2017. április 20., csütörtök

Kérdezz-felelek Spirit Bliss írónővel


"A Szem: Egy illegalitásba vonult csoport, mely a bűnözők megállítására és az ártatlanok védelmezésére tette fel az életét."


Nem olyan rég fejeztem be Spirit Bliss újdonságát, ami A Szem névre hallgat, s annyira elnyerte a tetszésemet, hogy nem bírok magammal és már most szeretnék olvasni a folytatását. Egyébként, ha még nem olvastad volna a bejegyzést róla ide kattintva megtekinthető. Az írónő írásai közül az Árnyékvilág volt az első, ami a kezembe akadt, s ha jól emlékszem, akkor az Árnyékvilág az első Vörös Pöttyös olvasásaim között volt, de az biztos, hogy ez volt az első magyar szerzős VP könyvem, s többek között ennek a történetnek is köszönhetem az olvasás iránti szeretetemet és rajongásomat. A Szem elolvasása után csak még jobban tudatosult bennem, hogy mennyire fantasztikus az írónő, és biztos hogy be fogom hozni a lemaradásomat a könyvei terén. De most egy interjúval készültem, ami A Szem hátterét szándékozik bemutatni.

Köszönöm, hogy elvállaltad az interjút, lássuk is a kérdéseket és a válaszokat. :)

1.  Mi késztetett arra, hogy megírd A Szemet?

Igazából az élet. Akárhányszor bekapcsoltam a tévét vagy felmentem a netre, egy csomó olyan hír jött szembe velem, ami felkavart. Családon belüli erőszak, gyermekbántalmazás, nemi erőszak, gyilkosság, súlyos testi sértés, rablás és még sorolhatnám. Nemcsak azért ráztak meg ezek a hírek, mert szörnyűségek történtek ártatlan emberekkel, hanem azért is, mert ezek az emberek sokszor nem kapták meg a nekik járó védelmet, támogatást és segítséget az illetékes hatóságoktól, emberektől. Azt láttam, hogy a tettesek sok esetben simán megússzák a bűntényeket vagy olyan enyhe büntetést kapnak egy súlyos bűnért, ami maximum nevetésre készteti őket, miközben az áldozatokat meghurcolják, cserben hagyják az ügymenet során. Átlagemberként tehetetlennek éreztem magam, ezért úgy gondoltam, íróként talán tehetek valamit. Ha mást nem is tudok, legalább annyit, hogy előveszem ezt a témát, és felhívom a problémára a figyelmet. Hátha olyasvalakihez is eljut, hogy sürgősen változtatni kéne néhány dolgon, akinek több eszköz van erre a kezében.

2. Meddig tartott az írás folyamata? Sok mindennek kellett utánanézni?

Körülbelül egy évig tartott az első rész megírása, aztán még néhány hónapig kotlottam a kéziraton, javítgattam, csiszolgattam, és ezután következett csak a közös szerkesztői munka Róbert Katával, a szerkesztőmmel. Jó néhány dolognak utána kellett olvasnom, hogy a lehető leghitelesebb legyen a történet. Először is utánanéztem Boston városának, a múltjának, a jelenének, a Google segítségével végigjártam az utcáit. Aztán rákerestem, hogy hányas kód jelöli az USÁ-ban bejelentéskor egy rendőr megsérülését. Utánanéztem a különböző fegyvereknek, hogy milyen típust használnak többségében a rendőrök és a bűnözők. Képek között is kutattam, egyfelől megkerestem, szerintem, hogyan nézhetnek ki a szereplőim, másfelől kikerestem azt a házat, amely szerintem a leginkább hasonlít a Szem főhadiszállásához, az Origóhoz.

3.  Az eredeti verziót olvashatjuk vagy pedig átesett egy kisebb változtatáson a történet?

Szerintem, ha jó munkát akarunk végezni, nem létezik olyan, hogy eredeti verzió. Az írás folyamata alatt és után egy író újra és újra módosít, javítgat a történetein. Van, amikor sokat, van, amikor kevesebbet. De változtatások, csiszolgatások mindig vannak. Csak így lehet minőségileg megfelelő történetet adni az olvasók kezébe. A Szemen is kellett csiszolgatni, először egyedül tettem ezt meg, aztán a szerkesztőmmel közösen. Szerencsére túl nagy dolgokon nem kellett változtatni, de voltak olyan apróságok, amiket át kellett írni azért, hogy a történet hitelesebb, izgalmasabb legyen. Például utólag kicsit több leírást tettem a történetbe, hogy az olvasók jobban el tudják képzelni a helyszíneket, és megváltoztattam egy nevet meg néhány apróságot, hogy még sejtelmesebb legyen a történet egyik rejtélye, és ne jöjjenek rá túl hamar az olvasók a poénra.

4.  Milyen érzés immár a hetedik könyvedet a kezedben tartani?

A Szemet különösen jó érzés volt a kezemben tartani, mert olyan teljes munkaidős állás mellett írtam meg, ami nagyon sok energiámat, szabadidőmet elvette. Szörnyen nehéz volt így az írásra koncentrálni, és az, hogy mégis sikerült, azt bizonyította számomra, hogy az írás tényleg az életem, amiért bármire képes vagyok, és amit soha nem fogok abbahagyni, bárhogyan is alakul majd a jövő. Úgyhogy ennek a könyvnek a létrejötte, megjelenése számomra egy pozitív megerősítés volt a kitartásomat illetően.

5. Tudatosan alakítottad úgy az eseményeket, hogy az több szemszögön keresztül, E./3.-ban mutassa be a cselekményt?


Igen, tudatos volt. Mivel ez egy krimi történet, ezért elég sok a rejtély benne. Vannak olyan információk, amelyeket az egyik karakter tud, a másik viszont nem. Úgyhogy logikusnak tűnt számomra, hogy a történetet sok szereplő szemszögén át kell elmesélnem. Ezen kívül vannak olyan infók is, amiket a karakterek ismernek, de az olvasónak nem szabad még megtudni, mert azáltal unalmassá válna a történet számára, ezért döntöttem az E/3 mellett. Ez a két dolog, a sokszereplős szemszög és az E/3 segített abban, hogy a regény titokzatos, érdekes, fordulatos lehessen az olvasóknak.

6. A karakterek kialakításánál volt olyan, akit olyan tulajdonságokkal ruháztál fel, ami téged is jellemez?

Nincsen olyan karakter a könyvben, aki teljes egészében olyan lenne, mint én, de igen, vannak karakterek, akik megkapták néhány tulajdonságomat. Ana például sokkal keményebb, bátrabb, mint én, de ugyanúgy feministaként gondolkozik. Nem hagyja, hogy bárki irányítsa őt, nem hagyja, hogy egy férfi megváltoztassa. Vagy elfogadják és szeretik őt olyannak, amilyen, vagy köszöni szépen, de inkább jól megvan egyedül. De ott van Lafayette is, aki imád főzni, és szereti megetetni a társait. Én is szeretek a konyhában sürgölődni, és jó érzés, amikor a családomnak ízlik, amit eléjük teszek.

7. Ütköztél írás közben kisebb nehézségekbe, vagy pedig minden úgy ment, mint ahogy szeretted volna?

Számomra mindig az idő- és energiahiány a legnagyobb nehézség az írásban. Rengeteg ötletem van, szerencsére az ihlet is csak ritkán hagy el, de nehéz itt, Magyarországon összeegyeztetni az írást a mindennapi élettel, feladatokkal. Külföldön könnyebb, mert ha valaki íróként befutott, az nagyrészt csak az írással foglalkozik. Nekünk, magyar írónak, szinte kivétel nélkül van másik, teljes munkaidős állásunk, vagyis lényegében olyan, mintha két munkahelyen kéne helytállnunk. És még csak nem is nekem a legnehezebb, mert van olyan magyar író, akinek a munka mellett még gyerekei is vannak. El sem tudom képzelni, hogyan tud munka és család mellett írni is. Minden csodálatom az övé és a hozzá hasonló túlterhelt íróké.

8. Hány részesre tervezed? Trilógiára számíthatunk vagy ezúttal kibővül és sorozat lesz belőle?

Ez attól is függ, hogy az olvasókat mennyire érdekli majd a történet. Én sokrészesre tervezem A Szemet, körülbelül 7-8 könyvnyi ihlet és ötlet van a fejemben, és minden tevőnek és értőnek szánnék egy-egy saját kötetet, de természetesen egy sorozat „élethossza” az olvasók érdeklődésétől is nagyban függ. Annyit ígérhetek, hogy ha rövidebb is lesz végül a könyvsorozat, mint azt eredetileg terveztem, akkor is lezárt történetet kaptok majd. De reméljük, hogy nagy lesz az érdeklődés, és mindegyik karakter megkaphatja a figyelmet. :)

9. A Reményfosztottak Ana története. Tudod már, hogy ki lesz a középpontban a következő kötetnél?

A második kötetben Kaemon, Ana legjobb barátja, a Szem másik tevője kerül előtérbe. Az ő múltja sem túl derűs, nehéz gyerekkora volt, hála egy agresszív apának, és ez rányomja a bélyegét a jelenére is. Ám találkozik egy nővel, aki képes megérteni az érzéseit és a gondolatait. A probléma csak az, hogy a nő veszélyes bűnözők célpontja, így folyamatos életveszélyben van. A Szemnek pedig meg kell mentenie őt, mielőtt túl késő lenne.

10. Mikorra várhatjuk a további kötetek érkezését tőled?

A Szem 2. részének kézirata már készülőben van, körülbelül a kétharmadánál tartok, és ha minden jól megy, idén ősszel már meg is jelenhet. Ezen kívül dolgozom egy disztópián is, amelyet szintén idén szeretnék leadni a kiadómnak, ennek a címe Rabszolgák Kora 1. – Az istenhalló lesz.

11. Az első rész borítója átütő és tökéletes. Nem félsz, hogy a következő résznél emiatt kevesebbet kapnak majd az olvasóid?

Nagyon bízom az olvasóim tehetségében. Igazán ügyesek a borítótervezésben, sőt, az évek során egyre ügyesebbek lettek, úgyhogy biztos vagyok benne, sikerül olyan borítót találnunk a második könyvhöz is, amivel a többség elégedett lehet. 

12. Már látod, hogy fog végződni a történet vagy majd ez alakulgat még írás közben?

Azt, hogy hová fut majd ki a teljes sorozat, és mi lesz az utolsó könyvben a Szem sorsa, már tudom. Azt is tudom, hogy melyik karakternek milyen alaptörténetet szánnék a saját könyvében. De a kisebb csavarokat, eseményeket, hogy hogyan fogok eljutni a végkifejlethez, sosem találom ki előre. Ez írás közben alakul. Olyan ez, mint egy utazás, aminek tudom, hogy XY város a célpontja, de nem tervezem meg az oda utat. Csak elindulok, aztán majd valahogyan eljutok végül az adott városba, közben meg élvezem az utazás váratlan fordulatait, izgalmait és szépségét.


Köszönöm szépen az interjú lehetőségét a Könyvmolyképző Kiadónak és Spirit Bliss írónőnek, hogy elvállalta. Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet ide kattintva megrendelhető 20%-os kedvezménnyel! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése