2017. február 9., csütörtök

Borsa Brown: A maffia szívében


"Miért van az, hogy az ember a legboldogabb pillanataiban is retteg attól, hogy elárulják?"


Suzanne új élete küszöbén is harcban áll az érzéseivel. Massimo iránti szerelmét képtelen háttérbe szorítani, ezért úgy dönt, nem küzd tovább önmagával, és alárendeli testét, lelkét annak a férfinak, aki a múltban már annyi fájdalmat okozott neki. Azt reméli, hogy a megbocsáthatatlan megbocsátásával megteremtheti kettejük közös jövőjének alapjait. S talán pont annak a valakinek köszönhetik majd a boldogság újra felcsillanó lehetőségét, aki hármuk közül a leginkább oltalomra szorul…

Vajon a féktelen szenvedély elegendő ahhoz, hogy összetartsa őket? És létezhet-e happy end a maffia világában, ahol a férfiakat eskü kötelezi arra, hogy betartsák a szervezet törvényeit, s ahol bárkiből válhat barát, de ellenség is?
BORSA BROWN trilógiájának befejező részéből nemcsak az derül ki, hogy van-e végzetesebb dolog az életben a vágynál és a szerelemnél, hanem az is, hogy ennek érdekében képes-e az ember békét kötni saját magával.Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ezzel a befejező kötettel sikerült Borsának teljes mértékben megszerettetnie velem a Maffia-trilógiát. Az első két részben fenntartásaim voltak és nem voltam biztos benne, hogy mire a végére érek mit is fogok érezni a trilógiával kapcsolatban.

Örömöt, mert egy olyan keretet ad a történetnek, ami lehetővé teszi, hogy még a legnagyobb Massimo ellendrukkereknek is meglágyuljon a szíve eme olasz macsó iránt. Nem titok, hogy eddig nem igazán sikerült megkedvelnem a karakterét, most viszont minden megváltozott. Egy olyan oldaláról ismerhettem meg, amit eddig alig tapasztaltam, és emiatt vált csak igazán könyves álompasivá. Úgy kezdtem el a könyvet, hogy kételkedtem, nem voltam biztos benne, hogy boldog lesz e a lezárás, de nagyon hamar kimutatkozik, hogy mit is sejtett a vége. Ennél a kötetnél éreztem azt először, hogy minden, ami eddig homályos vagy éppen tiszta volt, kirajzolódott előttem és megmutatta, hogy mi is az igazság, mi az, ami olvastatja ezt a könyvet és nem engedi, hogy letedd.

Ezzel együtt szerintem a trilógia kötetei közül a legkomolyabb is. Már nem csak játék az egész, nem csak arról szól, hogy te mit akarsz, hanem arról is, hogy néha engedned kell ahhoz, hogy minden rendben legyen és, hogy ne boldogtalanul, veszekedéssel teljenek a mindennapok.  Annyira szép és kifinomult, ahogy a szálak egymásba kapaszkodnak és kerek egészet alkotnak. Annyira jó, hogy végre a szerelem kerül a középpontba és nem a vágy, a vonzalom, amiket eddig megszokhattunk, hanem egy magasztosabb érzés, amiért érdemes minden követ megmozgatni és a helyére illeszteni az apró darabokat.

Már az előző részben is mélyebb betekintést nyerhetünk, de itt derül ki minden olyan, ami eddig homályba, esetleg feledésbe merült vagy éppen nem kapott elég hangsúlyt ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy a teljes képhez bizony még ez is hiányzott. A folytonos konfliktusok megoldásának ötlete zseniális, hiszen nincs is jobb annál, amikor két fél egy harmadikkal örömözteti meg a másikat. Olyan sok boldogság hormonnal töltött fel Suzanne boldogsága, hogy ha volt is valaha bármilyen apró ellenszenvem az irányába az teljes mértékben elpárolgott és átváltozott csodálattá. 

A történet most nyűgözött le igazán. Megvolt benne minden olyan fontos momentum, ami szerintem sikeressé és szerethetővé tesz egy történetet. Kellő izgalommal, örömmel, ok kifejtéssel, szeretettel, szerelemmel, megoldódó problémákkal és a családi kötelék hamisíthatatlanságával teszi ellenállhatatlanná, igazán szerethetővé. Öröm volt olvasni azt, ahogy nemcsak a történet, de a szereplők jelleme, karakterfejlődése is lapról-lapra változik a jó irányba. Sokszor már-már szinte hihetetlen volt és rettegve vártam, hogy mikor fog minden elromlani.

Ha Borsa nem így, ebben a formában írta volna meg a kötetet, akkor hiányérzetem lenne, de így csak emelni tudom a képzeletbeli kalapomat, hogy ezt így, ilyen szerethetően tette és szemernyi kétséget sem hagy az olvasóiban, hogy vajon ezek után milyen élet vár a Borelli családra. Csodálatos, és tényleg nem tudok semmi rosszat mondani róla, talán csak azt, hogy vége és minden szenvedés, kételkedés, bántalmazás, magány, magabiztosság hiány meghozta a gyümölcsét, úgy ahogy ezt Suzanne és Massimo is teljes mértékben megtette. S emiatt is lett ez a kedvencem.

" - Én is téged, Suzanne! Mindig is nagyon szerettelek, éreztem, hogy te leszel a végzetem. Már akkor nyilvánvaló volt, amikor belém tolattál, hogy hurrikánként fogsz mindent feldönteni az életemben, de sosem érdekelt. Akkor is akartalak, amikor bántottalak. Akkor is, amikor elhagytál... El sem tudom képzelni nélküled az életem."

" - Na látod, fiam. Az ellenség az ellenség, akkor is, ha bájosan mosolyog, és akkor is, ha támadásra készen vicsorog. Hiába harcolsz itt a békéért..."

" - Te vagy a legizgalmasabb nő, akivel valaha találkoztam. A legszexibb. A legszerethetőbb. A leggyönyörűbb. A legdacosabb... Már én sem tudom, mit akarok jobban. Féken tartani téged, vagy kihozni belőled a legrosszabbat."

"Annyi fegyvere van ellenem, hogy csak remélhetem, sosem indít háborút, mert abba belebukom. Én már a világbékére törekszem. Mindennel és mindenkivel. Még azzal az átkozott szervezettel szemben is. Nem akarok benne élni, ám azt már nagyon is el tudom képzelni, hogy mellette éljek. Nem vele, de mellette."

"Szeretném már ezt én is kijelenteni. Szeretnék már egyszer az életben úgy odaállni Suzanne elé, hogy biztos legyek a reakciójában. Suzanne azonban a meglepetések embere. Csupa tűz és jég."

" - Ugyan, Suzanne! Olyan szép, amikor undorító dolgok találkoznak valami gyönyörűséggel!"

" (...) Ne sírjon! Húzza ki magát, és büszkén nézzen szembe a világgal! Massimót határozott, erős donná tette. Maga. Nem más. Maga és Bibiana..."

"Elégedett vagyok az életemmel. Elégedett vagyok a sorsommal, azzal, ami az enyém. Apám azt tanította, hogy sosem szabad elégedettnek lenni, mindig többet kell akarni. Nem megy. Én nem akarok ennél többet."


Köszönöm az Álomgyár Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése