2017. február 25., szombat

Renée Carlino: Sweet Thing - Te édes!


"A repülőterek nagy emberelosztó gyárak, ahol az emberek megfigyelése végtelen lehetőségeket tartogat egy író számára."


Mia ​Kelly elit egyetemen végzett diplomás, klasszikus képzésben részesült zongorista, egy gyakorlatias gondolkozású anya és egy különc apa lánya. A diploma megszerzése után nem találja a helyét. Azon őrlődik, hogy üzleti végzettségével kezdjen-e valamit, vagy a zenében mélyedjen el, amit szenvedélyesen szeret.
Amikor édesapja váratlanul meghal, úgy határoz, hogy amíg ki nem találja, mihez kezdjen a saját életével, addig az apjáét folytatja. Ann Arbort New York Cityre cseréli, és átveszi apja kávézójának vezetését. A népszerű találkozóhely törzsközönségét fel nem fedezett helyi zenészek, művészek alkotják. Mia eddig távol tartotta magát az izgalmas és kiszámíthatatlan művészléttől, de a váratlan találkozás Will-lel, az édes, helyes, elragadó gitárossal, bepillantást enged neki ebbe a világba. Amikor a srác a barátja, majd a lakótársa lesz, Mia minden tőle telhetőt elkövet, hogy elnyomja a lelkében dúló szenvedélyt, amit iránta és a zene iránt érez, de apja öröksége lassanként megnyitja a szívét.Ízig-vérig Rubin Pöttyös könyv tele romantikus pillanatokkal, érzelmi hullámvasúttal és happy enddel. Nagyon szerettem. Az idei egyik kedvencem lett! Elég csak ránézni a borítóra, és szinte csalogat, hogy olvasd el; biztatva hogy nem fogod megbánni.

Egészen érdekes az írónő stílusa, ami egészen különlegessé teszi a könyvet. Szép keretbe foglalja a mondanivalóját, ami csak emel a színvonalon. Kicsit sem sablonos, elbűvölő történet a megfelelésről és az útkeresésről. Már az első sorok olyannyira elkápráztattak, hogy képtelen voltam letenni. A történet és Will karaktere is magával ragadó, egyedi és különleges. A cselekmény lépésről-lépésre, szálról-szálra repíti az olvasót egy teljesen új ás boldogságos érzés felé. A fő motívum végig jelen van, áthatja a zeneiség és a karakterek fenomenális jellemei. Mia Kelly szemszögén keresztül kerülnek bemutatásra az események, de két rájátszás erejéig Will gondolatai is helyet kapnak, ami csak még jobban hozzájárul ahhoz, hogy ne felejtsem el egyhamar a karakterét és a történetet. Ha meghatározhatnám, hogy melyik könyves álompasival szeretnék együtt élni, ő lenne az. Tetszett, hogy tudja mit akar, hogy közvetlen, ha kell kisfiús, zenész, tetovált, vicces és imádnivaló. 

A kezdetek-kezdete hihetetlenül szomorú, főleg amiatt, hogy ahhoz, hogy Mia megismerkedjen a "nagyképű zenésszel" el kell, hogy veszítse az apukáját, akihez nemcsak, hogy közel áll, de még hasonlít is rá, jobban mint az anyukájára, és itt a belső világára gondolok, nem pedig a külsejére. Will és Mia találkozása már-már sorszerű, hogy mindig ott vannak egymásnak, még akkor is, ha ezt Mia nem szívesen vallja be magának, hiszen ő erős, független nőként egy olyan társra vágyik, akire felnézhet, aki nemcsak társ, hanem egy biztos pont, akivel lelkileg is harmonizálnak.

Nagyon sokszor előfordult, hogy már én voltam türelmetlen és nem értettem Miát, hogy miért nem lép már, és ezen az sem segít, hogy olvashatjuk a tépelődését, miszerint nem akarja ugyanazt a hibát elkövetni, mint az anyukája, akinek nem végződött valami jól az első házassága. A lelki tépelődés mellett nagy hangsúlyt kap a zeneiség is, konkrét és valós információkkal találkozhatunk, ismerhetünk meg, hála azoknak a múló pillanatoknak, amikor Mia és Will végre egyek lelkileg és zeneileg is. 

Imádtam, hogy életszerűek voltak a karakterek, hogy nemcsak a fő- de mellékszereplők is hangsúlyt kaptak, illetve hogy betekintést nyerhettem az életükbe. Will létezését már-már sikerült elhinnem, hogy tényleg létezik ennyire türelmes és közben iszonyúan jóképű pasi. Nem titok, hogy a zenészek a gyengéim, és ez Willnél szépen ki is ütközött. Ő egy olyan felemelő része a történetnek, ami szerethetővé teszi az egésznek a hangulatát, a mondanivalóját. 

Mia az elejétől kezdve szimpatikus, hiszen tipikusan egy olyan lány, akit csak szeretni lehet, aki okos, szép és aranyos, de saját maga sem hiszi el, hogy pont az az illető kell neki, aki felé a szíve húzza csak azért, mert az esze mást mond. Annyira pozitív, annyira fenomenális élményt nyújtanak a sorok, hogy nem csodálkoznék azon sem, ha Will egyszer csak kilépne a könyvből és azt mondaná, hogy innentől kezdve csak én kellek neki.
Érdekes, hogy a romantikus szál nincs olyan erősen jelen, mégis erős és mutatja az utat. Nemcsak, hogy mutatja, de bele is lök és addig nem ereszt, amíg ki nem deríted, hogy Will összes erőfeszítése, türelme célba ér e. Mindemellett humoros és még könnyed is. Tökéletes kikapcsolódást nyújt egy hosszú és fárasztó nap után.

"Amikor a lélek sír,  a test azonban nem harcol, az annak a jele, hogy az ember teljesen megadta magát a fájdalomnak. Innen tudtam, hogy mélyen megrázták a történtek."

" - De hát te tudsz énekelni! Will Ryan, te tudsz énekelni! Hogy a fenébe?"

"Nem akartam egy kis jelentéktelen epizódként szerepelni az élettörténetében, a "mielőtt híres lett" fejezetben. De imádtam vele lenni, ez tény, és minden lelkierőmre szükség volt, hogy visszautasítsam a közeledését."

"Tudtam, hogy nincs igazam. Igazából attól féltem, hogy beleszeretek - vagy talán már bele is szerettem -, és aztán elhagy, én meg ott maradok összetörve, mint egy nyomorult."

"  - (...) Leszek neked bármi. Ha akarod, a haverod. Ha akarod, a barátod. Vállalom. Mert mindenekelőtt a közelemben akarlak tudni. Úgyhogy hagyd abba ezt a "ne felejts el" marhaságot!"

"Soha senkit nem akartam még ennyire. Sajgott utána a testem. Csak ültem ott a padlón, és azon tűnődtem, hogyan hozhatnám helyre a dolgokat. Nem adhattam neki magam, hiszen néhány óra múlva elmegy. De nem kellett volna félrevezetnem. Nem tudtam, hogyan tehetném jóvá. Borzasztóan nyomorultul éreztem magam. Így aztán az ágyam mellett összegömbölyödve elaludtam."

"A szerelem nem a szelíd romantikáról szól, hanem átkozottul brutális, amitől az ember képes pánikszerűen elmenekülni. Szeretni bátor dolog, és nem ismerek Willnél bátrabb embert."


Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése