2016. augusztus 4., csütörtök

Justina Chen Headley:North of beautiful- Iránytű Önmagamhoz

Magas, szőke, és tökéletes az alakja. De aki jobban szemügyre veszi az arcát, az már csak arra figyel, hogy valami nincs rendben vele. Terra titokban azt tervezi, hogy elköltözik a nyomasztó, észak-nyugati kisvárosból a keleti partra, és ott tanul tovább, de zsarnoki apja ezt nem támogatja. Ám egy váratlan ütközés az útjába sodorja Jacobot, a jóképű, de furcsa goth fiút, akinek hatására megváltoznak magáról és az életről alkotott elképzelései. A gondosan eltervezett jövő képének megszűnése után, vajon megtalálja-e Terra a saját útját?
A díjnyertes írónő, Justina Chen Headley fordulatos, művészien megírt és tanulságos regényt alkotott egy széthulló családról, szerelemről, utazásról, és arról, mi is a szépség valójában.Már régóta megvan ez a könyv, de csak most sikerült végre elolvasnom. Olyan élményt adott, amire nem is gondoltam volna. Sejtettem, hogy tetszeni fog, mivel csupa jó kritikát olvastam róla, ebbe a sorba én is beállok, mert nemcsak nagyszerű élmény volt olvasni, hanem tanulságos is. Ráébresztett dolgokra, olyanokra, amiket már rég észre kellett volna vennem. Egyáltalán nem bántam meg, hogy a kezem közé került, sőt... Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olvassa el, mert igazán megéri. Még, ha a fülszöveg nem is fogja meg az embert, a borító biztosan megfogja, mivel a borítón szereplő lány azzal, hogy lefele néz titokzatossá válik, az iránytű pedig tökéletessé teszi ezt a titokzatosságot.

Első mondat: "Nem azért, hogy kérkedjek, de ha hátulról látsz meg, biztos úgy gondolod, hogy tökéletes vagyok."

A "gyengébbik nem" képviselőinél jobban senki sem tudhatja, hogy milyen az, ha tökéletesek akarunk lenni. Mindig megvan az, hogy mi akarunk lenni a legszebbek, a legokosabbak és a legelragadóbbak. Ez a könyv megtanítja, hogy nem kell tökéletesnek lennünk, ahhoz hogy szépnek érezzük magunkat, mivel a szépség relatív. Nem mindenkinek ugyanolyan az ízlése, és ez jó, mert elég unalmas lenne, ha mindenki ugyanazért a személyért lenne oda és vissza. A szépség relatív. Van, aki kívül szép, de a legnagyobb szépség az, ha belül vagyunk gyönyörűek. A diónál sem a kérgét/héját (?) esszük meg, hanem azt, ami benne van.
Sokszor képesek vagyunk elfelejteni, hogy a legnagyobb szépség belülről fakad, nem kívülről. A könyv ebben segít nekünk, hogy tudatosuljon bennünk, hogy a belső számít igazán, s nem a külcsíny, s mindezt olyan formában teszi lehetővé, amivel nem ezt sulykolja belénk, hanem engedi, hogy mi magunk jöjjünk rá erre, úgy ahogy erre Terra is kénytelen rájönni.
Maga a történet szívmelengető, s nagyon valóságos. Számos Terra Cooper-höz hasonló lány van, aki a sok smink mögé bújik, pedig nem kéne. Az apró kis bőrhibákkal együtt vagyunk azok, akik, ezt nem szabad elfelejteni soha.  Nem szabad. Mi mindannyian értékek vagyunk, akiket fel kell fedezni.
Lendületes, cselekményes, kalandos utazásban lehet végig részünk, ha engedjük, hogy a könyv vezessen minket. Terra engedett és milyen csodálatos dolgokban lehetett része. Az igaz, hogy a családja élete nem mindennapi, mert szerencsére nem mindenkinek van olyan apja, mint neki, aki egy kudarcban él, és legfőbb elfoglaltsága, hogy a még mellette maradt embereket a sértő megjegyzéseivel eltaszítson magától. A kudarcokat tudni kell elengedni, nem szabad hagyni, hogy az irányítson minket és a tetteinket. Terra apukájára szörnyen dühös voltam amiatt, ahogy a családjával bánik, főleg az bosszantott, hogy a feleségét semennyire nem volt képes megbecsülni. Annak viszont örülök, hogy Terra anyukája a kezdeti engedelmességét elhagyja, és végre a saját lábára áll, s szembenéz a "gonosszal". Mind neki, s mind Terrának nagyon jót tett a Kínában töltött idő.
Néha az kell, hogy kiszabaduljunk a megszokott közegből és más nézőpontból nézzük a dolgokat. Nagyon érdekes volt olvasni a kínai kalandjukról. Eddig nem gondoltam rá, hogy egyáltalán szeretnék e valamikor ellátogatni Kínába, de ezután a csodálatos történet után erősen elgondolkodtam rajta. Szerintem Terra sem gondolta, hogy valaha is eljut ebbe az országba, Jacob előtt biztos nem. Kellett neki az, hogy ne csak felszínes emberekkel töltse az idejét, hanem olyanokkal, akik teljes mértékben megértik őt, még akkor is, ha ő saját magát nem is. Ehhez kellett Jacob, és az ő személyisége, és az érzelmeket még meg sem említettem. Jacob által Terra megismerte a geocachinget, amihez nekem nekem is megjött a kedvem, és szeretném kipróbálni minél előbb, bár nem tudom, hogy egyáltalán vannak e ilyen kincses dobozkák hazánkban.
Így a végére érve csak annyit szeretnék, hogy terjesszétek e könyv hírét, mert tényleg nagyon érdemes elolvasni. Talán az idei év egyik legnagyobb kedvence is lett. Az idei Top10-es listámba tuti, hogy benne van.

Utolsó mondat: " - Én vagyok."


Kedvcsináló idézetek:

"Ekkor mély hang hallatszott mögülem: - Ha ismerkedni szeretnél, legközelebb nem kell elütnöd, elég, ha szólsz."

" - Mosolyogj, és jobb lesz! - mondta. - A mosoly nem kerül semmibe."

"Te jó ég, miket gondolok. Ennek semmi értelme! Jacob még csak nem is az esetem, én magas, nyúlánk, kék szemű, szőke fiúkról szoktam álmodozni. Olyan fiúkról, akik odafigyelnek rám, és mindenkinek megmutatják, mennyire különleges és szeretnivaló lány vagyok. Lehet, hogy az ilyen álomfiú nem pont Erik, de nem is egy szikár goth srác, aki körülbelül olyan magas, mint én, és feketére lakkozza a körmét."

" - Úristen, el is felejtettem, hogy te mindig vonzod a bajt - mondta halkan, és megremegtem, ahogy az arcomon éreztem a lélegzetét."

"Ha mindig biztonságra törekszem, nem adok esélyt magamnak az örömre."

"Szerettem volna, ha ő is meglátja a szépséget Kínában. Azt, hogy még a legcsúfabb helyen is ott rejtőzik a szépség, és váratlanságában még megkapóbb."

"Vajon milyen lehet úgy a tükörbe nézni, hogy az ember elégedett azzal, amit lát? Hogy nem gyűlöli a tükörképét, nem esik kétségbe tőle, nem is megszokásból tűri, hanem valóban elfogadja?"

"Maradjon csak meg a divatlapok világában a makulátlan tökéletesség. Nekem a jolie laide a világom. A tökéletlenségeinkkel együtt vagyunk érdekesek, emlékezetesek, és igenis, gyönyörűek."


Megtetszett? Itt megrendelheted: http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/justina-chen-headley-iranytu-onmaadho-6058

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése