2017. január 25., szerda

James Dashner: Halálos hajsza


"Michael a süvítő szélben próbált a Tanya nevű lány lelkére beszélni."


Az ​​Útvesztő szerzőjének új sorozata. Michael szinte minden idejét a VirtNetben tölti, élete kalandok és izgalmas hackertámadások sorozata. Egyre magasabb szintekre jut a számítógépes játékvilágban, a szabályokkal mit sem törődik – miért is törődne, hiszen mind totál értelmetlennek tűnik. Ám egyes szabályoknak nagyon is jó oka van: bizonyos műszaki fejlesztések illetéktelen kezekben rendkívül veszélyesek lehetnek. És a veszély valóra is válik. Michael egy napon sokkoló esemény szemtanúja lesz, melynek élményétől nem tud szabadulni. Egyedül van, a szülei elutaztak, a barátai pedig csak a virtuális térben elérhetők. Ekkor a történet még meglepőbb fordulatot vesz: egy szervezet rákényszeríti Michaelt, hogy barátaival együtt kutassa fel Kaine-t, azt a titokzatos hackert, aki nemcsak az egyre szaporodó halálesetekért felelős, hanem a VirtNet fölött is át akarja venni az uralmat. Senki sem tudja, hogy a virtuális világ melyik zugában rejtőzik, és mire képes. Michael, Bryson és Sarah elindul az Ösvényen, amely talán elvezet Kaine-hez. Szörnyű és brutális próbák, lávafolyamok, kozmikus földrengések és öldöklő háborúk között vezet az útjuk. Ezer halál vár rájuk, de csak a virtuális álomban – vagy talán mégsem csupán ott? Ahogy a játék és a valóság határai egyre inkább elmosódnak, úgy lesz a virtuális álomból igazi rémálom…


James Dashner neve mára már összeforrt az Útvesztő-trilógiával és csak kevesen tudják, hogy van egy másik, éppolyan fontos és érdekes trilógiája, mint az előbb említett Útvesztő-trilógia. Több oka is van, hogy pont most kezdtem el olvasni.

A legkézenfekvőbb az, hogy nem olyan rég jelent csak meg magyar fordításban és eleve érdekelt, hogy más műfajban mire képes az író. A másik számomra fontos indok, hogy úgy gondoltam, hogyha tetszett a Nerve-Idegpálya, ami szintén hasonló témát dolgoz fel, csak könnyebb verzióban, nem annyira brutális módon, mint a Halandósági elv-trilógia első kötete, akkor ez is tetszeni fog.
Az elmúlt hetekben több hecker támadás is érte szeretett sorozatom férfi tagjait, emiatt is szerettem volna jobban belelátni a virtuális világba. Ösztönzően hatottak a támadások, hogy többet akarjak megtudni a témáról. 

A történet lebilincselő, néhány óra alatt el lehet olvasni és rengeteg kérdést hordoz magával. Viszont nem gondolom azt, hogy erős lenne a kezdés, az Útvesztő sokkal átütőbb és szórakoztatóbb volt, képes volt egy olyan pluszt adni, ami sokak szívét meghódította. A Halálos hajsza erre nem képes, nem emelkedik ki a megannyi kötet közül, mégis élvezhető és megéri elolvasni.

Teljesen új vizekre lehet evezni vele, egy olyan világba, ahol nem az számít, hogy valós időben élj, hanem az, hogy minél közelebb kerülj egy virtuális világ által felállított értékrendhez, s az sem számít, ha éppen megölnek vagy ha te ölsz meg másokat. Képes kikapcsolódást nyújtani, segít elmenekülni a való világ kudarcai, támadásai és értékrendje elöl. 

A történet elsősorban három fiatalról szól, akik barátok, viszont mégsem ismerik egymást személyesen, és abban sem lehetnek biztosak, hogy a másik a valóságban is úgy néz ki, ahogy a virtuális létben. A VirtNet engedélyezi a fantázia szabad áramlását, s ezáltal úgy nézel ki, ahogy éppen te akarsz. Másodpercek alatt növeszthetsz hosszú hajat vagy szabadulhatsz meg tőle, ameddig kényelmes. Michael, Bryson és Sarah. Ők azok, akik brilliáns elméjüknek köszönhetően egy olyan szituációban találják magukat, amiből nincs kiút. A virtuális játék már nem csak játék. Emberek halnak meg és senki sem képes megállítani ezt a folyamatot.
James Dashner nagyon tudja hogyan kezdjen el egy történetet, mivel már az első fejezetben szembesülünk azzal a problémával, ami a későbbiekben is kulcsfontosságú lesz. Ki az a Kaine? Mi az a Halandósági elv és hogyan lehet megállítani? Ahogy haladunk előre a történetben egyre több minden nyer értelmet, de ezzel együtt egyre több kérdés is merül fel. A kötetnek sikerül fenntartani a feszültséget az utolsó sorokig, együtt izgulhatunk a szereplőkkel, hogy sikerüljön nekik az adott pálya és, hogy ne haljanak meg idő előtt. A James Dashner rajongók és a kockák imádni fogják ezt a kötetet! Érdekes, nem mindennapi témát dolgoz fel és a legfontosabb, hogy van mondanivalója, még akkor is, ha nem feltétlenül sulykolja belénk olvasás közben.
" - Ha Kaine majd érted jön el, mondd el neki, végül én nyertem. Csapdába ejthet bárkit, lopkodhatja a testeket. De nem az enyémet."

" - Ez az elv a pusztulás szélére sodorhatja az emberiséget, és az egész ismert világot. Mondd csak, Michael, hallottál valaha egy Kaine néven ismert játékosról?"

" - Van valami beteg abban, ahogy ezek a fickók élvezik az öldöklést. Mintha állatok lennének. Nekem is kell programoznom magamnak egy kis segítséget."

" - Ki tudja a valóság pontos definícióját? - kérdezte nyugodt hangon Heyn, és folytatta az evést. - Ha ilyen hosszú időre csapdába esel az álomban, ez pont annyira a valóság, mint minden más. Most egyetek."

" - Mondd meg Kaine-nek, hogy meg fogom ölni - felelte Michael, ahogy elöntötte a düh. - Megtalálom és eltüntetem a kódja utolsó számjegyét is, hogy írmagja se maradjon. Lehúzom a vécén a nem létező intelligenciájának az összes bitjét, hogy végképp feledésbe merüljön. Mondd meg neki ezt így szóról szóra."

Köszönöm a Cartaphilus Könyvkiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése