2017. május 10., szerda

Borsa Brown: Az Arab lánya (#második rész)


" - Nem kell minden egyes szülinapodon kiborulnod!"


Anna bint Gamal al-Szudairi a tizennyolcadik születésnapját ünnepli. Mindennapjait a szaúdi királyi család védelmében éli luxusban, titkok és tabuk között. De egyszer minden titokra fény derül, minden kérdésre válasz érkezik, és mindenki tisztába jön vele, hol is a helye a világban. Hiába a szigorú nevelés, a vér nem válik vízzé, és erre Anna is rájön. Vajon mi lesz erősebb és meghatározóbb a fiatal lány életében? A meglévő kötődése a hazájához és családjához, vagy az éledező vonzalma egy idegen világhoz, távoli rokonaihoz? Kaphat-e esélyt, hogy megtudja, ki is ő valójában? Megismerheti a gyökereit? A hatalmas sikert aratott Az Arab és Az Arab szeretője című írásokban megismertük egy szívbemarkoló szerelem történetét.

Az Arab lányának első kötetében egy kislány élete bontakozik ki, míg a legújabb, második kötetben immár a fiatal nővé cseperedett Annával élhetjük át az első szerelem boldogságát, miközben a család fogalma is átértékelődik.


Az első részben megismerhettük a pici Anna mindennapjait Gamal tolmácsolásában, most a második részben pedig végre Annáé a teljes főszerep, ő tolmácsol nekünk, neki halljuk a gondolatait, a kétségeit és neki érezzük át az érzelmeit, legyen az örömteli vagy éppen fájdalmas. Nem titok, de én ezt a részét vártam már nagyon a sorozatnak, mivel nagyon is érdekelt, hogy milyen is lesz a felnőtt Anna, hogyan fognak viszonyulni hozzá a családtagok, milyen lesz Yasminnel a kapcsolata és, hogy vajon neki megadatik e a szerelem, vagy pedig más okokból kell házasodnia.

Ezzel a kötettel kapcsolatban nagyon magas elvárásaim voltak, nemcsak azért, mert ez már a negyedik kötet, hanem azért is, mert bevallom féltem, hogy nem lesz teljes, féltem, hogy Borsa Brown csak a Keletre fog elvarázsolni és nem veszi figyelembe Anna Nyugathoz való kötődését, a gyökereit. De minden félelmem elpárolgott, amikor elkezdtem olvasni és ezért hálás köszönet illeti az írónőt, hogy minden várakozásomat felülmúlta, hogy eloszlatta a félelmeimet és nem utolsó sorban megint sikerült különlegeset, egyedit alkotnia. Az elejétől kezdve egészen a végéig fenntartotta a figyelmemet és olykor-olykor teljesen belelátott a lelkembe és a fejembe is azáltal, hogy olyan jeleneteket elevenített meg, amiket nagyon szerettem volna látni, tapasztalni.

Valaki azt mondta nekem, hogy ez a kötet az eddigi legjobb és igazat kell adjak neki. Sikerült teljesen átszellemülnöm olvasás közben, nemcsak a jó dolgokat éltem én is át, hanem a rosszakat is, amiből hál istennek kevés volt. Ezáltal sokszor voltam boldog, néhol előtört a letörtség is, de talán úgy tudnám igazán megfogalmazni, hogy mindegy, hogy mi volt a szituáció Anna a szívembe költözött és addig nem hagyta el a helyét, amíg a történetének a végére nem értem. Hihetetlen, de annyi minden történik 500 oldalon keresztül, hogy képtelenség azt érezni, hogy valami hiányzik, mert nem. Így tökéletes ahogy van.

A cselekmény hozza a már jól megszokott tempóját és pörgősségét, amit azért is szeretek, mert nincs időm olvasás közben agyalni, nincs bennem az, hogy nem tudok normálisan odafigyelni, mert bizony tökéletesen leköti az ember figyelmét és nem ereszt. Ahogy szépen haladunk a történetben úgy jönnek elő az újabb felvetések és a megoldandó problémák. Mint már említettem Kelet és Nyugat találkozását is mesterien oldotta meg Borsa. Nem egyszerűen lezárta egy mondattal, hanem szinte az elejétől kezdve építgette úgy, hogy amikor az egész összeáll és kiteljesedik teljes egészet alkosson. Páratlan, ahogy megadja Annának a múlt megismerésének a lehetőségét és azt, hogy tudja az igazságot, hogy ki is ő valójában és, hogy ki volt az, aki a világra hozta, mert bárki bármit mond Yasmin az anyukája. 

Ami Anna és Yasmin között történik az csodálatos, kevés olyan anya van, aki olyan odaadással és gondolkodással neveli fel más gyermekét, mint ahogy Yasmin tette azt Annával. Nagyrészt azért is annyira kedves, szerethető teremtés a lány, mert megkapta azt a törődést és gondoskodást, amit megérdemel, és amit Csilla mellett is megkapott volna. Olyan jó volt olvasni, hogy még mindig jelen van Csilla szelleme, nem számít, hogy eltelt már 17 év.

Természetesen szerelmi és testvéri megnyilvánulásokban sem fukarkodik a kötet, mivel nemcsak a múlt megismerésén, elfogadásán és hasznosításán van a hangsúly, hanem azon is, hogy mi lesz Anna sorsa, hogy megismerje hogy milyen is a szerelem, a vágyódás és milyen ember is Khalid, aki Az Arab fia főszereplője lesz. Khalid már most hatalmas talány számomra, mivel mint testvér odaadó, gondoskodó, de a viselkedése hagy maga után kivetnivalót. És akkor még a szerelmi életét meg sem említettem. Nem tudom, hogy mi lesz vele, de már most ígéretesen hangzik. Az biztos, hogy nagyban eltér majd Anna történetétől, főleg amiatt, hogy már most vannak dolgai. Visszatérve Annához, imádtam ezt a második részt, de azért elviselnék még egy harmadikat is, mivel annyira érdekel a folytatás, annyi kérdésem van. Ha a Kelet nem is vonz titeket Anna miatt nagyon is érdemes elolvasni. Garantáltan csalódás mentes.
" - Oh, Khalid! Khalid egy méreg, Anna. De olyan méreg, ami orvosság is. - Felhúzom a szemöldökömet, ő meg magyarázni kezd. - Hiszen tudod, vannak mérgek, amik kis dózisban gyógyítanak is, de nagy dózisban ölnek. Én csak kicsiket csípek le magamnak Khalidból. De te, Anna? Te már túllépted a határt."

" - A legjobbat akarom neked, éppen ezért nem tűrhetem, hogy butaságot csinálj. Apa rám bízott téged, és én vigyázni fogok rád életem végéig. Nem engedem, hogy bárki is bántson, vagy rosszul bánjon veled."

"A híres erős férfinem. Egy nő leveszi a nikábját, ás máris nem olyan magabiztosak. Talán most először gondolom azt, hogy a külsőm nem átok, hanem áldás. Hiába van meg a véleményük arról a nőről, aki a világra szült, nem tudják tagadni, hogy szinte már csodálnak."

" - De azt is mondtam, hogy a te szádból hallva gyönyörű. - A fejem búbját is megpuszilja. - Büszke vagyok rád! Keményebb voltál, mint amikor a gumiról estél le a sivatagban. Ez az én húgom!"

" - Nem, Anna! A világ nagyon kicsi. Az egész világ ott van körülötted, te magad vagy az. Azóta ezt érzem, amióta először megláttalak."


Köszönöm az Álomgyár Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!


2 megjegyzés: