2016. szeptember 12., hétfő

Dan Wells: Ruins - Romok

A ​​legjobb döntést a legnehezebb meghozni.
Ahogy a Részlegesek végső lejárati ideje vészesen közeledik, a túlélők sorsát eldöntő háború immár elkerülhetetlennek látszik. Mindkét fél elszánta magát a végső pusztításra, abban a biztos tudatban, hogy birtokában van a fegyver, amellyel megsemmisítheti a másikat.
Samm és Kira Walker a két háborúban álló fél között ragadt, egymástól ezer mérföldnyi távolságra. Samm a kontinens túlsó végén az amerikai közép-nyugat hatalmas mérgező pusztaságain túl, Kira pedig dr. Morgan markában, akinek eltökélt szándéka megmenteni a még megmaradt Részlegeseket, akár Kira élete árán is. Ekkor egy rejtélyes lény bukkan fel, sem ember, sem Részleges, és komoran figyelmezteti a harcoló feleket egy újabb apokalipszisre.
Kirának egyetlen esélye van, hogy megmentse mindkét fajt és velük együtt a világot. De lehet, hogy ez az életébe kerül…
A Részlegesek sorozat befejező része epikus izgalmakat ígér, amelyben a bolygó utolsó megmaradt értelmes lényei összecsapnak egymással, hogy meghatározzák a jövőt.

" - Ez egy általános üzenet Long Island lakossága számára."

Lassacskán elérkeztünk a trilógia befejező részéhez, ami ugyanolyan jó volt, mint az első két rész. A történet és a borító is tökéletesen passzol ahhoz a világhoz, amit eddig megismerhettünk Dan Wells által.
Legszívesebben mindenkinek odaadnám ezt a trilógiát, mivel rejtett tartalommal is rendelkezik. Ha jobban beleássuk magunkat, akkor felfedezhetjük ezt a tartalmat. A rasszizmus egy sajátos faját tárja a szemünk elé, emberek és Részlegesek oldaláról. Mind a két fél gyűlöli a másikat és csak nagyon kevesen vannak, akik képesek a békekötésre. Tulajdonképpen ezzel üzen is nekünk az író, mivel még manapság is háborúk dúlnak egyes vidékeken, és milyen egyszerű is lenne, ha békére törekednének a háborúzó felek, de ez nehéz lépés, és sokan meg se merik lépni, pedig minden sokkal jobb lenne általa. Az embereknek és a Részlegeseknek is súlyos problémákkal kell megküzdeniük; a kihalással. Mégsem képesek kompromisszumokat kötni, pedig mi sem lenne egyszerűbb. Az összefogás által talán mindkét faj megmenthető és élhetnének békében egymás mellett, egymás közelségében. De nem, ők inkább háborúznak és harcolnak. A könyv legnagyobb részét ezek a háborúk, ellenségeskedések teszik ki, s emiatt se lapos a sztori. Ha már az elején békét kötött volna a két faj, nem lenne min izgulnunk, és talán olyanok is életben lennének, akiknek sajnálom az elvesztését.

A történet most is nagyon alaposan kidolgozott. Tele van fordulatokkal, izgalommal, nélkülözhetetlen eseményekkel és újabb problémákkal, meglepetésekkel. A cselekmény most még több szálon fut, ami nekem ez egy pici negatívum, mivel néhol elég nehéz volt követni az eseményeket és azt, hogy ki mit tud, illetve mit nem tud. De szerencsére sokszor összefutottak a szálak, és bizonyos dolgok ezáltal értelmet nyertek. Örültem, hogy olyan karakterek akiknek eddig nem nagy volt jelentőségük esélyt kaptak. Általuk nagyon sok mindent tudhattam meg és így szinte minden értelmet nyert, választ kaptam a kérdéseimre. Az is igaz, hogy ebben a kötetben volt a legtöbb új szereplő, akik közül nem egy nőtt a szívemhez. Gondolok itt Greenre és Vincire.
Marcus egész lénye, a lazasága csak most a befejező kötetben tudta elérni, hogy kedveljem, ehhez nagyrészt a talpraesettsége és humora is segített.

Samm miatt nem egy álmatlan órám volt. Nagyon aggódtam, hogy mi lesz vele. Túlságosan is a szívemhez nőtt.
Heront még mindig bírom, de hogy valaha is megfogom e érteni, azt nem tudom. Sokan érezhetnek így, mivel Isolation címmel Dan Wells Heronról írt, amire nagyon-nagyon kíváncsi vagyok.
Az új szereplők mellett új talányokkal is szembetaláljuk magunkat. Gondolok itt a vörös szörnyre és a Véremberre. S végre a két Tröszt tagról is értesülést szerezhettünk, így nem titok többé, hogy mi lett velük a Szakadás után. Ez már régóta nagyon érdekelt, mivel a többi tagról voltak információk, hogy mi lett velük, csak két "tudósunkról" nem volt semmiféle adat.
Azt kell, hogy mondjam a Romok méltó befejezése a Partials trilógiának, még akkor is ha néha a frászt kaptam tőle. Kopoltyús Részlegesek kíméljetek! Kellő kalandban, izgalomban és talányban lehetett részem és nem győzöm megköszönni Dan Wellsnek, hogy megírta ezt a trilógiát, de azért egy epilógus nem ártott volna. Azokat mindenki szereti, nemcsak én.

" - Mindenki haldoklik világszerte, emberek és Részlegesek egyaránt. Azért adtam fel magam, mert ez a legjobb esélyünk arra, hogy bárkit is megmentsünk. Úgyhogy akkor lássanak már hozzá."

" - Ha a maga terve abból áll, hogy megpróbálunk olvasni egy halott, őrült tudós elméjében, akinek talán volt terve a világ megmentésére, akkor én azt mondom, hogy jobb lenne másik tervet készíteni."

" - Azt a kutyák csinálják - kuncogott Yoon. - Ha egy macska halott állatot hoz neked, az azt jelenti hogy magatehetetlennek tart, és tanítani próbál téged. East Meadow-ban volt egy macskám, az állandóan halott egereket hagyott a verandán. - Mosolyogva megsimogatta a fiú fejét. - Szegény kicsi Marcus, képtelen saját cicát elejteni."

" - Ha életben akarsz maradni ebben a világban, fel kell hagynod az olyan kérdésekkel, hogy miért dolgozunk együtt, és neked is el kell kezdened együtt dolgoznod velünk."

" - Mit gondolsz, hány lánnyal állok össze?
   - Kevesebbel, mint tehetnéd, ha jól olvasom a jeleket. - Gorman vett egy nagy levegőt a csőből. - Calix úgy követ téged, mint egy kiskutya, Heron meg... Hát, tudom, hogy nem hangzik valami jól, ha azt mondom, hogy úgy követ téged, mint egy kígyó, de gondolom, érted."

" - Rajta, csókold már meg! - mondta Marcus, miközben ő is bevágott az autó mögé. - Megmentette az életünket. Ha te nem csókolod meg, akkor majd én."

"Az élet egy magányos farkas, aki foggal, karommal, kőkemény szívvel végez egy másik élőlénnyel."

" - Kira, szeretlek. Akkor még nem mondtam meg, de már a laborban szerettelek, meg akkor is, amikor kiszabadítottál a börtönből, akkor is szerettelek, amikor elbúcsúztunk a mólón, meg akkor is, amikor ismét búcsúznunk kellett az Övezetben. A szívem szakadt meg, hogy mindkétszer elhagytál, mintha magaddal vitted volna a lelkemet. Most már hozzám tartozol, és soha többé nem akarok elbúcsúzni tőled. - Kis szünet után folytatta. - A bolygó minden életben maradt lakója most átkel az óceánon, új otthonra lel, és új életet kezd. Én ezt azt új életet veled akarom elkezdeni."


Köszönöm a Fumax kiadónak a könyvpéldányt.

Elolvasnád? Rendeld meg itt: http://www.fumax.hu/bolt/dan-wells-ruins-romok-reszlegesek-trilogia-3-kotet/
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése