2016. október 6., csütörtök

Takáts Lilla: Jutalomjáték

Szenvedélyes ​​kalandok vagy biztonságos házasság? Végtelen álmodozás vagy unalmas valóság?
Zsuzsi felvágott nyelvű diák, aki a barátai és a családja szárnyai alatt élvezi a biztonságos kamaszkort egy álmos kisvárosban. Az iskola egyik népszerű sportolójával, Gergővel viharos tini szerelembe bonyolódnak, majd egészen az egyetem végéig egy-egy estére összefújja őket a szél, míg a lány férjhez nem megy.
Zsuzsi idővel azonban rádöbben, hogy a házasság korántsem az a rózsaszín leányálom, amit menyasszonyként elképzelt, és ahogy egyre inkább elborítják a hétköznapok problémái, mind gyakrabban jutnak eszébe a Gergővel közös emlékek.
Érdemes-e harcolni egy kihűlt házasságért? Érdemes-e mindent eldobni az újra fellángoló kamaszkori szerelemért? Képes-e belátni egy szeretetéhes nő, hogy csupán illúziókat kerget?
Takáts Lilla első könyve arra a kérdésre keresi a választ, hogy nőként érdemes-e erőnkön felül küzdeni a család összetartásáért, vagy találhatunk-e rá mentséget, ha megelégelve a feleség- és anyaszerepet, az álmainkat követjük.

" - Hármas... Hármas, hármas, hármas, hármas! - daráltam dühömben, miközben az iskolatáskám hangos puffanással landolt az udvar egyik korhadó padján."Különleges élményben lehet része annak, akihez eljut a könyv és belemerül a soraiba. Olyan köntösbe van bújtatva ez a megindító történet, ami lehetővé teszi, hogy még több olvasó kezébe eljusson. A fülszöveg és a borító nagy segítséget nyúlt abban, hogy felkeltse az emberek figyelmét rá. A bicikli a lufikkal nagyon kreatív, és csak azután értettem meg, hogy miért is ez a borító miután kiolvastam. Egy egész élettörténetet mesél el, amit a bicikli szimbólumával tökéletesen összhangba hozta, a lufik pedig az egyes emlékek, élmények vagy éppen titkok.
Már a megjelenés óta szemeztem a könyvvel, de belevágni csak most mertem és azt kell, hogy mondjam: cseppet sem csalódtam. Szerethető volt a történet, valóságos. Olvasás közben megannyi gondolat, érzés került a felszínre, amit cseppet sem bánok. Ezután a regény után érdemes lesz odafigyelni még Takáts Lillára!

A történet azért sem szokványos, mivel majdnem egy teljes emberi létet tár elénk. Egészen az elejétől majdnem a végig kísérhetjük Zsuzsa életét. Amikor elkezdtem halvány lila gőzöm sem volt, hogy ilyen terjedelmű lesz. Azt nagyon sajnálom, hogy az eseményekhez mérten rövid lett, nagyon is.

Voltak olyan események, amiket szívesen olvastam volna még hosszabban is, részletesebben.  Ez az egy negatívuma a könyvnek, hogy túl rövid. Mind a cselekmény, s mind a karakterek felépítése hozta azt a megszokott formát, amit elvárok az Álomgyár Kiadó könyveitől.

Nem volt benne semmi túlzás, minden részlet a helyén volt. Érthető és követhető, logikus felépítés jellemezte végig a történetet.

Számos meghatározó élményt sikerült belesűríteni az események folyamába. Gondolok itt az első csókra, a táborozásokra, a gyászra, a költözésre és a felismerésre. Zsuzsa karaktere szimpatikus. Nagyon jól ki volt dolgozva, szinte emberi volt, mivel mindenki követ el hibákat az életében, csak nem biztos, hogy a hibákat képes elfogadni és ennek a gyümölcsével élni nap, mint nap. Néhány döntésénél én máshogy döntöttem volna. Lehet, hogy maradi vagyok, de a szív és ész játékából nálam a szív kerül ki győztesen.

Kabai Gergő már az első kedves megszólalásával levett teljesen a lábamról és nagyon sajnálom, hogy nem olyan lett az élete, mint, amit reméltem neki.

" - Jaj, csajok, elcsöppen a nyálatok! - szólt ránk Dénes. - Ez csak pár srác, akik rugdosnak egy fekete-fehér labdát. Mit vagytok tőlük így elájulva? "

" - Jól van, nyugi! Ne keménykedj, mert ő közel sem olyan úriember, mint amilyen én vagyok."

" - Cicám! Teljesen normális. Amire most készülsz, az jó eséllyel egy életre szól. Teljesen természetes, hogy nehezen engeded el a függetlenségedet, és minden apróságot, ami a szabadsághoz köt. Azt viszont ne felejtsd el a nagy nosztalgiában - figyelmeztetett mélyebb hangon -, hogy hányszor döbbentett már rá Gergő, hogy az álmaid róla sokkal szebbek, mint a rideg valóság."

"... Mindennél jobban szeretlek. Nekem te vagy az igazi! És örömmel fogadom el a második helyet az életedben. De a harmadikat nem!"


Köszönöm az Álomgyár Kiadónak a könyvpéldányt!

Rendeld meg te is, itt: https://bookline.hu/product/home.action?_v=Takats_Lilla_Jutalomjatek&id=23035&type=250

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése