2017. április 21., péntek

Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők


"A mesterséges eső egyenletesen szemerkélt, a levegő megtelt citromos fertőtlenítőszaggal."


Veled ​vagy ellened? Zóra egy fiatal lány, aki géntervezett és tökéletes – lenne. Csakhogy selejtes, így kénytelen versenyt futni az idővel, pár hónap maradt már csak az életéből. Különleges bűnöző: más testébe töltik a tudatát, így végez küldetéseket. Új feladatot kap, az utolsó természetesen született kislányt kell megmentenie. Vajon igaz, hogy a szerelem mindent legyőz? És mi történik, ha a szerelmünk lesz az ellenségünk? A biotech cégek átvették a családok szerepét. Ardan csak egy virtuális szobában találkozik a gyerekét szimuláló programmal, nem ismeri a lányát, ám megtudja, hogy elrabolták. Mi a fontosabb, túlélni egy nehéz világban, vagy az ősi késztetés, maga a család? Tarik mélyen sebzett. Öt éve keresi hasztalan Zórát, képtelen elfogadni, hogy elvesztette őt. Elrabolja az utolsó természetesen született gyereket, ám a helyzet kicsúszik az irányítása alól. Képes lesz jó döntést hozni? Szembeszállni a saját elveivel? A kemény világ kemény hősöket kíván. Vajon sikerül megmenteni a jövőt?
Küzdj mindhalálig!


Bartos Zsuzsával életem első interjúja kapcsán ismerkedtem meg, ennek is köszönhetem, hogy annyira el szerettem volna olvasni az első könyvét, ami disztópia és sci-fi is egyben. De nemcsak az interjúnak köszönhető, hogy felkerült a kívánságlistámra, hanem a Csillagszóró Könyvkarácsonynak is. Akik ismernek tudják, hogy élek-halok a jó disztópiákért, főleg ha magyar kincseket tudhatok a birtokomba, és bizony az Alkonyőrzők egy igazi drágakő a maga nemében.

Nagyon sok minden ámulatba ejtett olvasás közben. Először is maga az elképzelt világ hihetetlenül kreatív, főleg amiatt, hogy a mai nézetek állása szerint senki sem tökéletes, mindenkiben van valami kivetnivaló, valami hiba. Igen ám, de ezt megcáfolva az írónő létrehozta a maga kis világát, ahol a legnagyobb érték a tökéletesség és az, hogy ne legyél egyedi. Hogy ezt mire is értem? A Bartos Zsuzsa által elképzelt világban nemcsak a tökéletesség vert gyökeret, hanem a klónozás és az egyéb technológiai csodák is. Mindezek mellett bőven összefuthatunk feminizmussal és tiltott szerelemmel is. Legfőképp ezek miatt olyan komoly és szántszándékú a mondanivalója. Nemcsak egyszerűen arra mutat rá, hogy mi történne az emberiséggel, ha mindenki tökéletes lenne, hanem azt is górcső alá veszi, hogy milyen lenn az, ha néhány gombnyomásra beállítható lenne, hogy milyen utódot is akarunk, s hogy ő hány évesen "szülessen" meg, bár itt a "teremtődjön" meg szóhasználat jobban jellemezi mindazt, ami kipattant az írónő fejéből. Gondolom arra már rájöttetek, hogy a jövőben játszódik, pontosabban 2145-ben. A ma ismert világképzetek és a világ is teljesen megváltozik, radikálisan. Erre lélekben mindenféleképpen fel kell készülni, mert csak úgy lesz igazán élvezetes a történet, ha ezeket a változásokat elfogadod és tényként bánsz velük.

Ami egészen különleges és újszerű a történetben, hogy minket magyarokat is belecsempész a történetbe egy-egy mozzanat, érvelés erejéig, s mindezt úgy, hogy közben megmarad nemzetközi szinten. Néhol találkozhatunk egy-egy magyar névvel vagy helységgel, de nem megy át túlzásba és megmarad azon a szinten, ami még nem eredményez túlzást, káoszt az amúgy keleties történetben, mert bizony a fő hangsúly ezen a térségen van. Már az első oldalon szembekerülünk olyan fogalommal, ami új, mivel az írónő vette a fáradtságot arra, hogy kitaláljon új szavakat és ez hatalmas dolog. Én személy szerint imádom ezt a fajta megnyilvánulását a kreativitásnak. Ilyenkor szokták azt hiszem mondani azt, hogy aki mer, az nyer. Zsuzsa nyert, és egyszerűen csodálatos az egész világ és maga a cselekmény is, amit a semmiből épített fel és addig dolgozott vele, amíg kerek egész nem lett.

A történeten belül igazi szerephez jutnak a karakterek, akik nem mellesleg egyediek, szórakoztatóak és mindegyiknek külön-külön mondanivalója van, s e miatt még érthetőbbé, még szerethetőbbé válnak. De ahhoz, hogy igazán megértsük, hogy miről is van szó kell egyféle nyitottság és érettebb gondolkodás is, hiszen a történet maga nemcsak elgondolkodtató, hanem izgalmas, érzelmes és pörgős is, ami maga után vonja a folytatás lehetőségét. Összességében inkább a szemléltetés, a bemutatás kap nagyobb hangsúlyt, ezért is érdekel, hogy milyen lehet a folytatás, egy olyan folytatás, ami mélyebben beleás a kapcsolatok mélységébe, az érzelmekbe és bővebben kifejti a sejknők és a testvér szerelem előnyeit és hátrányait. De mindent összevetve nagyon örülök, hogy elolvashattam és ha te is úgy érzed, hogy elég érett, felnőttes gondolkodású vagy ne habozz, kezdd el.


"Az élet csak egy élményszoba, ahol túl hamar lejárnak az egységek."

"Éppen most hagyott ott valakit, akivel együtt tudná hallgatni a lassú csellót, míg a halál el nem választja őket. Végre láthatta, milyen az elmúlás egyenlősége. Először csak csuklott, majd a helyiség forogni kezdett. Röhögőgörcs tört rá, mert eszébe jutott, hogy holnap reggel Nóra mennyire másnapos lesz."

" - Nem a családi dráma miatt jöttem, Tarik. Beszéljünk komolyan. Hagyd, hogy a kramhisták segítsenek! Egy gyerek nem birtokolható, és nem is modellálható. Nem hozhatsz meg egyedül egy ilyen döntést!"

" - Báránybőrbe bújt farkas lettél. Figyelj! - hajolt Tarik egészen közel a füléhez. - Ha kell, én magam nyitom fel a koponyáját, hogy kivegyem a chipet."

" - Pontosan. Szerinte a nő csak tárgy, a szex csak politika. Minden reggel hárembe szállítja a spermáját, pont mint a magbank az almamagokat. Szánalmas, amit ezekkel a múzeumokkal is művel."

"A szerelem kockázatos, és nem azért adatott, hogy örökké tartson. Amíg verdes a szárnyuk, repülni kell vele, mit sem törődve a horizonttal. Megpróbálta kalitkába zárni, elrejteni és megőrizni. Nem lehetett, hát megölte."


Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 20%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése