2017. március 30., csütörtök

Anna Todd: After we fell - Miután elbuktunk


"Nézem az idegen férfi ismerős arcát, és elárasztanak az emlékek."


Tessa ​és Hardin élete eddig is bonyolult volt. Most még bonyolultabb lett. Miután elbuktunk, az élet már soha többé nem lesz olyan, mint volt.Tessa pont az élete legnagyobb döntését hozza meg, amikor minden megváltozik körülötte. Először az ő családjáról tudnak meg addig rejtegetett titkokat, aztán Hardin családja okoz nekik váratlan meglepetéseket. Ezek a felfedezések mindent más megvilágításba helyeznek, és még jobban megkérdőjelezik a közös jövőjüket, amelyért már annyit küzdöttek. Tessa élete kezd szétesni. Semmi sem az, aminek hitte. Sem a barátai, sem a családja. Hardin, az egyetlen személy, akire támaszkodhat, nagyon dühös lesz, amikor tudomást szerez Tessa döntéséről. Ahelyett, hogy mellé állna, mindent elkövet, hogy megtorpedózza a terveit. Tessa tudja, hogy Hardin szereti, és bármi áron meg akarja védeni. De más szeretni valakit, és megint más beengedni az életünkbe. Tessát kezdi kimeríteni a féltékenységi jelenetek, a féktelen dühkitörések, és a bűnbánó bocsánatkérések ördögi köre. Senki iránt sem táplált még ilyen heves érzelmeket, senki sem gyújtotta így lángra a testét… De meddig képes a tűz és a szenvedély ellensúlyozni ezt a sok drámát és szenvedést? Azelőtt elég volt a szerelem, hogy összetartsa őket. De ha Tessa most a szívét követi… akkor vége lesz a kapcsolatuknak?


Végre-valahára elérkeztem a harmadik részhez, amit azért is vártam ennyire, mert nagyon hosszú és több lehetőség adódik a kifejtésre, a váratlan helyzetekre és megoldásokra, na meg persze az sem elhanyagolandó indok, hogy több Tessa és Hardin pillanatban lehet részem.

Az előző rész eléggé függővéges lezárást kapott, ami miatt rengeteg kérdés merült fel bennem. Ennek a megoldása felettébb megnyerő, hiszen a valósághoz hűen tükrözi azt, amit mi is csinálnánk Tessa helyében. De nemcsak ez az egyetlen olyan meglepő fordulat, amivel számolnunk kell olvasás közben, hiszen az írónő egy percre sem hagy minket unatkozni. Nem engedi, hogy azt gondoljuk, hogy ez már volt és mégis mi értelme újból és újból átélni. A fő hangsúly most nem csak a valódi és hamisíthatatlan szerelmen van, hanem a jövőn és a terveken is, amik képesek mindent lerombolni vagy éppen mindent jobbá, szebbé tenni, de akik már eddig eljutottak a sorozat olvasásában azok nagyon jól tudják, hogy az írónőnél semmi sem fekete-fehér, hanem bizony a szivárvány ezer színe is feltűnik, ami csak még jobban bonyolítja a helyzetet vagy éppen ez szükséges ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön és értelmet nyerjen.

Nagyon tetszett, hogy az előző részekhez képest már nem a veszekedések kerülnek előtérbe, emiatt nyugodtabbnak is érzem a cselekmény lefolyását, viszont nagyon jót tett az a történetnek az, ahogy Anna Todd formálja a karakterek jellemét, személyiségét, hiszen a szerkesztettség és mélyebb elgondolás meghatározó elemei a főszereplők cselekedetei. Minden miértre ott a válasz, ami azért eddig nem volt annyira jellemző. S ez meghatározza mind az eseményeket és a karaktereket is, hiszen ők is kezdenek kinőni abból a skatulyából, amibe az írónő beleépítette őket még a sorozat kezdő kötetének legelején.

Igaz, hogy ez már a harmadik rész, mégis csak most érzem azt, hogy a történet igazán megérett volna. A karakterek fejlődése mellett az is hangsúlyos, hogy új embereket, környezeteket és szituációkat tapasztaljunk meg, amik előre lendítik a történetet és már a sorsdöntő kérdések is megalapozzák a jó hangulatot. Már nemcsak egyszerű hétköznapi kérdések merülnek fel, hanem olyanok is, amik a jövőre nézve nagyon fontosak, főleg azért, mert akár álmokat és kapcsolatokat is romba dönthetnek, amik azért eddig nem voltak ilyen szinten jelen, s ebből is látszik, hogy kezd a történet kitörni a saját maga alkotta burkából és új életre kelni, ahol már fel kell készülnünk arra, hogy nem feltétlenül olyan viselkedést láthatunk viszont a lapokon, mint ami logikus lenne vagy éppen olyan, ami nem igazán meghatározó, jellemző egy-egy karakternél.

Mindazonáltal, hogy Tessa és Hardin története ez, van benne egy olyan "tükör", ami segít tisztábban látni a dolgokat, és itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy mi értsük meg jobban az eseményeket, hanem azt, hogy maguk a szereplők lássanak túl a rózsaszín ködön, s ehhez mérten alakítsák a sorsukat. Mindezek mellett sokkoló tényezők is értek olvasás közben.

Kezdeném is azzal, hogy minden, de tényleg minden felborult bennem, hiszen egy olyan valaki vált az utálatom tárgyává, akit eddig csak dicsértem és ajnároztam, hogy milyen jófej, kedves és szerethető, erre meg bumm... minden átértékelődött. Egy tollvonással sikerült elérnie azt az írónőnek, hogy az eddigi legkedvesebb szereplőt megutáljam. Nincsenek rá szavak, hogy mennyire lesújtott. még most is képtelen vagyok felfogni, hogy hogyan tehette ezt velem Anna Todd. Teljes sokkban vagyok. És ha ez még nem lenne elég, sikerült egy olyan függővéggel lezárnia a kötetet, ami után csak még inkább ámulok és fogom a fejem. Egyszerűen hihetetlen, hogy fel tudja bolygatni néhány utolsó sor a lelki, belső nyugalmamat.
"Ha az asztal alatt nem farmert visel, akkor tényleg összetöri a szívem. Nekem egy órába telik, mire rá tudom venni, hogy ne fekete farmerban és fekete pólóban legyen, most meg fehér ingben feszít a csaj mellett."

" - Az egy dolog, ha valaki nem tud nélküled élni, de ez még nem jelenti azt, hogy szeret – közli hűvösen."

" - Biztos vagy benne, hogy ennyi elég lesz? Felül, és visszahúzza a pólót a hátára. - És nincs házasság - teszi hozzá.
   - Tehát erre meg ki a játék? A házasság helyett csináltattad a tetkót? - Nem is tudom, mit gondoljak erről.
   - Nem egészen. Azért varrattam, mert akartam, és már egy ideje nem csináltattam újat."

" - Akkor mit akarsz? - förmed rám Zed. A hangja egyszerre szomorú és haragos. - Mert szerintem te is pont úgy össze vagy zavarodva, mint én. SMS-eket küldesz, találkozol velem, megcsókolsz, az ágyamban alszol. Mindig hozzám jössz, amikor Hardin megbánt téged. Mit akarsz tőlem?"

"Ez az egész olyan gyerekes... Gyerekesen viselkedek, és megpróbálom manipulálni az érzelmeit. Ezt én is tudom, de nem látok más megoldást. Szeretem őt, a rohadt életbe... Tényleg szeretem ezt a lányt, és lassan kifogyok az ötletekből, hogyan tarthatnám magam mellett."


Köszönöm a Gabo Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése