2017. július 6., csütörtök

Kérdezz-felelek Baráth Viktóriával


"Hogy hogyan váltam azzá, aki most vagyok? Már magam sem tudom pontosan."


Baráth Viktória neve nem ismeretlen olvasói körökben, hiszen nem A főnök az első regénye, amit olvashattunk tőle. Rám már az Első tánccal is hatalmas nyomást gyakorolt, mivel olyan egyedi stílussal rendelkező írónőről van szó, aki olyan természetesen, gyengéden és különlegesen ír, hogy aki egyszer valamelyik regényét a kezébe veszi nagyon nehezen tudja majd csak letenni. Velem is hasonló történt, ezért is vártam annyira, hogy az Első tánc után végre valami új legyen a kezembe a kedves írónőtől. Csalódás most sem ért. :)


Köszönöm szépen, hogy elvállaltad az interjút. Lássuk is a kérdéseket és a válaszokat. :)


1. Mennyire volt nehéz megírni A főnököt?

Egyáltalán nem volt az. Annyira beleéltem magam abba a világba, belebújtam Ana bőrébe, hogy csak keveset kellett gondolkodnom a történeten, minden jött magától. A legnehezebb része az volt, amikor begyulladtak az ujjaim a sok gépeléstől, mert nem bírták tartani az ütemet az agyammal.

2. Mennyi ideig tartott a kutatómunka?

Mindig írás közben végzem a kutatómunkát, így erre sajnos nem tudom a pontos választ. Amikor olyan részhez érek, amihez plusz információra van szükségem, akkor utánanézek, és úgy folytatom a történetet. Előre sose tudom, hogy milyen adatokat kell majd felhasználnom. De az alatt az idő alatt, amíg írok, mindig témában hasonló filmeket és sorozatokat nézek, hogy még jobban át tudjam érezni az adott légkört, és lássam magam előtt a helyszínt.

3. Sokan az alvilágot összekötik Olaszországgal. Viszont A főnökben Albuquerque a helyszín. Miért itt játszódnak nagyrészt a cselekmények?

Eleinte még nem voltam biztos a helyszínt illetően. Amikor Ana karakterét teljesen megalkottam, akkor jutott eszembe, hogy egy Mexikóhoz közeli helyet keressek, ahol virágzik a drogbiznisz. Így esett a választásom Új-Mexikóra, azon belül Albuquerque-re, illetve Santa Fére. 

4. Ana karaktere szöges ellentéte Zoey-nak, aki az Első tánc főszereplője. Mennyiben volt nehezebb Ana-t megalkotni, mint Zoey-t?

Valóban teljesen más, és sokkal összetettebb is. Zoey is sokat fejlődött a története alatt, de Ana akkora változáson ment keresztül, amit nehéz volt kordában tartani. Minden egyes mozzanatot meg kellett alapoznom, nem volt szabad elsietnem ezeket a változásokat, hogy a karaktere hiteles maradjon. Talán ez okozta a legnagyobb fejtörést; Ana fejlődése, és a kapcsolata alakulása Ryannel.

5. Kiről mintáztad Ryan karakterét?

A karaktereimet általában nem mintázom senkiről, egyszerűen megszületnek a fejemben. Megjelenik róluk egy kép előttem, látom a mozgásukat, a mimikájukat, a gesztusaikat. Ryan esetében magam elé képzeltem egy férfit, akinek olyan sötét és szigorú a tekintete, amitől libabőrös leszek, ugyanakkor a vonásai sármosak.

6. Tudatosan alakítottad úgy a cselekményt, hogy a történet lapjai között egy Stockholm-szindrómás szerelem története alakuljon ki?

Van benne ebből is, de azért arra ügyeltem, hogy ne ez a téma legyen a középpontban. Sőt, Ana igazából akkor kezd el érezni valamit Ryan iránt, amikor már nem teljesen fogvatartott-fogvatartó a viszonyuk, tehát az érzelmei teljesen valósak.  

7. Az Első tánc vagy A főnök áll közelebb a szívedhez?

Ez nagyon nehéz kérdés. Nagyon-nagyon. Az Első tánc az én „elsőszülöttem”, ezért Zoey és Owen mindig is különleges helyet foglalnak majd el a szívemben, de úgy érzem, hogy A főnök az a történet, ami igazán én vagyok. Amivel megmutattam, hogy milyen világ és fantázia él a fejemben.

8. Várható a közeljövőben folytatás, vagy egykötetesnek tervezted A főnököt?

Amikor elkezdtem, akkor ennél sokkal hosszabbra terveztem, de szerintem a mai napig tudnám írni és szőni Ana történetét. Gondolkodom egy lehetséges folytatáson, vázlatszerűen már meg is van a fejemben, de még nem tudom, hogy megírom-e. Csak abban az esetben fogom, ha biztos vagyok benne, hogy feléri A főnök „szintjét”.

9. Legközelebb mit olvashatunk tőled? A Körtáncot vagy egy újabb gyöngyszemmel rukkolsz elő?

Erre még én sem tudom a választ. De hamarosan kiderül, és akkor mindenképp meg fogom Veletek osztani.

10. Voltak hullámvölgyeid írás közben vagy minden a lelki szemeid előtt zajlott le?

Hullámvölgy szerencsére nem volt. Annyira tudtam, hogy mit akarok írni, hogy az egyetlen problémám az volt, hogy a kezeim nem tudták tartani az ütemet a gondolataimmal. Szerintem még sosem hajtottam magam ennyire túl, mint A főnök írása közben, de megérte minden egyes percét.

11. Nem féltél attól, hogy az olvasóidnak nem fog tetszeni A főnök? Mindig nehezebb komoly témákról írni úgy, hogy az megérintse az olvasókat és maradandó is legyen.

Szerintem minden író fél, hogy az olvasóknak nem fog tetszeni a könyvük. Én is így voltam/vagyok vele, mert nagyon ritka az a regény, ami mindenkinek tetszik, illetve széles körben kedvelt lesz. Valóban nehezebb egy komoly hangvételű könyvet „megszerettetni” az olvasóval, főleg, ha mondanivalója is van, de szerintem ezek a történetek azok, amik tényleg hozzáadnak valamit az emberhez, és nem csak átfut rajta, hogy „na, ez is megvolt”.

12. Ha tehetnéd kinek a bőrébe bújnál a szereplőid közül és miért?

Húú, egyértelműen Ana 😊 Már csak Ryan miatt is…

13.  Jelenleg min dolgozol?

Jelenleg dolgozom egy teljesen új történeten, amiből osztottam már meg kisebb részleteket Facebookon a zárt csoportom tagjaival, illetve A főnök folytatásának vázlatán is serényen ügyködöm. Remélem, hogy mindkettőt sikerül még idén befejeznem.Ha még nem olvastál Baráth Viktóriától, de sikerült meghoznunk hozzá a kedved, ezek a linkek hasznosak lehetnek:
- Az Első táncot ide kattintva megrendelheted 15%-os kedvezménnyel
- A főnököt ide kattintva megrendelheted 15%-os kedvezménnyel
- Kulisszatitkokat, érdekességeket és exkluzív részleteket olvashatsz, ha belépsz Viki csoportjába, ami Baráth Viktória Világa névre hallgat
- De az írónő hivatalos Facebook oldalán is sok érdekességet találhatsz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése