2017. május 19., péntek

Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs


"A bátyám a hajnalhasadás előtti legsötétebb órában tér haza."


Laia ​rabszolgalány az írástudók népéből. Elias katonanövendék a harcosok közül. Egyikük sem szabad: mindketten a birodalom könyörtelen rendjének rabjai. A harcosok birodalmában az ellenszegülést halállal büntetik. Akik nem kínálják fel életüket és vérüket a császárnak, azok azt kockáztatják, hogy szeretteiket kivégzik, a birodalom elpusztít mindent és mindenkit, ami és aki kedves számukra. Ebben a kíméletlen világban él Laia, akit a bátyjával együtt nagyszüleik nevelnek. A kis család szegényesen tengődik napról napra. Igyekeznek kerülni a birodalom figyelmét, hiszen sokszor tanúi lehettek annak, mi történik az olyanokkal, akik szembeszegülnek a hatalommal. Ám amikor Laia bátyját lázadás vádjával lefogják, a lány nehéz döntésre kényszerül. Az Ellenállás titkos csoportjának tagjai segítséget ígérnek neki testvére kiszabadításához, de cserébe azt kérik, hogy legyen a kémjük a harcosokat kiképző Sötétszirt katonai akadémián, ahová a kegyetlen parancsnoknő szolgájaként kerül be. Munkája során Laia megismerkedik Eliasszal, aki évfolyamelső az akadémián, az avatás küszöbén áll. Mégis szökésre készül, pedig pontosan tudja, hogy ezért kínzás és halál jár. Ám Elias már nem hisz abban, hogy a harcosok kegyetlensége a birodalom érdekén kívül egyéb ügyet is szolgálna, és meg akar szabadulni a zsarnokságtól, melynek fenntartására kiképezték. Laiával hamar ráébrednek, hogy a sorsuk szálai összefonódtak, és hogy a döntéseik akár a birodalom jövőjét is megváltoztathatják. Vajon összeütközik és harcban szétrobban, vagy éppen eggyé olvad a két fiatal világa?


Amikor elkezdtem nem gondoltam volna, hogy ennyire erős és magával ragadó lesz. Nem számítottam arra, hogy ennyire zseniálisan lesz megírva és, hogy ennyire tetszeni fog. Megvan benne minden, amitől nálam egy történet igazi élménnyé alakul. Nemcsak, hogy izgalmas és fondorlatos, de azok a csavarok és lehetetlen helyzetek, amikkel találkoztam teljesen lenyűgözött.Eszméletlen, hogy mire képes Sabaa Tahir. Emelem a kalapom előtte. Zseniális ez a nő!

De kezdjük az elején. Adott egy lány és egy fiú, akik egészen más életet élnek, mint a másik, mégis egy ponton összefonódik a sorsuk. Laia a történet elején még ártatlan, aki éli mindennapjait, igen ám, de egyetlen rossz döntés és minden felborulhat. Az élete így sem fenékig tejfel, hiszen az írástudók népéhez tartozik, akiket sok-sok évvel ezelőtt leigáztak, mégis olyan titkoknak van a birtokába, ami lehet, hogy régen érték volt, de ma már nem más, mint bűn. Bűn túl sokat tudni, bűn tájékozottnak és jól informáltnak lenni. Laia ennek lesz az áldozata, hiszen bátyja sodorja őt és a családját veszélybe, ami miatt rendesen meg is bűnhődik. Elias ezzel szemben a birodalom katonája, akit nem sok választ el attól, hogy Maszk legyen, de mindez túl szép, hogy igaz legyen. Őt magát is kétségek gyötrik és az sem segít, hogy újabb és újabb próbáknak teszik ki. Maga a történet hihetetlenül fantáziadús, kegyetlen és a megfelelő helyeken ádáz vagy éppen gyengéd. Mind a a két szál, mind a két nézőpont tökéletesen kiegészítik egymást. A kellő helyeken forrnak össze és a kellő helyeken térnek el egymástól. Nemcsak megalapozzák a történetet, hanem építik, formálják is azt.

Sabaa Tahir nem elégedett csak meg azzal, hogy két nézőpontból mondja el a történetét, hanem kellő háttérrel és információáradattal támasztja alá a mondanivalóját, s közben úgy formálja a karaktereit, ahogy éppen az tetszik neki és úgy, hogy az méltó legyen hozzájuk. Próbálja még erősebbé, még ádázabbá tenni őket. Nem csupán elképzelte, hogy milyenek, hanem szívvel ruházta fel őket és hagyta, hogy kimásszanak a maguk által állított ketrecből és ők maguk irányítsák a sorsukat. 

Maga a birodalom és a harcosok elképzelése engem nagyon emlékeztet a rómaiakra, s ettől csak még nagyobb kedvenc lett, hiszen végre egy olyan regény, ami kellően erőszakos ott ahol kell, és kellően gyengéd ott ahol szükség van rá. De még ezek mellett is sikerült belecsempésznie az írónőnek egy kis mágiát olyan lények által, akikről eddig vagy hallottam már, vagy nem, de teljesen új megközelítésben tálalja. Ami a legmeglepőbb volt számomra az az, hogy nem egy, hanem rögtön több erős karakterrel indít. Én még az olvasói pályafutásom alatt egyetlen egyszer sem találkoztam olyan kezdőkötettel, ahol ennyi erős és meghatározó jellem lenne jelen.

Kezdetnek ott van Laia, aki bárminemű kínzást képes lenne elviselni csak azért, hogy kiszabadítsa a bátyját, és ott van Elias, aki megintcsak kiemelkedően erős, de tudatos, ésszel bíró fiatalember, aki a hányavetett sorsa miatt is kiemelkedik a többiek közül. Persze Helene-t sem szabad elfelejtenem, aki már az első bemutatkozása óta meghatározza magát a cselekményt és Eliast is, akivel a képzésük kezdete óta legjobb barátok. Sőt, ott van a Parancsnok is, aki szintén erős karakter, viszont belőlem a legnagyobb ellenszenvet váltotta ki már az első megszólalásával, és akkor a kegyetlenségét és a megbocsáthatatlan tetteit még nem is említettem, pedig lenne miről mesélni. Mindezek mellett az írónő egy szerelmi négyszöget is elénk tár, amire igazán nem számítottam. Minek ide a szerelmi háromszög, amikor lehet az szerelmi négyszög is? Az Ellenállásnak is olyan hátteret ad, ami hiteles és kézzel fogható. Egy ilyen kezdet után el sem tudom képzelni, hogy mi fog még következni. Akik szeretik a fantáziadús, erős, magával ragadó történeteket, azoknak igazi gyöngyszem lesz a Szunnyadó parázs.
"A harcmező a templomom. A kardhegy a papom. A halál tánca az imám. A gyilkos csapás a megváltásom. Eddig elég volt a mantra."

"Nincs hová futnom, jövök rá, ahogy áthaladunk a kapurostély alatt, és beérünk a hírhedt iskola területére. Nincs hová futnom. nincs más út Darin megmentésére."

" - Ilyaas. - Évek óta nem mondtam ki a nomád nevem. Nagyapa még öt perce sem ismert, mikor talált nekem egy harcos változatot. - Ilyaas An-Saif. - Amint kimondom, rájövök, hogy ez talán hiba volt Sokan ismerik a történetet Mamie Rila nevelt fiáról, akit aztán Sötétszirtre vittek. A birodalom persze elrendelte a titoktartást, de a nomádok szeretnek fecsegni."

" - Ki tudja, Elias? - mondja Tristas. - Egyetlen kézmozdulattal meg tud ölni egy felnőtt férfit, karddal a kezében démon, és szinte bármelyikünket képes lenne az asztal alá inni. És ezek miatt talán elfeledkezünk arról, hogy ő mégiscsak egy lány."

" - Az, hogy szerelmes vagyok beléd, a legrosszabb dolog, ami életemben történt velem. Rosszabb  Parancsnok összes korbácsolásánál, még a próbáknál is rosszabb. Ez kínzás, Elias. - Remegő kézzel simítja végig a haját. - Gőzöd nincs arról, milyen. Fogalmad sincs, mit adtam fel érted, milyen alkut kötöttem..."

" - Ne haragudj - mondja. - Ne haragudj, nem akartam. Én egy Maszk vagyok, és te egy rabszolga, nem kellett volna...
   - Semmi baj. - Az ajkam vágytól ég. - Én akartam... én kezdeményeztem."


Köszönöm a Cartaphilus Könyvkiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése