2016. június 24., péntek

Sarah J. Maas: Heir of fire - A tűz örököse

„Nincs szükséged fegyverre, ha te magad is fegyvernek születtél. Azt kívánom, hogy az legyén, akinek születtél. Királynő.”
A bűntudattól és haragtól gyötört Celaena képtelen lenne Adarlan királyáért egy csepp vért is kiontani. Nincs más választása, fel kell vennie ellene a harcot…
A Tündérkirálynő talán segít neki elpusztítani a királyt, de ennek ára van. Celaena egyszerre küzd sötét emlékeivel, és a szíve is majd' megszakad egy kilátástalan szerelem miatt. Tudja-e így teljesíteni az alku ráeső részét, és képes lesz-e az egykor erős és hatalmas terraseni királyság élére állni? Talál-e segítőtársakat?


Azt hittem, hogy az Éjkoronát már nem lehet überelni, de az írónő megmutatta, hogy igenis lehet. Talán a sorozat egyik legjobb darabja mind történetileg, s mind borítóilag. Eszméletlenül gyönyörű lett A tűz örökösének a borítója. Ezen látszik igazán, hogy Celaena milyen is, a zöld háttér pedig minden kis apró részletet kiemel, amit ki kell emelnie. Celaenát annak mutatja be ami, ádáz harcosnak, aki nem riad vissza semmitől. A hátlap borító pedig egyszerűen varázslatos. Tényleg a sorozat egyik legjobb darabja. Nagyon örülök, hogy a KMK megtartotta az eredeti borítót, és a már megszokott precizitással tökéletesítették. A domborlenyomatok pont ott vannak, ahol lenniük kell. Az számomra nem kérdéses, hogy várom-e a folytatást, mert egyértelmű, hogy igen. Mindenki, aki már befejezte az olvasását, tűkön ülve várja, hogy mikor fog végre már a következő rész is megjelenni. Visszatérve a borítóhoz, az különösen tetszik, hogy Celaena végre más fegyverhez is nyúl és nemcsak tőr van a kezében, hanem végre íj is, ami Alec Lightwood óta az egyik kedvenc fegyvernemem.

Első mondat: "Te jó ég, mekkora forróság volt ezen a királyságnak alig nevezhető helyen!"
Történetileg nagyon sok mindennel állunk szemben, jó pár szálon fut és emiatt egy percig sem volt olyan érzésem, hogy most, akkor hol is tartottam eredetileg, mi történt eddig. Élvezetes, lendületes történetet kaptam, amit még a temérdek szál sem tudott összekuszálni. Amiatt is nagyon vártam ezt a részt, mert érdekelt, hogy Celaena mihez fog kezdeni azután, hogy Wendlynbe ér. Mindenre számítottam csak arra nem, ami történt. Azt hittem, hogy majd unatkozni fogok közbe, de mindenfélét csináltam, csak unatkozni nem unatkoztam. Ahogy a szálak olykor összeérnek és értelmet nyernek az a momentum, amit csak kevesen tudnak megcsinálni. Megmondom őszintén, az elején féltem, hogy mi lesz, hogy hol fog elérkezni az a pont, amikor már teljesen összezavarodok, és nem fogom érteni a történéseket, de ez szerencsére sose jött el. Komolya, le a kalappal az írónő előtt. Minden elismerésem az övé. Ahhoz kétség sem fér, hogy főleg A tűz örököse miatt született új kedvenc írónőm és könyvsorozatom. És persze a polcom is örül újabb szépségek érkezésének.
Annyi új karakterrel találkoztam olvasás közben, hogy nem is tudom, hogy kivel kezdjem; Rowant, Aediont, Sorschát és Manont mindenféleképpen meg kell említenem.


Rowan egy erős, harcedzett, szinte legyőzhetetlennek tűnő, de legbelül, még ha nem is mutatja csupaszív harcos. Nagyon megkedveltem a karakterét, és nemcsak amiatt, hogy Celaena is kedveli. Leginkább a gyengédsége fogott meg. Imádom a kettősségét, ha kell legyőzhetetlen harcos, de ha éppen olyanja van, akkor pedig egy doromboló kiscica. Nem csodálom, hogy ahol jár ott tisztelet övezi. A sok száz tündérév alatt kivívta magának az elismerést. Mint már említettem az Éjkorona értékelésénél, nem tudok állást foglalni, hogy Chaol vagy Dorian lenne a megfelelő társ Celaena számára, hát most már nem is kell, mert Rowannek szorítok. Vagy ha ő valamiért nem érne révbe, akkor Aedionnak. Rowan és Celaena olyan szép párost alkotna.
Aedion talán a legérdekesebb új szereplőnk, de nemcsak a múltja miatt. Persze azért érdekel, hogy milyen is lesz, ha találkozik végre hősnőnkkel, mert találkozniuk kell. Mindegy, hogy min mentek keresztül a másik nélkül. Legalább egyszer látniuk kell még egymást.
Sorscha már az elején sem volt szimpatikus. Nem bírtam a karakterét, eléggé irritáló volt számomra. Az nagyon nem tetszett, hogy közeledett Dorian felé, és percről-percre egyre jobban behálózta. Mindezek ellenére sem érdemelte meg azt a sorsot, amit végül a király szabott ki rá. Apropó, a király. Utálom, gusztustalan egy ember. Elítélem! Nem tudom felfogni, hogy volt képes a saját fiát is büntetni, főleg a sajtos kis módszerével. Nagyon bírom Doriant, mert értékes karakter, de akkor egyben kulcsfontosságú is. Nagyon-nagyon várom, hogy mi lesz vele, mert percekig csak ültem a király ítélete felett és nem voltam képes elfogadni. Most se vagyok, szóval...
Celaena mellett Manon volt az, aki teljes mértékben a második kedvenc hősnőm lett. Könyörtelen, ádáz, de közben ott van benne az alázat, a szeretet és a könyörület. Mondjon bármit is a nagyanyja Manon nem lágyszívű boszorkány, hanem egyszerűen csak meglátja a helyzet által adott lehetőségeket, és él velük. A legtöbb esetben bizonyíthatóan jól dönt és ez fogja őt olyan kiváló vezetővé tenni. A kedvenc jeleneteim hozzá kapcsolódnak, imádtam a szemszögét olvasni. Akár külön története is lehetne.
Az új szereplők mellett a wyvernekről és a valgokról is többet tudhatunk meg. A király terve... nem is tudom, hogy fejezzem ki szalonképesen magam. Csak remélni tudom, hogy elbukik. Nem érdemel mást.
Nagyon nem akartam, hogy vége legyen A tűz örökösének, mert még "messze" a folytatás, de azt akkor sem gondoltam volna, hogy ilyen befejezést fogok kapni. Erősen függővéges. Két olyan szálat is nyitva hagy, amiket még olvastam volna tovább, csak már sajnos nem volt mit. Doriant, mint karaktert nagyon megszerettem, és csak remélni tudom, hogy a függővég ellenére is, de olyan szinten fog alakulni a sorsa, hogy visszakapjam a jól megismert herceget, mert ez a mostani állapota nagyon nem tetszik. Lehet, hogy gonosz vagyok, de Dorian miatt várom már nagyon a király bukását és halálát. Ami még számomra rejtély, hogy hova tűnt és mi lett Rolanddal. Van egy sejtésem, de nem legyen igazam. Roland sorsára a továbbiakban szeretnék választ kapni. Egy olyan választ, ami nem tipor el, mert igaz, hogy alig volt szerepe, mégis sikerült erős benyomást bírnia rám.

Utolsó mondat: "A neve Aelin Ashryver Galathyns, és nem fél."


Kedvcsináló idézetek:

"A mágia eltűnt, de mégis lehetséges volt ilyen nagyszerű állatokat teremteni. A mágia eltűnt, Manon mégis érezte a pillanat bizonyosságát, ami szétáradt a testében. Neki itt kellett lennie. Neki Titus kell, senki más."

" - Nem tudom. Hetek óta vérfarkasok portyáznak erre, a hegyekből kóborolnak le, és emberi bőrt keresnek maguknak, de ez... ez valami más volt. Még soha nem találkoztam ilyesmivel, nemcsak itt, máshol sem."

" - A rohadt életbe! - dünnyögte a fejét csóválva. - Nem hittem volna, hogy Adarlanban még léteznek ilyen becsületes emberek."

"-Ó! - Nos, ez megmagyarázza, miért hívják az erődöt Ködvárnak. Valahogy hűvös, bár nem kellemetlen csend ereszkedett közéjük, ahogy mendegéltek. - Tudod - kezdte tréfásabb hangon -, a feladataiddal már két edzésünkön is nagy kalamajkát okoztál. Biztos, hogy messze te vagy a legrosszabb tanár, akivel eddig dolgom volt."

" - Bagoly mondja verébnek, herceg. Még soha nem kérdezett tőlem senki ennyi mindent."

"Talán bolond volt, hogy olyan férfiba lett szerelmes, aki a királyt szolgálja, de Chaol volt az, akire Távolvégből kiszabadulva és Sam elvesztése után szüksége volt."

" - Rowan Whitethorn, engem nem érdekel, hogy mit mondasz rá, vagy tiltakozol-e ellene, de én ezúttal a barátomnak tekintelek."

"Fákon-bokron köveken át száguldottak: két farkas, egy fekete és egy hófehér, az erős férfi, az alacsonyan szálló madár és mögöttük az ismerős hegyi macska. A sötétség felé száguldottak, ami köztük és az erőd között derengett."


Ez a bejegyzés nem jöhetett volna létre a Könyvmolyképző Kiadó nélkül. Köszönöm a könyvpéldányt.

Megtetszett a könyv? Itt megrendelheted:
Kartonált:http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/sarah-j-maas-heir-of-fire-a-tuz-orokose-uvegtron-3-7088
Kemény kötéses: http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/sarah-j-maas-heir-of-fire-a-tuz-orokose-uvegtron-3-7089

2 megjegyzés: