2017. július 13., csütörtök

Kérdezz-felelek J. K. Smith írónővel


"- Nem pillanat, fél órája ülünk itt. Eljegyzés, karácsonyi esküvő, Miki bácsi, megbeszéltünk mindent. Boldogok vagyunk. Még én is, de tényleg. Éhes vagyok. Könyörgöm, vágjátok fel a giga madarat!"

Múlt héten fejeztem be J. K. Smith debütáló regényét, a Szerelem hirdetésre címűt és annyira megtetszett, hogy nemcsak a könyvről szerettem volna többet megtudni, hanem magáról az írónőről is, na meg persze a további terveiről. Igazi felüdülés volt számomra egy ennyire szórakoztató és szép történetet olvasni. Nemcsak azért tetszett, mert már az első pillanatban is elvarázsolt hanem azért is, mert imádok, de tényleg imádok új hazai írókkal megismerkedni, főleg akkor ha értenek ahhoz, amit csinálnak és J. K. Smith bizony ért, de még mennyire. Öröm volt azt is látnom a kulisszák mögött, hogy nemcsak én szerettem Kori és Chris egymásra találást, hanem ti is, mivel bizony bekerült a havi Top5 értékelés közé, ami azért is nagy szó, mert nemcsak én, hanem ti is adtok egy esélyt az új élményekre, és ez csodálatos!


Szia! Köszöntelek a My relationship with books blogon. Köszönöm, hogy elvállaltad ezt az interjút.
Lássunk is neki J

1. Mit kell tudnia az olvasóidnak rólad? 

Ez a kérdés megfogott, mert kelleni nem kell, csak ha szeretnének, így nem tudom, mit is mondjak. J Nos, talán azt, hogy vidéki nő vagyok, hamisítatlan vidéki szívvel, mint amilyen az első regényemből ismert Korinak is van. Nem is tudnám magam elképzelni máshol, mint a jól megszokott, csendes környezetben. Egy kis községben élek két lányommal és férjemmel, a többi családtaggal körülvéve. Nagy család, hangos és vicces. J Bár tanítói diplomát szereztem, mégis maradtam a kaptafánál. Saját boltot üzemeltetünk a férjemmel, mint ahogy tette ezt a felmenőim többsége 1830 óta. 

2. Mióta foglalkozol írással?

Az írást 2016. novemberében kezdtem, amikor egy méretes pánikroham után az orvosom azt javasolta, csináljak valamit, amitől hasznosabbnak érzem magam. Nem igazán tudom, miért pont ez jutott eszembe. Pár oldalban gondolkoztam, a végén pedig létrejött egy egész könyv. 

3. Honnan meríted az ötleteidet? Ki vagy mi inspirál?

Általában minden történés és karakter a saját kis agyszüleményem, de nagy ritkán segítségül szoktam hívni a környezetemet. Szerintem elég jó képzelőerővel vagyok megáldva. J Amikor leülök írni, átkapcsolom az agyam és belebújok a szereplőim bőrébe, függetlenül attól, hogy jó, vagy rossz karakterek; és ha ez megvan, már csak élnem kell az életüket.

4. Mi volt a legszebb vagy éppen legmeghökkentőbb pillanat, amikor érezted, hogy érdemes írással foglalkoznod?

Nem egy ilyen pillanat van. Mióta olvassák a könyvemet és kapom a pozitív visszajelzéseket, minden egyes üzenettől boldog vagyok. Engem az írás gyógyít és megnyugtat és jó érzés tudni, hogy akik elolvassák a regényem, önfeledt órákat élnek át. Talán egy picit boldogabbá, bizakodóbbá válnak. J

5. Milyen érzés volt először a kezedbe fognod a könyvedet?

Az egy vicces sztori. J Először egy olyan ismerősöm példányát foghattam a kezembe, aki lélekszakadva rohant vele a boltba. (Szerencsére nem ütötte el egy autó sem.) :D Kikaptam a kezéből, szagolgattam, simogattam, ismerkedtem vele… Őszintén bevallom, egy kicsit meg is könnyeztem, mint ahogy anya és a könyvem tulajdonosa is. Szóval ott álltunk a konzervek előtt és áhítattal vizsgálgattuk a végeredményt. J

6. Eddigi életed során volt olyan könyv, amire azt mondanád, hogy hozzájárult ahhoz, aki most vagy és meghatározó élményt nyújtott neked az olvasása?

Mivel én falom a könyveket, nem tudnék csak egyet kiemelni. Műfajtól függetlenül csemegézek, így inkább nem mutatnék rá egy konkrét könyvre. Mintha Jancsi és Julicska elszórnák a "könyv morzsákat", én pedig kismadár formájában összeszedegetném őket.

7. A közeljövőben várhatunk tőled új könyvet? Mondjuk Andi történetét?

Most finomítgatok egyet, ami kicsit eltér a Szerelem hirdetésre regényemtől, de a humor és a családi összetartás itt is adott. Andi története még csak fejben van meg, de hamarosan abba is belekezdek. Így az olvasók jobban belepillanthatnak majd a már az eddigi szereplők jövőbeli életébe.

8. Van kedvenc íród/írónőd?

Erre a kérdésre azonnal rá tudom vágni, hogy Milly Johnson. Imádom a regényeit. J

9. Szabadidődben olvasol is vagy csak az írás köt össze a könyves világgal?

Az írás eléggé betölti azt a kevéske szabadidőt, amit két gyerek mellett ki tudok préselni magamnak. Míg régen hetente egy-két könyvet végeztem ki, most jó, ha havonta egyel végzek, amit nagyon sajnálok. Ha épp lesz üresjárat, amikor elakadok az írással – ne legyen J - előveszem a könyveket, amik már várnak rám.

10. Mindig is az írással szerettél volna foglalkozni vagy csak úgy érezted, hogy meg kell osztanod a világgal a történetedet?

Mint ahogy azt az elején is leírtam, sosem jutott eszembe, hogy össze tudnék hozni egy könyvet, de szerencsére sikerült. JHa sikerült meghoznunk a kedved a Szerelem hirdetésre elolvasásához ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése