2017. május 18., csütörtök

Mindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem


"Lynn kilencévesen ölt először, hogy megvédje a tavat."


Mire ​lennél képes, hogy megvédd a vízforrásodat egy kiszáradt világban? A világvége nem bonyolult. Egyszerűen csak nincs többé semmi: se munkahely, se iskola, se üzlet, se közlekedés. Nincsenek emberek sem, csak a megmaradt kevesek. Ők a túlélők, akiknek egyetlen célja van: a fennmaradás. A civilizáció összeomlása után legfőbb törekvésük az élelem megszerzése és a védekezés. Anya és Lynn túlélők. Anya nő, harcos és gazdálkodó egy személyben. Felnevelte a lányát, gondoskodott enni és innivalóról, biztonságot teremtett kettejüknek a farmon, megvédelmezte otthonukat a betolakodóktól. S ami a legfontosabb: megvédte legnagyobb kincsüket, a kis tavat, ivóvizük forrását. Puskával kel és fekszik. Lynn tizenhat éves. Anyán kívül mással még nem beszélt, mást nem is nagyon látott. Kilencéves kora óta tud vezetni, pontosan céloz és lő, ért a víztisztításhoz, és jól bánik a fejszével. Aszályos volt a nyár, az életadó tó vize apadni kezd. Dél és kelet felé is tábortüzek füstje látszik. Vajon a távoli város kiszolgáltatott menekültjei vagy rossz szándékú betolakodók közelednek? Nem lehet tudni. Akár így, akár úgy, Anyának és Lynn-nek készülnie kell a télre, védelmezniük kell a tavat, meg kell védeniük magukat az idegenektől és a prérifarkasoktól.


Egyetlen kortyot sem, azaz te mit tennél meg a túlélés érdekében? Egy olyan kérdéskört boncolgat az írónő, ami néhány évtized vagy évszázad múlva akár valós probléma is lehet, hiszen a világvége nemcsak a zombik megjelenését jelentheti, hanem azt is, hogy elfogy az ivóvíz. Igaz, hogy jelenleg még áll a rendelkezésünkre tisztított víz, de mi lesz akkor, ha már nem lesz elegendő? Ez a történet ezt a kérdéskört boncolgatja úgy, hogy közben igazi értéket ad és hagy maga után.

A történet elején megismerhetjük Lynn és édesanyja mindennapjait, olyan mindennapokba tekinthetünk bele, ahol a cél a túlélés és az, hogy ne fagyjanak halálra, ha rosszra fordul az idő. Mind az ok-okozati tényezők és a karakterek jelleme fokozatosan kerül bemutatásra és általa egy olyan elme szemszögéből tekinthetünk a világvégére, akinek a fejébe lett vésve a túlélés és az ölés, na meg persze az is, hogy ne bízzon meg az idegenekben és azokban, akik túl közel kerülnek a házukhoz, akiket természetesen ez esetben meg kell ölni, hiszen sosem lehet tudni, hogy az illető milyen szándékkal közelíti meg őket. A magánynál talán csak az rosszabb, ha nem vagy egyedül, mégis magányosnak érzed magad. Egészen addig a pillanatig, amíg Lynn nem hibázik azt hitten, hogy semmi sem fog történni, pedig épp ez az emberi hiba kellett ahhoz sajnos, hogy igazán beinduljon a cselekmény és ne csak a megrögzött elvek kerüljenek előtérbe, hanem egy kis emberség és önzetlenség is. Persze szörnyű, amit Línn élt át és senkinek sem kívánok hasonlót, de a történet szempontjából nélkülözhetetlen volt az események ilyenné fordulása.

Úgy igazán addig nem is kedveltem Lynn-t, amíg nem láttam meg végre az emberi arcát, mivel maga a történet is azt akarja sugallni, hogy minden tett és cselekedet előrébb visz a túlélés felé ahhoz, hogy te elérd azt, nem kell átgázolni másokon, hiszen egységben az erő. Többen több mindent elérhettek, mint teljesen egyedül, és ez nemcsak a történetben érvényes, hanem a való életben is megállja a helyét.

Egy olyan világban, ahol a legnagyobb érték a víz, nem lehet tisztának maradni, ez tény, de az írónő Lynn-nél jobb főszereplőt nem is választhatott volna, mivel Lynn egy erős, belevaló, jószívű lány, aki nem feltétlenül gondolkodik racionálisan, mégis eléggé fejlődőképes ahhoz, hogy a megrögzött dolgait elhagyja és nyisson az újdonság felé.

Tetszett, hogy a történet előrehaladtával egyre több emberi sorsot és új helyeket ismerhettem meg, s ezáltal nemcsak az a piciny rész világosodott ki a történetben, amit Lynn képvisel, hanem más emberek élete és zsarnoksága is előtérbe került ezáltal. Természetesen rosszfiúkkal is találkozhatunk, akik mindent magukénak akarnak, de nélkülük nem is lenne teljes az élmény, mivel a gonosz mindig, mindenhol felüti a fejét. Jobban belegondolva eléggé tudatos a világ és a felépítése is, de emellett az írónő arra is figyelt, hogy mélyebb betekintést engedjen abba, hogy milyen is valójában az élet. Lehet, hogy Lynn úgy él, ahogy de rajta és az ő életformáján kívül máshogy is lehet élni. Egy valamit sajnálok csak és az a terjedelem. Túl rövid és igaz, hogy olvastatja magát. de olyan hamar a végére lehet érni, hogy én igazából sajnáltam azt, hogy néhány óra alatt felfaltam és nem hagytam, hogy tovább fogva tartson. A történeten kívül még a borító fogott meg igazán, mivel egyrészt minden rajta van, ami bemutatja a történetet, másrészt pedig figyelemfelhívó és nagyon ötletes.
" - Te csak pácolj be mindent, amit akarsz - mondta Lynn, olyan keményen nyomva az ujját a falnak, hogy beszakadt a körme. - Tőlem akár egy rohadt nagy medvét is besózhatsz és helyes kis csomagokat csinálhatsz belőle. Én nem megyek."

" - Akkor holnap éjjel - egyezett bele Stebbs, majd alakja beleolvadt a sötétbe. - Azt hiszem, az a veszély fenyeget bennünket, hogy barátok leszünk - visszahangzott a hangja távolodóban."

" - Az az Eli munkára termett. Csak egy pár falás étel, és csupa izom lesz tőle. Én mondom neked, Lynn, föl sem ismernéd a fiút, amióta először láttad."

" - Könnyebb volt úgy megölni embereket, hogy az egyetlen arc, amit valaha is láttam, Anyáé volt. Akkor mindenki más ellenség volt, és az irányzékkal egy emberi alakra célozni nem különbözött attól, mint leteríteni egy szarvast, csak az alak más."

" - Nem lehet igazán elmagyarázni - mondta Eli. - Van, hogy találkozol valakivel, és lehet, hogy egyáltalán nem ismered, mégis folyton rágondolsz. És minden alkalommal, amikor beszélgettek, izgatott leszel, és amikor hazamész, azokon a szavakon gondolkozol, amiket egymásnak mondtatok, újra és újra lejátszva magadban."

" - Szerelemben és Háborúban mindent szabad, lányom. És ez igaz arra is, ami az anyád és köztem volt. Most már csak rajtad és rajtam múlik, hogy mostantól hogyan lesz tovább."


Köszönöm a Cartaphilus Könyvkiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése