2016. október 14., péntek

Jeanne Ryan: Nerve - Idegpálya

Amikor a kissé visszahúzódó Vee egyszer csak belecsöppen egy interneten követhető bátorságpróba-játékba, hirtelen azzal szembesül, hogy a névtelen irányítók mindent tudnak róla. Olyan nyereményekkel kecsegtetik, melyek után az EzVagyokÉn oldalán vágyakozott, majd a számára tökéletes pasival, a dögös Iannel szervezik egy csapatba. Először jó mókának tűnik a dolog – a rajongók buzdítására egyre kockázatosabb feladatokat hajtanak végre, egyre értékesebb jutalmakért. De az események komoly fordulatot vesznek, amikor öt másik játékossal egyetemben egy titkos helyszínre irányítják őket, ahol a fődíjért kell harcba szállniuk, s a mindent vagy semmit játékban már az életük a tét.
Jeanne Ryan első regénye izgalmas thriller, egyszerűen letehetetlen olvasmány.

"Háromnapi várakozás után, vasárnap hajnali négyre végül az összes Követő eltűnt a háza előtti utcáról."

Már a film előzetesének megjelenésekor tudtam, hogy ez a könyv egy tipikusan olyan lesz, amit majd szeretnék elolvasni, mivel gondolom azzal nem mondok újdonságot, hogy ha a film előzetesen potenciálisan jó, akkor a könyv csak még szuperebb lehet, és szerencsére nem tévedtem. Igazából nagy elvárásaim voltak, és szerencsére nem is kellett csalódjak. Arra számítottam, hogy majd egy izgalmas történetet fogok kapni, és azt is kaptam, na meg persze ennél jóval többet is. Nagyon nagyon jó volt. Felkerült az idei kedvenceim listájára. (Lassan már tényleg meg kellene csinálnom azt a listát. De ami késik az nem múlik.) Már az elején sejtettem, hogy Vee karaktere nem lesz telitalálat nálam, mivel eddig akármilyen szerepet is játszott Emma Roberts nem tudtam megszeretni, próbáltam ettől a ténytől elvonatkoztatni, de nem nagyon sikerült. Vee néha nekem már túl sok volt, állandóan nyafogott és én nagyon bíztam, hogy a történet végére változni fog róla a véleményem, viszont nem ez történt, de nála jobb elbeszélőt nem is kaphattunk volna. Tipikusan olyan, mint a többi lány. Bizonytalan, könnyen szerelembe esik, szóval tényleg tipikus tini karakter, akit lehet utálni is meg nagyon szeretni is. Alapjáraton azért kedveltem és amikor el tudtam vonatkoztatni az egész problémámon vele kapcsolatban, akkor egész jól beletudtam képzelni magam a helyzetébe.

Ami számomra hatalmas pluszt jelent az az, hogy végre egy igazán egyedi, kreatív történetet olvashattam. Egyébként a média világa és az újabbnál újabb őrületek nem nyűgőznek le, de itt nem ez történt. Jeanne Ryan fantasztikus. Olyan könnyedséggel fűzte a szálakat, hogy néha már csak ámuldoztam azon, hogy milyen tehetséges az írás terén.

Sokat gondolkodtam azon, hogy igazából melyik is az a feladat, ami a legjobban tetszett, de nem tudok kiemelni egyet sem, ami valamivel jobb lett, mint a többi. Ez az egész játék felvetés amúgy szerintem egy zseniális ötlet, azt leszámítva, hogy nem valami könnyed formába van öntve. Viszont, ha sokkal finomabb, emberibb lenne , akkor szerintem elég sok mindenkinek segítséget nyújthatna azok közül, akik félénkek, és nem mernem kockáztatni.
Thrillerhez képest (nem az én műfajom) egész jó volt. A történet és a cselekmény is precíz volt. A karakterek közül voltak olyanok, akik nagyon kedvelhetőek voltak és olyanok is, akik nem éppen, de ez erről szólt. Ettől is volt számomra felemelő olvasni. Sokszor eszembe jutott, hogy talán még én is képes lettem volna néhány feladatot megoldani, és talán még be is neveztem volna. Viszont, ahogy egyre közeledtünk a főnyereményhez, onnantól kezdett csak igazán izgalmassá, veszélyessé és mocskossá válni a játék. Emiatt se lehetne kivitelezni a való világban ezt, hiszen senkinek sem az a célja, hogy mást megalázzon.

Ha eltekintek attól, hogy milyen volt Vee és, hogy voltak durvább feladatok is, akkor élvezetes, pörgős történetet kaptam, amit szerintem még el fogok olvasni egy párszor, olyan jó volt. ezután bennem már csak az a kérdés maradt, hogy ha a könyv ennyire jó volt, vajon a filmmel mennyire húzták le a színvonalat, amit Jeanne Ryan felépített? Reméljük nem annyira, mert igazán kár lenne érte.


"Szia, Vee! Rengeteg új rajongót gyűjtöttél! Szívesen látunk egy újabb kihívásra a következő válogatóban, és gondoskodunk arról is, hogy örömmel gyere. Ezt nézd meg!"

" - Hé, hercegnő, lőnél rólunk egy képet ezekkel a kedves hölgyekkel? A menedzsment szereti követni, mit művelek azokban a városokban, ahol járok."

" - Ha végrehajtom a feladat első részét, a nyereményem egy ajándékkártya a Gotta-Hava-Javába. Nem akarhatod, hogy le kelljen mondanom róla."

" - Mit gondolsz, mi lesz a büntetésem? - kérdem Iantől."

Köszönöm a Gabo Kiadónak a könyvpéldányt!

OLVASÓ vagy SZEMLÉLŐ?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése