2016. szeptember 17., szombat

A. M. Aranth: Oculus

Mit ​​tennél, ha tudnád, hogy egy napon elveszíted a nevedet, a családodat, a barátaidat, a jogaidat és jó pénzért egy vak Idős tudós mellé adnak oculusnak, hogy helyette láss és a nap harminckét órájából huszonhatban neki bámulj mikroszkópba?
Itt, Avalonon így megy. Akkor is, ha emiatt őrült szektások megpróbálnak felrobbantani, megutál a legjobb barátod, elszaporodnak a vágások a csuklódon… mert itt ez a rend.
A nevem Truth Dunn volt. Most már nem vagyok ember. Nem vagyok személy. Csak oculus.
Mit tennél, ha tudnád, hogy a legjobb barátod, egy lány, akit mindennél jobban szeretsz, rabszolga lesz? Végig tudnád nézni, ahogy tönkremegy? Hogy lassan megfojtja a rendszer? Mit éreznél, látva a híradóban egy robbantás helyszínén, mint szerencsés túlélőt?
Az én válaszom egyszerű. Én megpróbálnám kiszabadítani. Akkor is, ha nem akarja. Akkor is, ha nyakig véres leszek közben. Akármit is kelljen tennem.
A nevem Aoi Kane. És én nem fogadom el, hogy itt ez a rend.
Mit tennél, ha tudnád, hogy az Ellenséged, az, akinek a levadászására mindent feltettél, ott van az orrod előtt? Hogy még csak nem is tudja, hogy a világon vagy? Hogy elképzelni is képtelen, hogy mérgezett nyílvesszőként rohansz felé?
Én nem várok. Lecsapok rá, és eltaposom, ahogy érdemli. Bele sem gondolok, hogy mit ránt magával a semmibe.
A nevem nem számít. De mától én vagyok itt a rend.

"Truth a tizenhetedik születésnapján vesztette el az életét."

Már a megjelenés óta el szerettem volna olvasni és végre meg is tudtam tenni. Hatalmas meglepetés volt számomra, főleg, hogy dedikált példányról van szó.
A sci-fi műfaja távol áll tőlem, mégis ha ebben a műfajban olvasok valami újban, egyediben lehet részem. Ez az Oculusszal sem volt másképp, mivel tudtam, éreztem, hogy tetszeni fog. Már a fülszöveg is arra késztetett, hogy olvassam el és a borító... eszméletlen. Nagyon tetszik. Tökéletes összhangban áll a történettel. Mind Truth, s mind Aoi megtestesítői tökéletes választásnak bizonyultak. S a háttér is, amit az író elképzelt eszméletlen. Egyszerűen imádom!
Maga az alapsztori fenemód ötletes és egyedi. Sikerült egy új világot létrehozni benne, de ami a legfontosabb az az, hogy úgy, hogy közbe az olyanokkal, mint például én, akik nem sci-fi rajongók, is sikerült azt éreztetni, hogy akár valós is lehetne több millió évvel az emberiség lejárta után. Ami nekem a legjobban tetszett benne, hogy a nyelvezete cseppet sem volt finomkodó, hűen követte a mai szóhasználatot.

Az elképzelt világban, miszerint az idő haladtával egy amőba által megvakulnak az emberek s jó pénzért oculust fogadhatnak valami zseniális ötletnek tartom. Oculus, ugye se nem személy, se nem ember, de ez mit is jelent pontosan?

Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a rabszolgákat Miután valaki oculusszá válik megszűnik létezni. Nem lehet családja, el kell dobnia a régi életét és a gazdája uralkodik felette, aki bármit megtehet vele, legyen az akár verés vagy szexuális szolgáltatás.

Truth Dunn is arra a sorsra jutott, hogy oculus legyen, de szerintem ő még a szerencsések közé tartozik, mivel idővel sikerül úgy-ahogy megbékélnie a helyzettel és a gazdája se olyan vészes, csak olykor-olykor.
Truth karakterét már az elején nagyon megkedveltem, nem lehet nem szeretni. Belevaló hősnő, aki semmitől sem riad vissza.
Mindamellett, hogy Avalon társadalmát és érdekesebbnél-érdekesebb dolgokat is megtudhatunk feltűnik egy terrorszervezet és a rég halottnak gondolt Földről is érkeznek poszthumán katonák. Ezek miatt is olyan pörgős, lendületes a cselekmény szála. Emellett titkokkal és mesterséges intelligenciával sem szűkölködik a kötet. Látszik, hogy mennyi munka van benne. Minden egyes részlet jól ki van dolgozva és úgy tárja az olvasók elé az eseményeket, hogy közbe egy csepp szarkazmust is bele tud csempészni, amitől csak még jobb és még élvezetesebb lesz.

A földi katonák jelenléte csak emel a színvonalon. Kaled szimpatikus volt, bár így a végére már nem is tudom, hogy igazából mit gondoljak róla. Kedveltem, de kicsit csalódtam is benne. Viszont a kedvenc karakterem, Aoi, édes mindegy volt, hogy mit csinált, mert nagyon tudtam azonosulni vele és megértettem, hogy mit miért, mi célból csinált. Mindenkinek jól jönne egy ilyen barát.

A vége nagyon meglepő volt. Annyi hazugság volt benne, hogy már gőzöm sincs mi az igazság és mi nem az. Viszont összességében nagyon tetszett és mindenkinek csak ajánlani tudom. Ha nekem tetszett, holott nem rajongok a sci-fi műfajért, akkor azok, akik szeretik egyenesen imádni fogják.

Ezentúl biztosan figyelemmel fogom kísérni A. M. Aranth munkásságát és tervbe van véve, hogy az eddig megjelent könyveiből behozom a lemaradásomat, mert ha az Oculus ennyire tetszett, akkor vajon a többi könyve milyen hatást váltana ki belőlem?
"Lássuk csak: elvették az emberségemet, a nevemet, a családomat, az otthonomat, a ruháimat, a könyveimet, a barátaimat, a macskámat, a szabadidőmet, az uralmat a testem felett, a nőiségemet, a szabad akaratomat...
És a lista még koránt sem volt teljes."

"A fájdalomból fakadó fagyos józanság higgadt hangon követelte a választ: miféle világ az, ahol fiatal lányok csak akkor érezhetik önmaguknak magukat, ha az ereiket vagdossák?"

" - Az utolsó csatára készülünk . búgtam lágyan. - Ugye tudjátok, hogy ha itt végeztünk, olyan világot építhettek, amilyet csak akartok? Egy új világot, amit úgy formáltok, ahogy csak szeretnétek. Mintha istenek volnátok."

"Ellopni egy gyarmathajót, meghódítani egy bolygót, legyőzni az utolsó ellenséget - mennyi terv! Nekem csak egy vágyam volt: hogy legyen vége. És egyelőre mindenki mással szemben én álltam nyerésre."

" - Attól félek, ez a lány veszélybe sodorja a küldetést, Kira. Megzavarja Kaled ítélőképességét. Nem vagyok biztos benne, hogy még mindig a küldetés áll nála az első helyen."

"Te voltál az angyalom, mindig is te voltál, és én mégis beálltam szolgálni a sátánt, aki felküldött a felhők közé embert ölni és egyedül elvérezni.
Ó, Truth, annyira sajnálom."


Köszönöm A. M. Aranth-nak a könyvpéldányt!

Olvasd el te is: http://fonixkonyv.hu/termek/oculus/Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése