2017. február 10., péntek

Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak


"Hideg volt a verandán."


Az Ajándékba adlak néhol torokszorító, máshol humoros történetei hagyományos ünnepeket örökítenek meg, de korántsem hagyományos szereplőkkel és helyzetekkel.
David Levithan, többek között az Egy másik nap világhírű szerzője, egy eszeveszett karácsonyról ír, amelyben egy srác Mikulásnak öltözve próbálja meglepni barátja kishúgát. A félreértések és bonyodalmak elkerülhetetlenek, de mit szól majd a család, ha kiderül, hogy a Mikulás idén valójában szerelmet vallani jött?
Gayle Forman, aki az Itt voltam című regénnyel szerzett több millió rajongót, Sophie és Russell világába enged bepillantást, ahol a kívülállás erény is lehet, és egy apró csoda akár szerelmet is hozhat az iskola falai közé.
Noel súlyosan allergiás a diófélékre, Mags majdnem a biztos halálból hozza vissza. Minden évben együtt ünneplik a szilvesztert, de vajon van-e a más a barátságon túl is a számukra? Rainbow Rowell, az Eleanor és Park és a Fangirl népszerű írója négy varázsos éjszaka történetét meséli el.


Ritkán szoktam karácsonyi történeteket olvasni, novellákat meg még annál is ritkábban, de most kedvet kaptam ehhez a novelláskötethez, főleg amiatt, hogy Stephanie Perkins válogatta őket össze, az egyik kedvenc írónőm. A válogatás között biztos vagyok benne, hogy mindenki talál magának olyat, ami tetszeni fog neki. Van köztük romantikus, tragikus, vicces, szórakoztató, hátborzongató és természetesen különös, különleges is. Szóval ez a 12 történet, amit kapunk merőben eltér egymástól, mégis egy közös vonásuk, hogy az ünnepek alatt játszódnak. A legjobb bennük, hogy nincs két egyforma, azonos sémára épülő novella benne. Mindegyikben van valami egyedi, ami oly jellemző a szerzőjére. Ehhez nem kell messzire menni, hiszen már az elején az első történet is ilyen. Ha nem tudnám, hogy Rainbow Rowell írta, akkor is rájönnék, hiszen a többi szerzőhöz hasonlóan mindegyikőjük igazi egyéniség, hamisíthatatlan hanggal.
Gyakran esnek abba a hibába a novellaírók, hogy nem zárják le normálisan az írásaikat, s ez nyomot is hagy bennük, hiszen várjuk, hogy mi lesz és nem kapunk érdemleges választ rá. Sajnos ez ennél a kötetnél is előfordult, de legnagyobb örömömre csak néhánynál. A kedvenceknél megvan a tökéletes lezárás, és talán a lezáratlanság miatt történhetett az, hogy nem tudott az összes novella megfogni. Ami számomra döntő erővel bírt azon a téren, hogy ajánlanám e másoknak az az, hogy sikerült e meghoznia a történeteknek a karácsonyi hangulatot, s még így karácsony elmúltával is kijelenthetem, hogy igen.


Variációk éjfélre ~ Rainbow Rowell

Egy olyan történettel kezd a kötet, ami egyszerre cuki és egyszerre sorsszerű. A középpontban a szilveszter áll, majd az első újévi csók és a barátság. Egy olyan barátság, ami mindent túlvészel, sőt túlszárnyal. A rutinos Rainbow Rowell olvasók újra megkapják az esélyt arra, hogy egy olyan történetben merüljenek el, ami akár hétköznapi is lehet. Nagyon jó, hogy ezzel a novellával kezdődik, hiszen megadja a kellő alaphangulatot a többi történethez és biztosít, hogy jól szórakozzunk közben és újraéljük a hasonló élményeket vagy éppen álmodozzunk, hogy bárcsak velünk is ilyesmi történne.

A Hölgy és a róka ~ Kelly Link

Nem mindennapi karácsonyi történet egy kis misztikummal megspékelve. Azért tetszett, mert nem a megszokott boldogságot tárta elém, hanem próbált tanítani. Ha akarunk valamit vagy valakit mindent meg kell tennünk, hogy holmi szabályok miatt ne veszítsük el. Különleges, ahogy felépítette az írónő az elejétől, attól a ponttól kezdve, hogy a főszereplőnk kislány egészen addig a pontig, amikor már szinte kész nő és képes olyan döntéseket meghozni, amik nemcsak az ő életére, hanem másokéra is kihatással vannak.

Angyalok a hóban ~ Matt de la Pena

Számomra szívszorító volt olvasni, de ettől ez még nem azt jelenti, hogy nem tetszett. Pont amiatt, hogy szívbemarkoló kiemelkedik a többi novella közül. Itt nyer igazán értelmet az, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, na meg az elhatározásoké is. Nem tudom, hogy szándékosan, de Stephanie Perkinsnek sikerült csupa cuki történetet összeválogatnia, mivel itt is jelen van a szerelem, a kezdeti esetlenség és a változtatni akarás. Egy olyan oldaláról ismerhetjük meg a karácsony szellemét, ami elsősorban nem a nagy ünnepi családi összejövetelről szól, hanem a kezdet egy új ágáról.

A Sarkcsillagon megtalálsz ~ Jenny Han

Talán a legrövidebb történet, mégis ennek van a legtöbb mondanivalója. Nem számít, hogy mások mit gondolnak, ha hiszel az álmaidban és a kívánságaidban semmi sem szabhat gátat abban, hogy teljesüljenek is. Egy árva lány története, aki minden gyerek álmát megvalósítja és személyesen ismeri a Mikulást és az ő segítőit, az elfeket. Sziporkázóan tanulságos történet a szeretet erejéről és arról, hogy nem számít, hogy különbözöl a többiektől, attól még lehetsz értékes és szerethető.


Csoda történt, Charlie Brown ~ Stephanie Perkins

Stephanie Perkins az egyik olyan írónő, akinek nagyon szeretem a könyveit, főleg a stílusa miatt és amiatt, ahogy próbálja átadni az olvasóinak azt az érzést, amit ő is érez írás közben. Nagyon barátságos már-már hihetetlen történetet varázsolt elénk,s bizony a remény hal meg utoljára, s még a legzordabb lakásból is lehet ízig-vérig karácsonyi kuckót varázsolni egy kedves farmer srác segítségével. A rókás történet mellett ez a másik nagy kedvencem, mivel megmutatta, hogy bátorsággal mennyi mindent el lehet érni.

Átmeneti Mikulás ~ David Levithan

Legnagyobb örömömre egy LMBT novella is helyet kapott a válogatásban. Eddig nem ismertem David Levithan munkásságát, de ez most megváltozott. Sikerült egy teljesen új megvilágításban tálalnia a karácsonyt, ami egyszerre komoly és egyszerre ébreszt rá dolgokra. Nemcsak az kerül előtérbe, hogy milyen is önzetlennek lenni, hogy milyen másnak örömet szerezni, hanem az is, hogy milyen azt érezni, ha a párunk nem vállal fel minket hivatalosan, ha csak "barátként" vagyunk számon tartva, holott nem ez az igazság.

Krampuszünnep ~ Holly Black

Furcsa történet, ami már-már túlontúl tündéri és varázslatos. Igaz ilyen történettel nem sűrűn találkozik az ember, hiszen kinek jutna eszébe, hogy pont a krampuszokról írjon? Az olyan lényekről, akik nyírfa vesszővel megkorbácsolnak, forró szenet kapsz tőlük és bilincsbe vernek, de a hiedelmekkel ellentétben nem is olyan rosszak. Tudnak kedvesek és igazságosak is lenni, ha akarnak. A történet középpontjában egy nem szokványos buli áll, ahol minden előfordulhat. Határt csak a csillagos ég szabhat. Akik kicsit is jobban kedvelik az átlagosnál sötétebb, darkosabb sztorikat, azoknak telitalálat és feledhetetlen élmény lesz.

Mi a franc volt ez, Sophie Roth? ~ Gayle Forman

A megható romantikus, szívszorító történetek koronázatlan királynőjének tollából. egy nem mindennapi egyetemista lány nem mindennapi egyetemi kalandjáról olvashatunk. Egy olyan lányról, aki végre meglátja az igazi értékeket, amik eddig rejtve voltak előtte. Nagyon fontos szerepet kap az, hogy mindegy, hogy ki vagy, hogy honnan jöttél, hogy nézel ki, mi a vallásod, hogy milyen színű a bőröd. Csak egy valami lényeges mégpedig az, hogy megéri nyitott szemmel járni, mivel a karácsonyi csoda csak így képes megtalálni téged.


Söröshordók és Kisjézus ~ Myra McEntire

Már a címválasztás is figyelemfelkeltő, különleges és nem hétköznapi. A történet szereplői tipikus karakterek, rosszfiú, illetve jókislány, s itt is valamilyen csíny következtében találkoznak, jelen esetben találnak egymásra. A karácsonyi hangulat egy templomi színdarabbal mutatkozik meg, de legnagyobb döbbenetemre nem megy minden simán, s ez ahhoz is vezet, hogy a karakterek jobban kiteljesednek, s több értékes pillanattal örvendeztetnek meg. Habár az alapsztori kissé sablonos, azért sikerült az írónőnek egy vicces, mondanivalóval bíró történetet összehoznia, ami még szerethető is a maga módján.

Isten hozott a kaliforniai Karácsonyban ~ Kiersten White

Egy álmos kisváros története, ahol igenis léteznek csodák, talán a kelleténél több is, mégsem lett emiatt szirupos a történet. Karácsony létezik, akkor is, ha csak a várost hívják gy, s akkor is, ha nem ez a benyomásunk elsőre, hiszen a főszereplő lány mindenre képes lenne azért, hogy végre kitörjön a szürke, monoton hétköznapok rutinjából. A novella szépsége, hogy ahogy halad előre a történet úgy változik meg Maria véleménye is, és ezáltal másként látja magát a várost is és az embereket is. A szerelmi szál nagyon szépen bontakozik ki, s talán amiatt is mondható el, hogy bizony a legjobb dolgok gyakran az orrunk előtt hevernek csak észre kéne vennünk őket és hagyni, hogy magukkal ragadjanak.

Betlehem csillaga ~ Ally Carter

Az alaptörténet nagyon tetszik, az egész spontaneitás, ahogy a történet kezdődik. Lydia, a főszereplő elcseréli a jegyét egy izlandi lánnyal, csak azért, hogy a lány oda repülhessen, ahova szeretne. Értékelem az önzetlenségét nagyon. A történetben megvolt az a báj, ami szerethetővé teszi. Lehet, hogy a lány miatt cselekedett, de ezzel magának is csak jót tett. Nagyon meglepő benne a fordulat, ami miatt mindent más színben lát az ember. Azok közé a történetek közé tartozik, amit még szívesen olvastam volna tovább.

A lány, aki felébresztette az Álmodót ~ Laini Taylor

A legmegosztóbb történet, mivel Laini Taylor írásait az ember vagy szereti vagy nem. Különleges a stílusa, s emiatt nehéz igazán megkedvelni a történetet, de ebben a novellában sikerül megmutatnia, hogy milyen különleges történetet is tud összehozni alig több mint 40 oldalon keresztül. Nekem személy szerint nagyon tetszik. Hitelesek a karakterek, élvezhető a történet és a rókás történethez hasonlóan nem mindennapi történetet álmodott meg nekünk. Igazi keretet alkot az eleje a végével, emiatt igazán átütő, egyedi és feledhetetlen.
" - Tudom - sóhajtott Noel. - Te ehetsz magokat. Egyél egy brownie-t helyettem - hadd nézzem végig."

"Idegesítő, de igaz: valóban nagyon jóképű lett. Elkerülhetetlen volt. Úgy tűnt, születéskor vízbe fojtják az összes csúnya Honeywellt."

"Én vagyok a hülye, hogy ez meglepett. Elfek és emberek nem randiznak. Csak elfek elfekkel. Összeházasodnak, elf gyerekeik lesznek, és az Északi-sark tovább forog, a gyerekek megkapják az ajándékaikat, és mindenki boldog. Mindig is így volt. Soha nem változik semmi."

"Itt volt a North, akit megismert. De... de nem ismerte, igaz? Marigold hirtelen rádöbbent, hogy eszeveszettül meg akarja ismerni."

"Kint lehet, hogy rénszarvasok röpködnek a hold előtt. Kint lehet, hogy kérdések és rossz válaszok voltak, hazugságok, amiket jobb elmondani. Kint lehet, hogy hideg volt. De én itt voltam. Én itt voltam, és ő is itt volt, és minden, amit tudnom kellett, az volt, hogy én addig ölelem őt, és ő addig ölel engem, amíg felmelegszem, amíg érzem, hogy tartozom valahová."

"Jegyezd meg a következőket: a flitter, az angyalszárny és a széna együtt úgy ég, akár a fű egy Miley Cyrus-koncerten."

" - Az a véleményem - mondta a lány, és a kezét az enyémre tette -, hogy ha hagyod, hogy egyetlen esemény határozzon meg, akkor csak meg kell változtatnod - ha meg akarod változtatni - egy másikat."

" Az egész arca - szeme, szája, szemöldöke, még a ferde orra is - egy nagy mosoly volt, amikor azt mondta: - Nem mész el?"

Köszönöm az Insomnia Könyveknek a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 5%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése