesen új értelmet ad magának az életnek és a technológiai fejlődésnek is. Iszonyúan jó megoldásnak találom, hogy Forflig asszony mellett Vív gondolatait is hallhatjuk, mivel általa minden új megközelítésben és új jelentésben nyer értelmet.


" - Vízesés - recsegték a hangszórók, szinte gyermeki örömmel. - Hiszen ez gyönyörű! Bundás emlősök. Milyen aranyosak a kicsinyeik! És ezek a tengerek, hegyek... Nézd már, te kőagyú!"

"Megtudtam, mit tesz az anyámmal és nem létező nővéreimmel, ha nem megyek azonnal, továbbá hogyan fogom számolgatni a fattyú féltestvéreimet és egyéb rokonaimat, amiket majd tőle hoznak világra családunk nő tagjai."

" - Bocsánat - mondta a Fiú, bár nem gondolta őszintén. - Csak ezek a beporzók... Most komolyan, uram, miért van ez?! Képesek voltunk trilltonnaszám termőföldet hozni a Földről, de egyetlen rohadt méhkaptárt, azt nem?!"

" - Harminckét cicánk van, de én akkor is felismerem közöttük Cirmit. - Az Asszony bosszúsan csóválta a fejét. - Már megint elcsavargott valahová."

"Az udvar bolondja szerelmes volt, méghozzá mind a harminc udvarhölgybe és a király leányába egyszerre. Ez persze csak úgy lehetett, hogy a Bolond magát a szerelmet szerette, amiből azonban soha egyetlen pillanatnyi sem jutott neki.

Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése