2017. április 20., csütörtök

Spirit Bliss: A Szem ~ 1. Reményfosztottak


"Babváros. Ana Wester mindig viccesnek találta Boston becenevét."


Csatlakozz, vagy meghalsz! Különleges, láthatatlan szervezet rejtőzködik az éjszakában, és olyan bűnözőkre csap le, akikre senki más nem tud, vagy nem mer. Ana a Szem tagja. Első törvény: bármi áron védd meg az ártatlant! Második törvény: légy láthatatlan a rendőrség előtt! De mi történik, ha egy zsaru az áldozat? Ana megmenti Ryland életét, hogy lerójon egy régi tartozást. Ez a váratlan tett láncreakciót indít el, megváltoztatva mindenki sorsát.  Macska-egér játék indul az FBI és a Szem között, ám Anára egy új küldetés is vár. Meg kell találni Tamarát, a fiatal modellt, akinek furcsa körülmények között nyoma veszett. Vajon a bilincstetkós férfiak állnak a háttérben? Vagy más a felelős a lány eltűnéséért? Nyomozz a Szemmel, ha nem félsz a veszélytől! De ne feledd: Megszökhetsz a rendőrségtől, kijátszhatod a törvényt, elbújhatsz a felelősség elől, de a Szem akkor is lát.

Szeress, akkor is, ha veszélyes!


Az írónőnek egyszer már sikerült elkápráztatnia az Árnyékvilággal, s már nemcsak az nagy kedvencem, hanem A Szem is, hiszen olyan adrenalinlöketet adott, amit eddig még nem éreztem olvasás közben. Egyre többet és többet akartam belőle, hiszen lehetetlenség nem rajongani ezért az aprólékosan és precízen kidolgozott történetért, ami csak még jobban megerősíti bennem azt, hogy el akarjam olvasni Spirit Bliss többi könyvét is és hasonló élményeket átélni.

Már a Csillagszóró Könyvkarácsonyon kinéztem magamnak ezt a szépséget, mivel nemcsak a fülszöveg kápráztatott el, hanem maga a borító is, ami csodaszép. Tökéletesen illik a történethez, de közben szemet kápráztató, egyedi és különleges is. Tökéletesen felhívja a figyelmet erre az eszméletlen történetre, amit minden Vörös Pöttyös rajongónak el kellene olvasnia, hiszen nemcsak a külföldi szerzők regényeire érdemes odafigyelni, hanem a magyar szerzőkre is. Erre az egyik legjobb példa Spirit Bliss, aki az újdonságaival felrobbantja az olvasók világát és addig nem ereszti őket, amíg el nem olvassák az aktuális gyöngyszemeket. A Szem történetének felépítése nagyon aprólékos, látszik rajta, hogy nemcsak úgy találomra találta ki az írónő azt, amit be akart mutatni nekünk, hanem mindennek alaposan utána nézett, kiderített és a megfelelő részeknél saját tartalmakat, vonatkozásokat, többletinformációkat, elképzeléseket is vegyített a történet minden egyes mozzanatába.

A témaválasztás nem újdonság, hiszen az Árnyékvilág-trilógia harmadik kötete is a bűnszervezetek körül forog, de A Szem ettől teljesen eltér és egy egészen más világot, megközelítést mutat be. Egy olyan világot, ahol létezik egy olyan szervezet, ami korrupció és lefizetések nélkül végzi a munkáját és fő feladatának az igazságszolgáltatást tartja. Habár ez még csak az első rész érdemes figyelni rá, hiszen az alapokat és a főbb szabályokat itt ismerhetjük meg, de a működésről és egyéb adminisztratív dolgokról még nem sok szó esik, ezért is mondható, hogy ez még csak a kezdet, mert ezek után lesz csak igazán kiegyensúlyozott és fenomenális a történet. De azért nem kell kétségbeesni, mivel akcióban és váratlan helyzeteben itt sem szűkölködhetünk.

A történet különlegessége, hogy E./3. személyben íródott, ami azért is különleges, mert nem mindig lehetünk biztosak benne, hogy az adott fejezeten belül kinek is halljuk a gondolatait vagy éppen kivel folytat társalgást, s ez nemcsak azt segíti elő, hogy bizonytalanok legyünk, hanem felmerülhet a kérdés, hogy most akkor valójában ki is a tettes, ki az, aki a szörnyűségeket elköveti mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül.

Amellett, hogy az eddigi gondolatainkat felborítja a rendőrséggel és a "bűnszervezetekkel" kapcsolatban, az írónő arra is figyel, hogy ne csak mindig az akció, a bevetések adrenalinnövelése legyen előtérben, hanem szépen lassan a romantikát is belecsempészi, ami nélkül egyetlen történet sem lenne az igazi, hiszen a szerelem szinte mindig váratlanul bukkan fel akkor amikor nem is gondolnánk. Ha ezektől kedves olvasó még nem jött volna meg a kedved a könyv elolvasásához elárulom, hogy nemcsak egy vagy két szálon fut a történet, hanem szinte minden fontos szereplő megkapja a belső monológ és a saját gondolatok helyét, ezáltal még valóságosabbá, kézzelfoghatóbbá téve a cselekményt.
Ötletesnek tartom, hogy nemcsak a karakterekre figyelt az írónő, hanem a fejezetekre is, hiszen minden egyes fejezet további részekre bomlik, és minden fejezet előtt emlékfoszlányok várják, hogy összerakjuk a teljes képet és megértsük, hogy kiről is szól, mi célból. Az pedig nem is kérdés, hogy várom e a folytatást, mert NAGYON, alig bírok magammal. Annyi potenciál rejlik még a továbbiakban és alig várom, hogy a kezembe foghassam a következő izgalmas kötetet.
" - Ezt hagyják a Szem emberei a tetthelyeken. Úgymond a névjegyük - bólintott komoran az ügynök. - Azt mondta, hogy egy nő mentette meg. A lövése pontos volt, a díler azonnal meghalt, aztán a nő csak eltűnt, mint a kámfor. A munkám során megtanultam, hogy véletlenek nem léteznek."

" - A kedves emberek hamar meghalnak, nincs bennük túlélőösztön ehhez a kegyetlen világhoz. Remélem, érzékeled a hangsúlyt, hogy ez egy jó tanács akart lenni. Bármi miatt fontos is számodra az a férfi, az életed csak fontosabb..."

" - Akkor? Talán meg akarsz halni? - ráncolódott össze Ana homloka. A társaságukat csak háromféle ember kereste: nyomozók, akik végezni akartak velük, áldozatok, akik segítségre vártak, és őrültek, akik a veszélyt keresték. Ryland elmosolyodott, ami arra utalt, hogy a harmadik csoportba tartozik."

" - Erős érzelmi kötelék van közöttünk, szükségünk van egymásra, és a sors terelt minket össze, nem pedig mi választottuk egymást. Azt hiszem, ezt jelenti a család. A zsaru csak egy nem várt gyermekünk, akit meg kell tartanunk."

" - Eye agyturkász volt? Komolyan? Előbb fogadtam volna arra, hogy balett-táncosként tütüben keringett a színpadon, mint hogy az emberek lelkével foglalkozott."


Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak a könyvpéldányt és Spirit Bliss írónőnek, hogy megírta. Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 20%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése