2017. július 4., kedd

Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja


"Most már rendben vagyok."


John ​Wayne Cleaver démonokra vadászik: megölték a szomszédait, a családját, és a lányt, akit szeretett, mégis mindig győzelmet aratott fölöttük. Most egy titkos kormányzati elitcsapatnak dolgozik, és arra használja az adottságait, hogy a lehető legtöbb szörnyeteggel végezzen…
…csakhogy a szörnyetegek rájöttek, hogy üldözik őket, és a csendes macska-egér játék totális természetfeletti háborúvá készül kirobbanni. Johnnak nem tetszik ez az életmód. Nem akar az FBI bábja lenni, nem akarja, hogy egyetlen barátját egy elmegyógyintézeti szárnyba zárják, nem akar szembenézni a magát A Vadásznak nevező, rettenetes kannibállal és legfőként nem akar embereket ölni. De ahogy a mondás tartja, nem kaphatsz meg mindent, amit akarsz. Ezt a saját kárán tanulta meg, ahogy azt a ruháján egyre csak szaporodó vérfoltok is bizonyítják. Amikor John ismét szembeszáll a gonosszal, tudni fogja, mit kell tennie.
Miután elolvastam egyben a trilógiát úgy gondoltam, hogy megvárom míg kijön az utolsó rész is és csak úgy kezdek neki, de ehhez nem voltam elég erős, mivel nem tudtam és úgy őszintén megvallva most sem tudom, hogy mi lesz velem augusztusig, mert bizony akkorra ígérte a Fumax Kiadó a hatodik, elvileg mindent befejező kötet érkezésést, bár nem tudom, hogy tényleg véget fog e érni kedvenc pszichopatánk története, mivel eredetileg trilógia lett volna, de mint erre rájöhettetek, hiszen ez már a negyedik rész; a trilógia sorozattá bővült. Ki tudja, talán néhány év múlva Dan Wells tovább írja John Wayne Cleaver kalandjait. De addig is örüljünk ennek a plusz három kötetnek, amit bónuszként kaptunk meg.

Be kell vallanom, hogy kétkedve vettem a kezembe a kötetet, mivel a Nem vagyok sorozatgyilkos-trilógia nagyon magasra tette a lécet és nem igazán tudtam elképzelni, hogy hogyan is folytatódhat tovább, de erre Az ördög egyetlen barátja tökéletes választ ad, viszont magában is megállja a helyét. Igaz, hogy összefüggésben van az eredeti trilógiával, mégis nagyban eltér tőle. Már nemcsak John áll a démonok, akarom mondani Sorvadtak útjába, hanem egy teljes csapat, akik igaz, hogy kevesen vannak, mégis jelentős események közé kerülnek, amik meghatározzák a további folytatások fonalát. A kezdeti kétkedésem és félelmem nagyon hamar elillant, mivel annyira beszippantott a világa, hogy még hajnalban is ezt olvastam, holott nem igazán jellemző rám az, hogy bármi miatt is korábban keljek fel, főleg nyáron, amikor délig ki sem dugom az orrom a szobámból, nemhogy a házból. Látjátok erre képes Dan Wells. Teljesen felrúgja a rutinomat és addig nem hagy nyugodni, amíg az adott rész végére nem érek. Lehet, hogy türelmetlennek tűnök, de aki ennyire érdekfeszítően és izgalmasan ír, azt meg kell tiszteljem minimum ennyivel, ha mással nem is tudom.

Túlzásnak fog hangzani tudom, de olvasás közben egyáltalán nem érzékeltem azt, hogy mennyi az idő, hogy mióta olvasok, mivel 20 fejezet szinte pillanatok alatt eltűnt, én meg csak ültem és jó 10 percig tartottam még a kezemben a kötetet és nem akartam elhinni, hogy ennyi volt csupán. Több mint 300 oldal meg sem kottyant. Ez amiatt következett be, hogy már az első oldalon hozzátapadtam a könyvhöz és csak olvastam, lapoztam, olvastam, lapoztam... Hihetetlen, hogy mennyire érdekfeszítően, izgalmasan fenomenális. Nagyon jó ötlet volt megírni és a megvalósítása is csillagos ötöst érdemel, ha nem hatost.

A cselekmény csak pörgött és pörgött egészen addig,amíg a felszínre nem kerültek a baklövések, átverések és az a sok véres és gyilkolásra hajló jelenetek, amik tökéletessé és nagyon is ismerőssé tették az eseményeket. Ebben a részben sokkal több mindenkit ismerhettünk meg, ezért is komplikált elsőre eldönteni, hogy ki is a jófiú és ki a rossz. Ami hatalmas plusz az az, hogy végre normális, hiteles és hihető magyarázatot kezd kibontakoztatni a Sorvadtakat illetően, nemcsak a múltjuk egy darabja kerül a felszínre, hanem lehetőséget is kapunk arra, hogy még többet ismerjünk meg belőlük és rájöjjünk, hogy nem biztos, hogy minden feltevés és analízis pontos és helyénvaló. Nagyon jó volt újra John elborult elméjén keresztül szemlélni a történéseket és végre egy teljesen új arcát is megmutatta még akkor is, ha ez csak néhány percig tartott. Ha esetleg tartanátok vagy kételkednétek a kötetben, ne tegyétek. Méltó folytatása a trilógiának, sőt lehet, hogy mire a hatodik rész végére érek azt fogom érezni, hogy jobb mint az eredeti elgondolás. Ki tudja? Egy biztos, Dan Wells fog még meglepetéseket okozni nekünk."Nem valamiféle horrorbarlang tárult fel előttünk. Nem lógtak hullák a plafonról, nem meredtek ránk szemek a fal repedéseiből. A szoba közepén egy egyszerű faágy állt egy vékony matraccal, és Cody annak a közepén, arccal lefelé fordulva aludt. Mellette, a padlón egy ágylábhoz kötözött, betömött szájú, teljesen felöltözött tinédzser lány ült. Tizenöt évesnek tippeltem, tekintete elgyötört, de éber és rettegéssel teli volt."

"A többi kérdése furcsa volt, ez viszont teljesen összezavart. Hogy jól vagyok-e? Ez meg miféle kérdés? Ő egy démon, én meg egy démonvadász vagyok, és azért jöttünk ide, hogy megöljük egymást, és... Jól vagyok-e? Ennek nem volt semmi értelme. Ismét ránéztem, próbáltam megfejteni a szándékait. Valamiféle különös játék része lenne, hogy a hogylétem felől érdeklődik?"

" - Ne legyél már ilyen nyámnyila - szóltam rá. - Kutya vagy, ez meg egy park. Menj, kergess meg egy mókust, vagy valami. Egyél meg egy nyuszit. Fedezd fel vadállati énedet. - Szánalmasan mordult egyet, és a mancsaira fektette a fejét."

"Két lista volt a fejemben: az egyik az ellenségeimet tartalmazta, a másik mindenki mást. Barátlista nem igazán létezett, csak emberek, akiket bánthatok, és emberek, akiket nem."

"Hát persze, az egyetlen, aki elismeri a képességeimet, az a fickó, aki pszichopatának hisz. És valószínűleg nem is téved nagyot, de akkor is fáj."

" - Brooke szó szerint, minden túlzás nélkül az egyetlen, ami számít az életemben. Ha hagyja, hogy baja essen, azt kívánja majd, bárcsak Rack előbb találta volna meg magát, mint én."Köszönöm a Fumax Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 22%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése