2017. június 8., csütörtök

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok


"A tűz eszement, fékezhetetlen, vad szerető."


1900 ​ősze. Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki. Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: számos olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog. A Leányrablás Budapesten című, nagy sikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által dokumentált esetre igyekszik fényt deríteni, miközben e szép, izgalmas, békebeli korban valóban élt személyek és valós helyszínek sorát szerepelteti. A nyomozás csak most veszi igazán kezdetét!


Ha azt mondtam a Leányrablás Budapestenre, hogy zseniális volt, akkor el sem tudom mondani, hogy mennyire tetszett A Rudnay-gyilkosságok, mivel azok a szálak és mozzanatok, amik az első részben megtetszettek egy újabb, káprázatosabb és izgalmasabb szintre léptek. Egyre gördülékenyebb és gördülékenyebb a sztori, mindenre van kész ok-okozati tényező. Nagyon elkápráztatott.

Böszörményi stílusát remélem nem kell bemutatnom, mivel órákig képes lennék áradozni róla, hogy mennyire nagyszerűen és zseniálisan ír. Imádtam. Tudom, hogy most valami világmegváltó szöveget kellene eszközölnöm, de nehéz megszólalnom a könyv után, hiszen olyan friss még az élmény és annyira sok minden történik, annyi minden nyer értelmet és annyival, de annyival többet ad, mint az első rész, hogy ebben az elején reménykedni sem mertem, hiszen az első rész is szerelem volt első olvasásra, e ez a második rész simán túltesz rajta. Minden fejlődik benne és mindennek van magyarázata, olyan dolgoknak is, amik csak a későbbiekben fognak kiderülni, hiszen az elvetett mondatokból és mozzanatokból ezt lehet leszűrni. A Rudnay-gyilkosságok alatt a cselekmény és a furfangosság is hatást gyakorol, mivel olyan érzés volt olvasni, mintha filmet néztem volna. Az események a lelki szemeim előtt peregtek le megszakítás nélkül, mindenféle felesleges reklám és közbeszólás nélkül. Nem volt olyan tényező, ami rontott volna az élményen, hiszen aki Böszörményitől olvas az bizony élményekkel és új ismeretekkel, tudással fog bővülni. Nemcsak a szókincsünkre hat pozitívan, hanem a gondolkodásmódunkra és intellektualitásunkra is.

A cselekmény fő szálát 10 gyilkosság adja, mint az a címből is kiderül, de nem egyszerű gyilkosságok vannak porondon, mivel egyrészt furcsának számítanak, szokatlannak és látszólag semmi közös nincs bennük, mégis a logikai felépítésük és kidolgozottságuk, ami elsőre nem is szembeöltő, elképesztő és az a kreativitás, amit a szerző belefektetett példaértékű. Emellett természetesen újra Ambrózy bárón, Milin és Emmán van a hangsúly, de a történetük még korántsem ért véget, hiszen még annyi megoldatlan rejtély és talány vár a szereplőkre, amikor érdemes kivárni, hiszen nagyot fognak szólni. Legalábbis erre enged következtetni az, amit eddig Böszörményi letett az asztalra.

A gyilkosságok megoldása mellett fontos szerepet kap a feminizmus, a karakterek fejlődése és a furfangosság, cselekményesség is. Közel 550 oldal tömény izgalomban lehet része annak, aki esélyt ad a kötetnek. Természetesen Mili és Richárd kiélezett jelleme sem hazudtolja meg magát és még keményebb, még szemtelenebb és még meglepőbb viaskodásokban lehet részünk. Egy ponton, a végefelé akkora döbbenet ért, hogy azt hittem egy világ omlott össze bennem, de remélem ez csak olyan aprócska vicc Böszörményi részéről és nem tervezi megvalósítani Ambrózy báró elgondolását, mivel lehet, hogy erőszakosnak fogok tűnni, de olyan nincs, hogy a történet végére Richárd és Mili ne szeretne egymásba. Az ő száluk volt ugyan a meghatározó, de Emma felől sem kellett szerencsére aggódnunk, hiszen róla is elég sok minden kiderül és szerencsére nem maradunk bizonytalanságban. A legmeglepőbb fordulatot a befejezés adja, ami olyan függővéggel záródik, hogy ha nem látom a két szép szememmel biztos, hogy nem hiszem el. Meg kell hagyni tudja Böszörményi hogyan tartsa fenn az olvasói érdeklődést és hogyan tréfálja mg őket. Hihetetlen, de még azt is imádom a kötetben, hogy kétségben hagyott a befejezés után. Annyi, de annyi kérdésem van. Még nem tudom, hogy mi lesz velem, ha véget ér a sorozat, mivel már most függök tőle, de addig szerencsére még van ezen gondolkodni, amire ténylegesen véget ér és minden kiegészítőkötetet elolvasok mellé.
"Gyengébbik nem? Jaj, Papuska, miért is kaptam tőled olyan kifogástalan nevelést? Ha csak egyetlen pillanatra is megfeledkezhetnék róla, hogy úrilány vagyok, aki soha, semmilyen körülmények között nem pofoz és nem rúg bokán öntelt ifjú bárókat, hát én úgy, de úgy megmutatnám ennek a hólyagnak..."

" - Olyan estélyit kreálok kegyednek,, hogy ki abban meglátja, menten szerelmes lesz, még ha vak is - áradozott Girardi úr, miközben homlokára kunkorodó hajcsigái izgatottan remegtek."

" - Gyűlölet és imádat - sóhajtott Agáta mama, batiszt kendőjével legyintve. - Ugyanazon tőről fakadó bolondságok. Mindkettőt szenvedély szüli, és míg a nevezett érzemény ki nem bomlik teljesen, aligha tudható, melyik is valójában. Mondtam már..."

" - A férfiak, édesem, nemes vadak, akiket mi, asszonyi vadászok cserkészünk be. Ám ezt nem azért tesszük, hogy a vérüket vegyük. Oh, dehogy! Inkább rabláncra fűzzük őket, és aztán kezdődhet az idomítás nehéz folyamata."

"Levelek?! Miféle levelek? Az én mogorva bárómtól, és ráadásul rólam szólnak? Az októberi hideg ellenére rögvest kigyúlt az arcom, mintha tüzet lobbantottak volna a bensőmben."

" - Elismerem, kedvesem, hogy valóban csodás gyémántra leltél, ám ha ékkövet akarsz belőle csiszolni, hát jól kösd fel az alsószoknyád, mert lesz vele munkád bőven."


Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!2 megjegyzés:

  1. Most vettem meg Böszörményitől a Lányrablás Budapestent. Kicsit félek mert young adult könyvnek számít és azokért nem rajongok (régebben már olvastam tőle, de az olyan rég volt, hogy nem igazán emlékszem rá). Viszont sikerült megnyugtatnod. :D Már alig várom, kíváncsi vagyok nagyon.

    VálaszTörlés