2016. november 24., csütörtök

Soman Chainani: Jók és Rosszak iskolája - Itt nincsenek hercegek

Soman ​​Chainani első regénye, a New York Times bestseller Jók és Rosszak Iskolája folytatásában Sophie és Agatha visszatér Gavaldonba, és boldogan élnek saját világukban, ám az élet nem olyan tündérmese, amilyennek képzelték…
Agatha már úgy érzi, bárcsak más boldog befejezést kívánt volna a mesének, ám ekkor véletlenül megtalálja és kinyitja a Jók és Rosszak Iskolájának kapuját. A lányok azzal szembesülnek, hogy az a világ, amit az első tanévben tapasztaltak, megváltozott.
A boszorkányok és a hercegnők a Lányok Iskolájában laknak. Elhatározták, hogy kirekesztik életükből a hercegeket. Tedros és a fiúk a Rossz Iskolája régi tornyainak lakói lettek. A két iskola között háború van kitörőben. Vajon Agatha és Sophie helyre tudják állítani a békét? Vajon Sophie jó tud maradni úgy, hogy Tedros állandóan üldözi? És kihez húz Agatha szíve? A barátnőjéhez vagy a hercegéhez?


"Van valami eléggé nyugtalanító abban, ha az embert a legjobb barátnője próbálja megölni."

Az első rész olyannyira tetszett, hogy alig bírtam kivárni a várva várt folytatást. Hála a kiadónak nem is kellett sokat várnom. Ami az első részben megfogott az a történet volt és a mondanivalója, miszerint lehet, hogy kívülről szépnek, sőt gyönyörűnek tűnik valaki lehet, hogy belülről gonosz, egy cseppnyi jóság sem szorult belé.

Az idilli befejezést követően kíváncsian vártam, hogy mi lesz a történet folytatásában. Sok mindenre számítottam, de arra, ami történt, na arra végképp nem. Meglepő volt.
A kezdeti normalitás nagyon hamar megváltozik, s ezzel a szereplők jelleme is szépen lassan alakulgat. Az első részben megismert barátság ereje lassacskán megkopik, s megmutatja nekünk, hogy milyen is az, ha már nem feltétel nélküli barátságról van szó. Számomra a legérdekesebb az volt, hogy Agatha döntése milyen súlyos következményekkel járt. Nagyjából már a fülszövegből kiderül, de pontosabban fogalmazva: Agatha döntése által nemcsak egy szoros kapocs alakul ki közte és Sophie között, hanem a mesék boldog befejezése is megváltozik. Ha Agathának nem kellett Tedros szerelme, akkor a többi lánynak miért lenne szüksége arra, hogy egy fiútól függjön a boldogsága? Ez az a kiváltó ok, ami mindent megváltoztat.

Megszűnik a Jók és Rosszak Iskolája, helyette Lányok és Fiúk Iskolája lép érvénybe, de ez sem lehet örök életű, hála Agathának, akiben kételyek küzdenek meg egymással. Vajon jól döntött, hogy Sophie-t választotta? Nem kellett volna mégis Tedrost megcsókolnia?

Ha a kétely elülteti magjait nincs menekvés. Onnantól kezdődik az önmarcangolás megállíthatatlan folyamata. Ezáltal még fontosabb társadalmi kérdések is felmerülnek, többek között az, hogy egyáltalán a két nemnek szüksége van e egymáshoz a boldog befejezés miatt, vagy teljesen elboldogulnak e egymástól külön élve?

Amikor szembesültem azzal, hogy a méltán híres, klasszikus történetek megváltoztak sírni tudtam volna. Persze megértem, hogy miért volt szükséges megváltoztatni, de akkor is. Ezeken a meséken nőttem fel és borzasztó volt olvasni a változásokat.
Agatha és Sophie mellett Tedros is előkelő helyet foglal el a karakterfejlődési listán. Agathát most is nagyon szerettem, nagyon megérdemli a boldog befejezését. Sophie most sem lett a kedvencem, viszont azt becsülöm benne, hogy mindenféleképpen Jó szeretne lenni ha törik, ha szakad. Tedrosszal kicsit bajban vagyok, mivel nagyon nem volt szimpatikus az, amit az elején művelt, sőt... de ahogy egyre több és több információ került a felszínre, ahogy egyre jobban megnyílt és kibontakozott úgy került be lassan a szívembe és a legidillibb befejezés az lenne, ha a könyvsorozat végén ő és Agatha megkapnák a közös boldog befejezésüket.

Összességében nagyon izgalmas és fordulatos folytatást kaptam, ami jócskán felülmúlta az elvárásaimat. Az előző kötethez képest ebben is megannyi gyönyörű rajz található, hogy csak ámultam.bámultam olvasás közben. Lenyűgözőek! Alig várom, hogy a kezembe foghassam a folytatást, ami a 'Jótett helyében' címet viseli.


Kedvcsináló idézetek:

" - De mi van akkor, ha két ember nem látja a mesekönyvét... ha nincs nekik - kérdezte a herceg karjába simuló hercegnőt nézve. - Akkor honnan tudják, hogy boldogok-e?"

"Meghökkentő befejezést kreáltak egyes meséknek: Hófehérke ököllel törte össze üvegkoporsóját, Piroska elvágta a farkas torkát, Csipkerózsika felgyújtotta a guzsalyát... A bátor hercegek, a férfiak, akik a segítségükre siettek, akik megmentették az életüket... eltűntek."

"Ebben a világban semmi sem biztos. Hercegek is tudnak olyan félelmetesek lenni, mint az ogrék. Hercegnők is lehetnek álnokok. Az ember legjobb barátnője ellenség lehet."

" - Egyszer régen semmi más nem kellett a boldogságomhoz, csak hogy legyen egy barátnőm, Hester. Aztán azt hittem, többre van szükségem. Ez a baj a mesékkel. Távolról teljesen tökéletesnek tűnnek. De közelebbről megnézve ugyanolyan bonyolultak, mint a való élet."

"Még mindig a hercegét kívánja jobban, mint a barátnőjét? Mint az ő hűséges barátnőjét, aki most az élete kockáztatásával igyekszik megmenteni mindkettőjüket éppen attól a fiútól, akit kíván?"

" - Az igazi barátok hagyják egymást felnőni - vágta oda Agatha. Egészen elvörösödött a haragtól. - Az igazi barátok nem tartják vissza a másikat a szerelemtől. Az igazi barátok nem hazudnak."


Köszönöm a Twister Media Kft.-nek a könyvpéldányt!

Olvasd el te is: http://ajanlat.twister.hu/konyv/itt-nincsenek-hercegek/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése