2017. január 13., péntek

Kérdezz-felelek Bartos Zsuzsával

Új rovatot indítok, ahol több általatok is kedvelt írót/írónőt faggatok az eddigi élményeiről és a jövőbeli tervekről. Az első interjúalanyom Bartos Zsuzsa lett, azért rá esett a választásom, mert nagyon érdekel a könyve, és szeretném minél előbb elolvasni, de előtte szeretném egy kicsit közelebbről is megismerni.

Kezdjük is az interjút :)

Szia! Köszöntelek a My relationship with books blogon. Köszönöm, hogy elvállaltad ezt az interjút.

1. Mit kell tudnia az olvasóidnak rólad?
Íróként leginkább a társadalmi sci-fi tematikái érdekelnek, írásaimban szeretek foglalkozni a fejlődési irányok hatásával az emberi kapcsolatokra.

1.      2. Mióta foglalkozol írással?                           Az olvasásélményeim hatására kiskamaszkorban kezdtem először történeteket írni, addig csak naplót írtam. Az első történetet, amit regénynek neveztem, úgy tizenhárom éves korom körül írhattam meg nagyszüleimnél, a diófa árnyékában.                                                           3. Honnan meríted az ötleteidet? Ki vagy mi inspirál?                                        Az inspiráció számomra egy olyan követhetetlen folyamat, amit nem igazán értek. Írás közben nagyon sok innen-onnan becsordogált és bennem lerakódott ötlet, gondolat, kép, érzés felszínre kerül, ezek összeilleszkednek, mint valami puzzle darabok, és új világot alkotnak. Néha magam is meglepődöm, hogy ebben az új világban a különböző elemek mennyire új szerepet és értelmet nyernek.                                                                                                                                                                      4. Mi volt a legszebb vagy éppen legmeghökkentőbb pillanat, amikor érezted, hogy érdemes írással foglalkoznod?   Nem igazán köthetem adott pillanatokhoz vagy eseményekhez ezt. Olyankor szoktam azt érezni, hogy érdemes írással foglalkozni, amikor monoton hétköznapokon a számítógép előtt ülve vagy épp az utcán járva megrohannak az ötletek, és ettől rengeteg energiával és jókedvvel feltöltekezem.

5. Milyen érzés volt először a kezedbe fognod a könyvedet?
Csak a könyvbemutatón sikerült először kézbe venni. Megsimogattam a borítóját, és arra gondoltam, sokáig fogom majd szagolgatni is, csak maradjunk kettesben. Egy olyan új és különös érzés, amit nem lehet teljesen megélni vagy felfogni néhány perc alatt.

6. Eddigi életed során volt olyan könyv, amire azt mondanád, hogy hozzájárult ahhoz, aki most vagy és meghatározó élményt nyújtott neked az olvasása?

Sok ilyen könyv volt, fiatalon szinte minden egyes olvasmány meghatározó volt, és hát hozzátett ahhoz, aki vagyok. Az ízlésem alakulását korszakokra lehet bontani, és mindenik korszakomnak megvolt a kedvenc írója vagy könyve.
7. A közeljövőben várhatunk tőled új könyvet?
Készül az új regényem, de azt nem tudnám megmondani, hogy mikorra sikerül befejezni úgy, hogy elégedett legyek vele.

8. Van kedvenc íród/írónőd? Mostanában szeretek Margaret Atwoodtól olvasni, Neil Gaimantől, China Miéville-től, és van még jó pár író a fantasztikum területén, akiknek az írásaival barátkozom, de még sokkal több, akik arra várnak, hogy felfedezzem őket.

9. Szabadidődben olvasol is vagy csak az írás köt össze a könyves világgal?
Sokkal többet olvasok, mint amennyit írok, azt hiszem, elsősorban olvasó maradtam. Talán mert az olvasás kényelmesebb, nem jár annyi munkával, J és persze, másképp gazdagít - többé tesz, mintha csak magamból húznék elő világokat, szavakat.


10. Mindig is az írással szerettél volna foglalkozni vagy csak úgy érezted, hogy meg kell osztanod a világgal a történetedet?
Azt hiszem, az utóbbi – időnként szükségem van a kihívásra, hogy felépítsek egy adott világot, karaktereket, aztán utána meg szinte fáj, hogy csak én látom és érzem át őket.                                                                                                                                                                                                                              Köszönöm még egyszer az interjút, és remélem nemsokára olvashatunk még tőled!                              Az írónőt honlapját is érdemes meglátogatni további kulisszatitkokért :)                                             Az alábbi linken megtekinthető: http://zsuzsyb.blogspot.hu/                          Ha meghoztam a kedveteket az írónő könyvének elolvasásához az alábbi linkeken megtudjátok rendelni kétféle borítóval!                         Vörös Pöttyös borítós                                  Sötét örvény borítós                                                                                          


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése