2017. március 24., péntek

Laini Taylor: Füst és csont leánya


"Ahogy iskolába tartott a hóvattába süppedt macskakövön, Karounak nem volt semmiféle baljós előérzete a nappal kapcsolatban."


Egyszer volt, hol nem volt, egyszer egy angyal meg egy ördög egymásba szeretett. A történet nem végződik jól.
Így kezdődik a 17 éves Karou története. A valódi kék hajú lány Prágában él és rajzolni tanul, ám gyakran hiányzik az iskolából, mert időről időre távoli és veszélyes küldetéseket teljesít titokzatos és végtelenül rút nevelője, Kénkő parancsára. Kénkő boltjából kilépve ugyanis a világ legkülönbözőbb pontjain találja magát, és mindenhonnan fogakat kell vinnie Kénkőnek, aki kívánságteljesítő gyöngyökkel fizet.
Karou egy ilyen küldetésen méri össze először az erejét Akivával, az emberfeletti szépségű szeráffal. Az első találkozást több is követi a mai Prágában és más korokban, más világokban – mert tér és idő nem szab korlátot a kimérák és a szeráfok időtlen idők óta tartó könyörtelen küzdelmének.
Hogy kik a kimérák, és kik a szeráfok? Kik az ördögök, és kik az angyalok? Jó-e a szép, és szép-e a jó? Kicsoda valójában Karou, akinek a neve azt jelenti: „Remény”?


Ha tudom, hogy ez a könyv ilyen jó, akkor biztos, hogy előbb elkezdem. Sarah J. Maas Üvegtrónja után ez az egyik legjobb fantasy, amit mostanában olvastam. Hihetetlen, hogy csak nem olyan rég tudatosult bennem, hogy Laini Taylor trilógiája nálunk is megjelent az utolsó rész kivételével. Néha komolyan nem értem, hogy nem találkoztam ezzel a gyöngyszemmel korábban.

Eleve nagyon szeretem az írónő munkásságát, de szó mi szó eddig egy komplett, több jelentéssel bíró történetét sem olvastam tőle, hiszen eddig csak a novellái voltak ismertek számomra, de végre teljes egészében átélhettem a tőle oly megszokott stílust, amit világszerte már többen is átéltek előttem. Nemcsak az egyedi stílus teszi letehetetlenné, hanem maga a cselekmény folyama és sokszínűsége is, ami miatt képtelen voltam nem olvasni belőle egyre többet és többet. Igaz, hogy a fülszöveg nem mond sokat, mégis képes felcsigázni az embert, hogy tudni akarja a teljes sztorit és ne elégedjen meg azzal, hogy a sejtelmességgel, amit első körben ad. Nagyon sok mindent ki lehetne emelni, amik egyediek, különlegesek, mégis nekem leginkább a japán nevek, a helyszín és a sokszínűség azok, amik megragadták a figyelmemet, és végig elkísértek olvasás közben. Maga a főszereplő, Karou is különleges, hiszen "természetes" kék színű haja van, nemcsak egy egyszerű diák, hanem a diák léttől teljesen eltérő élete is van. 

Rendszerint különböző küldetésekből áll, de mindegyik középpontjában a különböző féle fogak megszerzése áll, amit nagyon sokáig nem értettem, hiszen nem tudtam elképzelni, hogy mégis mi a fenéért kell Kénkőnek annyi fog, hiszen ha jobban belegondolunk nem sok mindent lehet fogakkal kezdeni, s ha jobban is belegondolok semmi sem jut jelenleg eszembe azon kívül, hogy nyakláncot lehet készíteni belőlük, de ez kicsit morbid. Mindegy is. Szóval..., ahogy haladunk előre a történetben úgy nő bennem is a kíváncsiság, de szerencsére a visszaemlékezés sorozata közben erre is választ kapok, s emiatt minden tökéletesen a helyére kerül és értelmet nyer.

Volt egy pár olyan jelenet, amikor csak kapkodtam a fejem, hiszen "itt egy csavar, ott egy csavar" elven mindig történik valami érdekes, megdöbbentő vagy éppen meghökkentő. Nagyon tetszett, hogy nemcsak Karou szemszögén keresztül láthattuk az eseményeket, hanem mások is megkapták a szereplési lehetőséget, a belső monológ helyét. Magát a történet vázát tekintve nagyon színes a felhozatal, hiszen az általános fantasy kliséket elhagyva történtek, okszerűen és következetesen a különböző események, a különböző szálak találkozása.

Már maga a kezdet is annyira ütős, hogy ha valaki elkezdi, akkor nem tudja abbahagyni, mert az ár beszippantja, magával sodorja és addig nem ereszti, amíg az utolsó oldal utolsó mondatának a végére nem ér. A szereplőkről csak annyit, hogy egytől-egyig igazi egyéniségek, akik nemcsak, hogy különlegesek, hanem megismételhetetlenek és varázslatosak is.

A világfelépítés nagyon tetszik, áldom érte az írónőt, hogy nem félt papírra vetni a gondolatait, és ha bizonyos részek vagy információk elsőre furcsának is tűnnek, később rájön az ember, hogy pont amiatt a nem szokványos információhalmaztól is olyan letehetetlen, olyan egyedi és szeretnivaló, ami akár a férfi olvasók szívét is képes elnyerni. Nemcsak, hogy igazi fantasy annak minden elemével, de ennek tetejébe még izgalmas, pörgős, eredeti és káprázatba ejtő is!

Akik azt mondják, hogy a fantasy unalmas és tucat dolog, azok még nem olvastak Laini Taylortól, aki a műfaj egyik koronázatlan királynője! A történet lezárása észveszejtő. Ha nem lenne kéznél a folytatása megőrülnék, de még nem merem elkezdeni, mivel a kiadó több év elteltével az első két kötet kiadása után sem tervezik a befejező rész lefordítását, ami miatt igencsak szomorú vagyok - persze megértem az érveket, hogy miért nem kifizetődő nekik -, de vétek lenne kihagyni, mivel így sajnos az élmény sem teljes, hogy nem tudjuk, hogy mi lesz a vége, hogy hogyan is fog alakulni a történet és hogy mi lesz Karouval, Akivával, a kimérákkal és a szeráfokkal, akik az Angyalok megfelelői.
" - Helyes. Nincs szükség holmi idióta nevére a testeden. Komolyan azt képzeli, ha meglóbálja az orrod előtt a csingilingijét, utána fogsz rohanni?"

" - Nem, nem mint a baktériumok. Az egyes emberek pillangói reagálnak más emberek pillangóira, mint a feromonok, így a megfelelő ember jön a közeledbe, a te pillangóid táncolni kezdenek. Nem tehetsz róla - ez kémia."

" - Hé! Lehet, hogy a testem kicsi, de a lelkem nagy. Ezért hordok magas talpú cipőt. Hogy felérjek a lelkem csúcsáig."

"Az ő kimérája. Azon kapta magát, hogy így gondol rá, és ez nem is tűnik furcsának."

"Ha Madrigal rózsasziromajka és meztelen háta nem lett volna eléggé csábító Thiagónak, gondolta Madrigal, ez biztosan az. Árulkodó csillogása mintha csak felszólítás lett volna: NYALJ MEG!"

" - Nem vagy ostoba, Madrigal - mondta Kénkő. - Ha akarsz valamit, törekedj rá. A reménynek ereje van. Ne vesztegesd butaságokra."


Köszönöm a Kossuth Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető ÓRIÁSI kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése