2017. május 7., vasárnap

Kérdezz-felelek R. Kelényi Angelikával


"Kiléptem a várudvarra, és megborzongtam. Szitált az eső, s a szél az arcomba vágta a hideg permetet. Közeleg a tél - gondoltam, és fél kezemmel összehúztam magamon a kendőt."


R. Kelényi Angelika által nemcsak egy új műfaj megszeretését köszönhetem, hanem azt is, hogy jobban bízzak a magyar írókban, hiszen ők is vannak annyira egyediek és különlegesek, mint külföldi társaik. Ha tavaly nem lettem volna elég bátor és nem olvasom el a Szulejmán és a magyar udvarhölgy c. regényét a mai napig bánnám, hiszen nemcsak megszerettette velem a történelmet újra, hanem arra késztetett, hogy legyek bátor és merüljek el olyan világokban, amiket eddig nem éreztem a magaménak. Mint már Az ártatlan értékelésénél kifejtettem, ide kattintva elérhető, olyan közelségbe mutatja be a megtörtént eseményeket, amik nemcsak, hogy közelebb hozza hozzánk az adott kort, de még titokzatos és szerethető is. Nemcsak a nyers tényeket közli, hanem kap egy olyan köntöst, ami bárki szívét képes elvarázsolni, legyen az fiatal, középkorú vagy éppen idős. A kor nem számít, Angelika írásait olvasva mi magunk is megfiatalodunk és újra el akarunk képedni a valóságon és azon, hogy mi is történt a történelem során. 

1. A polgári foglalkozásod is kötődik az íráshoz?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy amikor nem írok is írok, ugyanis a nőkorszak.hu főszerkesztőjeként számos cikket, riportot készítek. Természetesen itt több a szerkesztés, témakeresés, a cikkírók munkájának a koordinálása, a sajtótájékoztatókon és rendezvényeken való részvétel, mint az írás, de ez az a munka, amit nem cserélnék el semmilyen más munkára. Majdnem annyira szeretem, mint a regényírást. Boldog vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szívből szeretek, ezért nem is érzem munkának. Ezt kevesen mondhatják el magukról, és nekem is sok-sok év és kitartás kellett ahhoz, hogy most ezt kijelenthessem.


 2. Honnan jött az ötlet, hogy történelmi romantikust írj?

Mindig is szerettem volna, de abban az életszakaszomban, amikor az Álomgyár Kiadóval összekapcsolódtunk, épp a női történetek voltak nálam előtérben. A pánikbetegségemről szóló naplót küldtem el nekik, azt éreztem elég erős nyitásnak. Ráadásul lapult a fiókomban még egy nagyon nőcis regénykezdemény, így nem volt kérdéses a kiadó számára, hogy női témában fogok írni. Szerettem is, szeretem most is, és nem zárom ki, hogy valamikor még visszatérek hozzá. Illetve idén vissza is térek valamelyest, hisz nyáron új borítóval, bővített kiadásban újra megjelenik Az agyam eldobom. Ugyanakkor folyamatosan történelmi korban játszódó történetek foglalkoztattak. Gyerekkorom óta rengeteg történelmi regényt elolvastam, minden igazi nagy kedvencem, még filmek és sorozatok tekintetében is történelmi vonatkozású, és eljött a pillanat, amikor nem tudtam ellenállni a késztetésnek, hogy a fejemben játszódó filmet papírra vessem. 

3. Mennyi ideig tart a kutatás, és ezt hogyan kell elképzelni?

Többnyire olyan időszakot választok, melynek nagyrészt tisztában vagyok a jellemzőivel, és az eseményeivel. Persze, ez nagyon felületes tudás, de mondjuk nem fogok krumplit tálalni egy királyi vacsorán 1510-ben, vagy nem fogom paprikával fűszerezni a húst, és nem adok a szereplőimre rizsporos parókát. A legnagyobb gondot a források fellelése okozza. De azért mindig rátalálok, ahogy most is. Az ártatlan 2. része Velencében játszódik majd, jelentős szerepet kap a kémhálózat is, amiről iszonyat kevés az anyag. Két napja azonban ráakadtam egy eszméletlen jó könyvre, mely kémjelentéseket tartalmaz, (nem regény, hiteles dokumentum alapján készült), és most rettenetes boldog vagyok, hogy tényleg olyan forrás alapján dolgozhatok, amiben bízom, és ami rengeteg adalékot tartalmaz a korabeli Velencéről. 

4.  Mi adja meg a kezdőlöketet ahhoz, hogy ilyen hiteles regényeket írj?

Két okból muszáj nagyon figyelnem. Az egyik a szerkesztőm, akitől nagyon kikapok, ha hülyeségeket írok, ő ugyanis egy kekeckedő történész. Másrészt saját igényem, hogy ne lehessen belekötni. Legalábbis ne nagyon. Ha már történelmi hátteret választok, akkor az legyen a lehetőségeimhez mérten hiteles, főleg, hogy az olvasóim el is várják tőlem, hogy elhihessék, amit leírok. Persze, biztosan van olyan történelemtudós, aki találna benne hibákat, de ez benne van a pakliban, hisz a történelem nem teljesen egzakt tudomány. Ráadásul forrása válogatja, hogy melyikben mi van, és én épp melyikre akadtam rá. 

5. Anna vagy Flóra személyisége áll hozzád közelebb? Miért?

Mindkét lány erős, és gondolkodó. Szépek is, de ez szerintem másodlagos jegy, inkább az volt a számomra fontos, hogy okos lányok legyenek, mégis emberiek, érzékenyek, nőiesek. Flóra talán azért áll hozzám egy hangyányit közelebb, mert bár nagyon egyenes, kemény jellem, értelmes, okos lány, de  fizikailag semmivel sem erősebb, mint akár én, vagy te. Vagyis jobban bele tudok helyezkedni a karakterébe, úgy hiszem, akár én is lehettem volna ilyen 18 évesen. Vagy te. Vagy bármelyik női olvasó. 

6. Miért pont Báthory Erzsébet rejtélyét elevenítetted fel Az ártatlan első részében?

Báthory Erzsébet egy nagy talány, a mai napig nem derült ki, hogy mit tett vagy nem tett. Én azt gondolom, olyan lehetett, ahogy én elképzeltem a regényben. A rejtélyes gyilkosságokra is adtam magyarázatot, amely, persze, egy elmélet csupán, és az én fejemből pattant ki, de akár igaz is lehetett volna. Én jobban hiszek a koncepciós perben, mint abban, hogy a grófnő gyilkos volt. Hogy aztán valójában mi történt? Szerintem sosem tudjuk meg. Viszont mindig nagyon érdekelt, és imádok összeesküvés elméleteket gyártani. 

7. Mire számíthatunk Az ártatlan második részében?

Szokás szerint rengeteg kalandra, hisz Velence a 17. században nagyon izgalmas volt, úgyhogy minden esély megvan rá, hogy szegény Flórát megint megforgatja az élet, a cselszövés és a szerelem.

8. Írás közben azokra az információkra támaszkodsz, amiknek előtte utánanéztél vagy pedig közben is keresgélsz az adott témával kapcsolatban?

Is-is. Van egy alap, ami a főbb irányvonalat megadja. Bizonyos események, politikai összefüggések, melyek ugyan nem foglalnak el sok lapot a regényben, uganakkor meghatározzák az időszakot. Aztán menet közben folyamatosan kutatok. Mindennek utána nézek, használom a google earth áldásos térképeit, művészeti könyveket böngészek, és persze olvasom a kémjelentéseket, melyek mindenre, az életmódtól a szerelmi viszonyokig, rávilágítanak. 

9. Mennyire nehéz megírni egy-egy ilyen regényt?

Azért nehéz, mert rövid az idő rá. Egyébként pont úgy beszippant, mint bármilyen másik történet, és az ember benne él a filmben, de egy történelmi ihletésű regény esetén nagyon figyelni kell a részletekre. Egy idő után, ha már sokat kutat az ember, akkor számtalan információ a fejében van, és természetes, főleg az életmóddal, környezettel, öltözködéssel, étkezéssel, szokásokkal kapcsolatban, de minden mást részletesen ki kell dolgozni. Kicsit macerás, de imádom. Ha megkérdezne valaki, hogy melyik korba mennék vissza, azt mondanám, hogy mindegyikbe, kivéve a 1938-45 közötti időszakot. 

10. Anna és Flóra története után van még elképzelésed arról, hogy kiről szeretnél írni?

Van, de egyelőre titok. És nem azért, mert ilyen rejtélyes vagyok, hanem azért, mert van több verzió, amit még nem beszéltem meg a Kiadóval. Egyébként esélyes, hogy Flóra története folytatódik. 

11. A jövőbeli tervek terén szerepel teljesen új stílus kipróbálása?

Mostanában biztos nem. Nem akarom, hogy a Kiadó tulajdonosai agyvérzést kapjanak. :) 

12. Mennyire van beleszólásod a borítótervezésbe?

Van. Pláne, hogy rajtam kívül nem sokan tudják, miről szól a regény, így nekem kell a grafikust a megfelelő korba terelnem. Egyébként, ha azt mondtam volna Az ártatlan borítójára, hogy nem tetszik, akkor nyilván áttervezi Ádám, de ki mondana ilyet erre a borítóra? :) 

13. Miért éppen duológia Flóra és Anna története? Ez a műfaji besorolás közelebb áll hozzád, mint a trilógia vagy mondjuk a sorozat?

Úgy néz ki, hogy Flóra története tovább folytatódik, és lesz harmadik kötet is. Aztán majd meglátjuk… Eredetileg nem akartam sorozatot írni, de rájöttem, hogy én magam is jobban szeretem a sorozatokat, nem akarom elengedni a “lányomat”, ráadásul annyi ötletem, gondolatom van Flórával kapcsolatban, mint még egyetlen regényhősömmel kapcsolatban sem, úgyhogy az idő fogja eldönteni, maradok-e vele, vagy váltok egy új hősre. Annát sem zárom ki, illetve nem is annyira őt hoznám vissza, hanem a Sorores Szövetséget. De ez még nagyon elméleti kérdés. :) 


Köszönöm szépen az interjút R. Kelényi Angelikának. Ha még nem olvastál az írónőtől, de sikerült meghozni a kedved hozzá ide kattintva megrendelhetőek a könyvei jelentős kedvezménnyel! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése