2016. július 8., péntek

Kiera Cass: A korona

A PÁRVÁLASZTÓT CSAK EGY IFJÚ NYERHETI MEG. 
A HERCEGNŐNEK PEDIG CSAK EGY SZÍVE VAN.
Eadlyn Illéa első olyan hercegnője, akinek Párválasztót rendeznek, ám egyáltalán nem hiszi, hogy harmincöt kérője közül bármelyikbe is bele­szerethet.
A versengés első heteiben kizárólag a napokat számolja, hogy mikor küldheti végre haza az összes fiatalembert. A palotában történő események következtében azonban egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, és eközben arra is ráeszmél, hogy talán mégsem tenné boldoggá, ha magányos maradna.
Eadlyn még mindig nem igazán tudja elhinni, hogy rá is olyan tündérmesébe illő élet várhat, mint a szüleire húsz évvel korábban. Az embert azonban a szíve időnként nagyon is meglepi… Ezért a lánynak hamarosan olyan döntést kell hoznia, amely minden korábbinál lehetetlenebbnek és fontosabbnak bizonyul.Már nagyon vártam Eadlyn történetének a befejezését. Azt szeretném leszögezni, hogy amikor legelőször megláttam a borítót egyáltalán nem tetszett. A lila és rózsaszín, mint színek elég távol állnak tőlem és maga a hercegnő sem nyerte el a tetszésemet, de aztán mégis történt valami, mert ahogy megláttam magyarosítva azt gondoltam, hogy igen, tökéletes. Teljesen hozzáillik a sorozat többi eleméhez. Még a ruhával is elég jól megbarátkoztam, amiről egyébként a szalagavató jutott eszembe. A tükrös megoldás pedig még mindig nagyon tetszik. Próbáltam nem olvasni spoilereket a könyvről, mert akkor lehet, hogyha olvastam volna, akkor nem akartam volna befejezni a sorozatot. De szerencsére nem olvastam, ezáltal a tudatlanok eleganciájával kezdhettem neki.
Elöljáróban még annyi, hogy túlságosan le lett szerintem rövidítve a történet. America és Maxon történetét három köteten keresztül olvashattuk, míg Eadlynnek csak kettő jutott. Ebbe vagy benne volt az is, hogy az írónő szerette volna lezárni a Párválasztó-sorozatot vagy pedig nem érezte olyan közel magához Eadlyn karakterét, mint Americáét.

Első mondat: " - Sajnálom - jelentettem ki, felkészülve az elkerülhetetlen reakcióra."

Kezdés gyanánt egyből belevágunk a közepébe, és Eadlyn a hozzá oly szokásos módon leszűkíti a mezőnyt az Elitre. Néhány fiú iránt nem tiszta nekem, hogy miért is őket választotta, de ez nem is lényeges. Gunner nem mondanám, hogy mély benyomást tett rám. Egy olyan karakter, akire nem figyeltem fel. Ha gáz, ha nem én teljesen megfeledkeztem róla. Hirtelen nem is tudtam, hogy ki is ő és, hogy mivel érdemelte ki a helyét az Elitben.
Hale számomra egy olyan karakter, akinek esélye van Eadlyn szívének elnyeréséhez. Az sem elkerülendő, hogy iszonyat tehetséges és kedves. Mindig őszinte, próbálja úgy alakítani a dolgokat, hogy mindenkinek jó legyen, és nem fél kiállni a tettei mellett. Tipikusan egy olyan karakter, akinek helye van a Top3-ban, de hogy bekerül e vagy sem, az csak azután derül ki, ha te kedves olvasóm elolvasod a Párválasztó-sorozat befejező részét.
Ean nemcsak Eadyt, de engem is sikerült meggyőznie az őszinteségével. Tetszett, ahogy kiállt az ígérete mellett, hiába diktált más a szíve. Nagyra értékelem a hozzáállását.
Fox-szal érdekes a viszonyom, mert Gunnerhöz hasonlóan nem igazán fogott meg, de azért vicces egyéniség, aki csökönyösen ragaszkodik az elképzeléseihez, amivel nem is lenne semmi gond, ha ez nem a hercegnőre irányulna.
Henrit nagyon is kedvelem, bár nem gondolnám, hogy illene a hercegnőhöz, és nemcsak a nyelvi korlát miatt, hanem azért is, mert nincs meg köztük az a szikra, ami az igaz szerelemhez nélkülözhetetlen. Viszont az, amit a barátjáért tett példaértékű. Csak nagyon kevesen képesek rá. Büszke vagyok rá.
Erik nem igazán van benne az elitben, mégis tagadhatatlan, hogy a többi fiúhoz hasonlóan ő sem tud ellenállni Eadlyn szépségének. Néha megéri háttérbe vonulni, de a legtöbbször ez nem kifizetődő.
És persze itt van Kile, az én személyes kedvencem. Nem tudok róla rosszat mondani, úgy ahogy van tökéletes, de nem herceg alap, viszont mindent megtenne, hogy Eadyt boldognak lássa, és ez a szememben egy hatalmas piros pont. Szerintem mindig is ő marad a kedvenc, talán még Maxont is kiüti a nyeregből.
Tudom, nem szabad kihagynom Eadyt, és nem is fogom. Az előző kötethez képest óriási jellemfejlődésen megy keresztül. Mindent, ami idegesítő volt benne vagy éppen túl sok, ledob magáról és egy olyan egyéniséggé válik, amilyennek egy királynőnek lennie kell. Az önzetlenségét, azt hogy a családját maga elé helyezi nagyra értékelem. Végre azt mondhatom rá, hogy megérett a feladatához, felelősségteljes és próbál a körülményekhez képest jól dönteni. Annak örülök, hogy a lehetetlennek tűnő szerelmet sikerül megtalálnia, de annak már kevésbé, hogy a két kedvencem közül egyik se nyerte el a szívét. A végén a csavar hihetetlenül jól lett időzítve, és sikerült úgy megoldani, hogy ne maradjon bennem tüske.
Olvasás közben egyetlen egyszer volt WTF élményem Hale és Ean kapcsán. Nagyon meglepődtem, egy ilyesfajta fordulatra egyáltalán nem számítottam. Annak pedig végtelenül örülök, hogy a Schreave családot közelebbről is megismerhettem a titkaikkal együtt, és rá kellett döbbennem, hogy már nem is haragszom Ahren-re. Sikerült végre megértenem a döntését.
Maridról annyit, hogy utálom. Josie-t pedig sikerült megértenem, hogy mit miért tett és már nem is olyan idegesítő, mint amilyennek gondoltam.
Összességében elégedett vagyok és ha számomra nem is méltó, de elfogadható befejezést kaptam. Amit úgy igazán sajnálok az az, hogy egy újabb sorozattól kell búcsút vennem, de sokszor a búcsúval új kalandok nyílnak meg előttünk. Remélem azért még olvashatok Kiera Casstól és nem tűnik el az éterbe.

Utolsó mondat: "De lehet egy mindössze hét perc hosszú várakozás eredménye is."

Kedvcsináló idézetek:

" - Nézzen körül alaposabban. Valószínűleg olyan helyeken is barátokra lelhet, ahol sosem számított volna rájuk."

" - Egyébként az egészről te tehetsz! - fakadtam ki. Fel-alá kezdtem járkálni, és közben mogorva tekintettel meredtem rá. - Remekül elvoltam, amíg nem kedveltelek. Remekül elvoltam úgy, hogy senkit sem kedveltem. - Eltakartam az arcom. - Most pedig itt találom magam ennek az egésznek a kellős közepén, és annyira tanácstalan vagyok, hogy gondolkodni is alig tudok. Abban viszont biztos vagyok, hogy jelentesz valamit, és fogalmam sincs, mihez kezdjek ezzel. - Amikor sikerült összeszedni a bátorságomat, és felpillantottam, azt láttam, hogy elégedetten vigyorog. - Az ég szerelmére, ne vágj ilyen önelégült képet!"

" - Vannak pillanatok, amikor egy szobára való politikussal is könnyebben boldogulnék, mint hat fiatalemberrel. Lehet, hogy néhány dolgot megtanultam, de mindegyikre legalább egy tucat olyan valami esik, ami elkerülte a figyelmemet."

" - Hazudnék, ha azt mondanám, hogy semmiféle kapcsot nem érzek kettőnk között. Ezt el is árultam Kile-nak... valahogy mégis habozok. Nem tudom, miért. De egyelőre nem állok készen arra, hogy kijelentsem, ő a választottam."

" - Hát akkor most hivatalosan kijelentem, hogy abban az esetben is öné az életre szóló barátságom, ha végül nem engem választ, és ha bármikor szüksége lenne rám, azonnal felülök a első Angelesbe tartó járatra."

"Talán nem is az első csóknak kell igazán nagyszerűnek lennie. Hanem inkább az utolsónak."

" - Én mondom neked, Eady, a háborúk, szerződések, még az országok is múlandók. De az életed a tied, egyedi és szent, ezért olyan embert kell választanod, aki ezt érezteti veled minden áldott percben."

" - Nem - jelentette ki, valahogy megnyugvást találva még akkor is, miközben épp elszakított bennünket egymástól az élet. - Nincs semmi szégyellnivaló abban, ha az ember szereti azt, akit szeret, és nagy tisztesség cselekedeteinkben a helyes utat választani. Milyen kár, hogy számunkra ez a két dolog nem eshet egybe. De ettől még e a pillanat nem lesz számomra kevésbé fontos."

" - Dehogy küldöm! Megszakadna a szívem, ha arra gondolnék, hogy elmegy. Ha lehetséges az, hogy az ember egy barátban ráleljen a lelki társára, akkor maga biztosan az enyém. Nem akarom, hogy elhagyjon! - könnyein át rám nevetett. - Csak közben nehezemre esik azt látni, hogy elveszít valamit, ami pedig annyira fontos a maga számára."


Ez a bejegyzés nem jöhetett volna létre a Gabo kiadó nélkül. Köszönöm a könyvpéldányt!

Még nem olvastad a Párválasztó-sorozat befejező részét? Itt megrendelheted:
http://www.gabo.hu/hu/fiatal-felnttek-konyvei/2164-kiera-cass-a-korona-a-parvalaszto-5-9789634063025.html


1 megjegyzés:

  1. Szia.:)Én tegnap olvastam el ezt a könyvet és nagyon imádtam (igaz nagyon sokat kellett várni a megjelenésére ,de abszolút megérte :) ).Én is nagyon remélem hogy még olvashatok Kiera Cass-tól ,mert ő az egyik legjobb írónő ,akitől eddig olvastam és boldog vagyok ,hogy találkoztam a könyveivel.:)

    VálaszTörlés