2016. december 14., szerda

Amy Harmon: Arctalan szerelem

Ambrose ​Young nagyon szép volt – olyan szép, mint a romantikus regények borítóin látható férfiak. Ezt Fern Taylor is tudta, hiszen tizenhárom éves kora óta falta ezeket a könyveket. És mivel Ambrose Young ennyire szép volt, Fernnek meg sem fordult a fejében, hogy valaha is övé lehet a férfi… egészen addig, amíg Ambrose Young már nem volt szép többé.
Az Arctalan szerelem egy kisváros története, ahonnan öt fiatalember indul el a háborúba, de közülük csak egy tér vissza. Az Arctalan szerelem a gyász története: a közös gyászé, az egyéni gyászé, a szépség, az élet és az önazonosság elvesztése fölötti gyászé. Az Arctalan szerelem egy lány szerelmének a története, amit egy megtört fiú iránt érez, és egy sebesült harcosé, akit ez az érzés egy hétköznapi lányhoz fűz. Az Arctalan szerelem a vigasztaló barátság története, a rendkívüli hősiességé, és egy olyan, modern A szépség és a szörnyeteg-mese, amely megmutatja, hogy mindannyiunkban megtalálható egy kicsi a szépségből, és egy kicsi a szörnyetegből is.


"Az iskola tornatermében akkora volt a hangzavar, hogy Fernnek le kellett hajolnia Bailey füléhez, és belekiabálnia, hogy a fiú hallja, mit mond."

Egy kedves ismerősöm ajánlása volt az a döntő érv amiatt elkezdtem ezt a könyvet, persze az is nagyban hozzájárult, hogy már az ajánlás előtt felkeltette a figyelmemet a könyv.

Ha jól tudom ez az első Amy Harmon kötet, ami magyarul is megjelent, de remélem nem az utolsó. Többen estek már abba a csapdába, hogy alábecsülték ezt a könyvet, pedig nem szabad. Nagy elvárásaim voltak, és még én is meglepődve tapasztaltam, hogy sokkal, de sokkal többet kaptam, mint amire számítottam. Azt hittem, hogy majd egy romantikusan szomorú történetet fogok kapni, de ennél jóval több volt az, amit a könyv nyújtott. Nemcsak a történet volt egyedi, hanem a stílusa és a mondanivalója is. Nem egy dolog volt az előtérben, hanem megannyi. Fontos hangsúlyt fektetett egy betegségre, a Duchenne-féle izomdisztrófiára. Sokak számára ismeretlen lehet ez a betegség, pedig valós és sajnos sokan szenvednek is tőle. Bailey karaktere csak egy a sok beteg közül, mégis erőt ad és megmutatja, hogy bizony így is lehet élni, van értelme a létezésnek és így is válhat az emberből hős, mivel nemcsak az számít, hogy mit tudsz ténylegesen megtenni, hanem az is, hogy milyen áldozatokat vagy képes hozni.

Sokak életének döntő pillanata volt a 2001-es terrortámadás New Yorkban, s az írónő Ambrose által megmutatja nekünk, hogy az ilyen tragédiák milyen elhatározásokat, cselekedeteket váltanak ki fiatalokból, a ez utána milyen kihatással lesznek az élet további állomásaira.

Szerintem már minden lány élte meg azt, hogy csúnyának gondolta magát, még akkor is, ha nem volt az. Mindenkiben rejlik szépség, s sokszor nem az a fontos, hogy milyen a külső, mivel a belső értékek nélküli szépség is lehet egy üres váz, amit nem sokra értékelnek. Fern karakterén keresztül láthatjuk azt a csodálatos folyamatot, ahogy a hernyóból csodaszép pillangó válik.

Maga a történet valami eszméletlenül gyönyörű, igazi értékekkel rendelkező alkotás. Aki egyszer elolvassa biztos vagyok benne, hogy el fog gondolkodni bizonyos dolgokon.

Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ennyire szeressen ezt a történetet az, hogy szépen, finoman, szálanként épült fel a cselekmény, a karakterek is az idő múlásával forrtak csak ki. A múltidéző visszaemlékezések és a váltott szemszög mind olyan pluszt ad, amire nagyon kevés történet képes.

A szerelmeseken túl Bailey és az ő személyisége is éppen annyira fontos, hogy beszélni kelljen róla, hiszen ha ő nincs, talán a történet se lenne ennyire szívbemarkoló, ennyire csodálatos.
Ambrose és Fern kibontakozó kapcsolata hagy maga után számomra némi kivetni valót, hisz nem tudhatjuk, hogy mi lett volna akkor ha Ambrose-t nem éri baleset, és nem fordul 360°-ot vele a világ, de ezt elhessegetem, mert amúgy édesek együtt, főleg a sok küzdelem és vívódás után. Kevés lánynak adatik meg az, hogy olyannal élje le az életét, aki az első és egyetlen szerelme volt. Nem is tudom, hogy ismerek e olyat, akinek ez megadatott.
Fern és Ambrose története nem mindennapi, mégis képes megfogni az embert, kinyúlni a könyvből és azt mondani, hogy "sose add fel", mert nem szabad. Mindenki mellett áll egy Bailey, és mindenki meg fogja találni a maga Ambrosát, ha eddig még nem találta meg.


Kedvcsináló idézetek:

" - Szerinted lehetséges, hogy valaki, aki olyan, mint Ambrose, beleszeressen valakibe, aki olyan, mint én? - Fern elkapta Bailey tekintetét a visszapillantó tükörben. Tudta, hogy a fiú pontosan érteni fogja a kérdést."

" - Néha elfogja az embert ez az érzés, Bailey. Az érzés, hogy ezt nem lehet elviselni. De aztán rájössz, hogy igenis el lehet. Mindig rájössz. Kemény vagy. Veszel egy nagy levegőt, összeszeded minden erődet, és átlendülsz a holtponton - mondta, és bizonytalanul elmosolyodott. Szavai hitelességéből sokat levont a tény, hogy könny csillogott a szemében."

" - Egy különleges barátság néha áldozatokkal jár - mondta, és reménykedett benne, hogy az utolsó pillanatban mégis sikerül megértetnie Fernnel, amit szeretne. - Néha fájdalmas látni, ami a barátainkkal történik. Az élet nem mindig könnyű, és az emberek nagyon kegyetlenek tudnak lenni."

"Lehet, hogy okosabban választanának párt maguknak a fiúk, ha nem terelné el a figyelmüket a csomagolás. Persze ilyen alapon a fiúknak is burkát kellene viselniük. Ambrose ezt annak ellenére is jó ötletnek tartotta, hogy neki eddig még csak haszna származott a csomagolásából."

" - Ambrose Young! Egész életemben arra vártam, hogy egy nap kelljek neked. Ha nem szorítasz magadhoz, nem fogom elhinni, hogy tényleg akarsz, és ez rosszabb lesz, mintha hozzám sem érnél. Jobb, ha elhiteted velem, hogy tényleg akarsz, különben tényleg össze fog törni valamim."

" - Ugyanazt tudom mondani neked, mint neki - mondta szelíden Joshua Taylor. - Néha a szépség vagy a szépség hiánya megakadályozhatja, hogy igazán megismerjünk valakit. Te azért szereted Fernt, mert szép?"

"Ambrose szereti, ahogy Fern kinéz. De hirtelen belegondolt, hogy vajon tényleg csak azért szereti-e, ahogy kinéz, mert szereti, ahogy nevet, ahogy táncol, ahogy lebeg a hátán, és közben bölcs megjegyzéseket tesz a felhőkre. Tudta, hogy szereti Fern önzetlenségét, humorát és őszinteségét. Ezek voltak azok a dolgok, amik miatt szépnek látta a lányt."Köszönöm a Twister Media Kft.-nek a könyvpéldányt!

Ha te is szeretnéd átélni az élményt: http://ajanlat.twister.hu/konyv/arctalan-szerelem/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése