2016. szeptember 5., hétfő

William R. Forstchen: Egy másodperccel később

Terrortámadás éri az Amerikai Egyesült Államokat, mégpedig az egyik legrettegettebb módon, az elektromágneses hullámot (EMP) gerjesztő, pusztító fegyverrel.
Egy háború, melyet egyetlen másodperc alatt elveszít Amerika, egy háború, mely a középkorba robbantja vissza a világ legerősebb országát. Nincs áram, nincs kommunikáció, leállt a közlekedés, fogyóban a gyógyszerek, őrjöngő bandák uralják az országot, az emberek éheznek és a túlélésért küzdenek. Mit tehet ebben a helyzetben egy volt katona, aki meg akarja menteni a családját, a hazáját, ha úgy tetszik, a modern civilizációt?

Az amerikai Kongresszus folyosóin már megjelenése előtt úgy emlegették a regényt, mint az apokaliptikus thrillert, melyet minden amerikainak el kell olvasnia. A történetet a Pentagonban is reálisnak nevezték, a fegyvert pedig úgy tartják számon, mint amely egyetlen pillanat alatt térdre kényszerítheti az Egyesült Államokat.

"John Matherson leemelte a nejlonzacskót a pultról."

Még a magyar megjelenés előtt el szerettem volna olvasni, de úgy voltam vele, hogy megéri várni még néhány hónapot, igaz, hogy már jóval a megjelenés után vagyunk, na de a lényeg a lényeg, hogy végre elolvashattam. A szerzőről nem tudok sok mindent, igazából semmit, de az biztos, hogy ezentúl figyelni fogok rá. Az egyszer biztos.
A borítót imádom. Nagyon szépen kivitelezett, figyelemfelkeltő és valamilyen szinten megfogja az embert. Nemcsak a középen lévő férfi alak hatásos, hanem az egész kompozíció is, a mezővel és a kitörni készülő nappal, ami lássuk be megtévesztő, mivel nem a napkitörés áll az amerikaiak apokalipszise hátterében, hanem egy egészen más jelenség. Ebből a szempontból valóban megtéveszt, mégis hatásos. Ami különösen tetszik, hogy folytatásos a borító, nem szakad meg, hanem a gerincen át a könyv hátoldaláig tart. A kiadó logója is olyan helyen van, ami még belefér, és nem veszi át az uralmat a borító egésze felett. Szerintem a cím nagyon hatásvadász, de közben pedig pont ez kell, hogy felfigyeljünk rá, hiszen mégis mi történhet "Egy másodperccel később"? Erre a kérdésre már az elején megkaphatjuk a választ. Az különösen tetszik, hogy külön, rendezett, összefoglaló előszó van a könyv elején, s ezzel valamelyest fel is készít minket arra, hogy mire is számíthatunk a továbbiakban. Már az elején a szépen felépített bevezető után egyből szembesülünk a katasztrófával, vagyis az EMP támadásról.

Mindvégig olyan érzésem volt, mintha a Revolution sorozat jobban kidolgozott könyv változatát olvasnám. Az egész történetet John Matherson szemszögéből olvashatjuk, ami számomra azért is fontos, mert ritkán olvasok könyveket csak férfi szemszögből, de most ez felüdülés volt.


John nemcsak történelem tanár, leszerelt ezredes, hanem családapa is, akinek nemcsak azt kellene néznie, hogy mi a jó az embereknek, hanem azt is, hogy mi a jó a családjának. Jó néhány döntésével nem értek egyet, főleg azzal nem amikor kockáztatta a nagylánya, Elizabeth szerelmének életét. Ebben a helyzetben úgy vélem, hogy a családja érdekeit kellett volna előrébb helyeznie, egy ember élete ide vagy oda nem számít, ezért inkább máshogy kellett volna döntenie.
A történet legnagyobbrészt Black Mountain városában játszódik, ahol John és családja is él. Az EMP fenyegetettség valós probléma és ahogy a könyv is írja elég valószínű, hogy egyszer valaki úgy fog dönteni, hogy beveti egy nemzet ellen és akkor a helyzet nem lesz rózsásabb annál, mint amit a könyv részletez. Elektronika nélkül nagyon kevés dolog működik. Megszűnnek az élelmiszer, gyógyszer szállítmányok. És mint szinte minden háztartásban olyan életeket tárolunk, fogyasztunk, amik hamar megromlanak. Konzerv gyűjteménye talán csak a legparanoiásabbaknak van. Az alapvető szükségletek elfogyása után a kialakult helyzet szinte egyenlő azzal, ahogy az őskorban megéltek az emberek, de ha ez sem elég, akkor simán kialakulhat a kannibalizmus.

A betegek, gyógyszerszedők, a könnyen megbetegedők azok, akiknek egy elektronika nélküli világban esélyük sincs, a többieknek is csak ideig-óráig, hiszen minden készlet véges. Egy idő után minden elfogy, még a víz és az étel is.

Ez a könyv több annál, mint amit első blikkre gondol róla az ember. Egy apokalipszis sosem háborúmentes, és ezt a szerző is nagyon jól tudta, emiatt is találhatjuk szembe magunkat olvasás közben harcokkal, fosztogatásokkal, gyilkosságokkal és brutalitással. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olvassa el. Nagyon megéri!
" - Hidd el nekem, a tegnapihoz hasonló részeg fazonok megérzik rajtad, ha igazából nem mersz rájuk lőni. Egyértelművé kell tenned, hogy... - egy kissé megtorpant - ..hogy nem csak a levegőbe beszélsz. Ha ezt a részt jól csinálod, soha életedben nem kell majd meghúznod a ravaszt."

" - Globális felmelegedés, persze; költsünk százmilliárdokat egy olyan fenyegetésre, ami sokak szerint még csak nem is volt valóságos. Az EMP-t nem mondta be a tévé, nem papolt róla egy filmsztár vagy politikus sem... Így aztán egy maréknyi szakértőn kívül senki sem vette komolyan."

" - Larry Randall és Bruce Wilson - folytatta Charlie. - Önöket ezennel golyó általi halálra ítélem gyógyszerek erőszakos eltulajdonításáért, amelyeket nemcsak magától a közösségtől, hanem olyan szenvedő betegektől vettek el, akiknek égető szükségük lett volna rájuk a halál előtti végső kínjaik enyhítésére. A kivégzésre azonnali hatállyal sor kerül."

"... Sokan beszélnek bandákba szerveződővallási fanatikusokról is, akik a világvégéről prédikálnak. Vagy csatlakozol, vagy eltaposnak. Teljes az őrület, és ezt nálunk senki sem látja tisztábban."

"Az általunk oly jól ismert Amerika meghalt, amikor a töltetek felrobbantak fölötte. Ha pedig valóban így történt, nem ülhetünk ölbe tett kézzel, hanem neki kell veselkednünk, és el kell kezdenünk felépíteni újból, ezúttal úgy, ahogy mi szeretnénk."

"Az érzés egészen szürreális volt, mintha a talaj egyszerre kifordult volna a lába alól. Hidegvérrel megölt két embert, az egyiket egy pillanatnyi habozás nélkül végezte ki, gondolta John, na de ez? Tényleg képes volt egy kutya miatt zokogni?"


Köszönöm a 21.század kiadónak a könyvpéldányt! A kiadóról ide kattintva többet is megtudhatsz: http://21.szazadkiado.hu/

Még nem szerezted be, de szeretnéd olvasni? Itt megrendelheted: http://21.szazadkiado.hu/egy-masodperccel-kesobb-361

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése