2016. május 17., kedd

Kiera Cass: Párválasztó történetek

Mielőtt America Singert beválasztották a Párválasztóba… Szerelmesek voltak egymásba Aspen Legerrel, a Hatossal… Maxon hercegnek pedig egy másik lány volt a választottja… Ismerd meg a Párválasztó-trilógia előzmény történeteit és a főszereplők családfáját, valamint olvasd el a szerzővel készült interjút, és még sok minden mást!Robog tovább a Párválasztó láz, hiszen már a Párválasztó történeteknél tartok. Ez nem valósulhatott volna meg ilyen gyorsan a Gabo Kiadó nélkül. Hálás köszönet érte!
Még amikor befejeztem Az Igazit is volt hiányérzetem és úgy örülök, hogy evvel a kötettel sikerült valamennyire kitöltenem ezt az űrt. Mindamellett, hogy Maxon és Aspen szemszögéből is olvashattam már ismerős eseményeket, jóval többet is kapunk ennél. Kiera megosztja velünk a saját gondolatait a sorozattal kapcsolatban, megismerhetjük a miérteket és megannyi kérdésre válaszol. A kiválasztott lányok listája is elénk tárul, ami azért is olyan fontos, mert ha akartuk volna se lehetett volna összeírni azt a 35 lányt, akik esélyt kaptak arra, hogy elnyerjék Maxon szívét, mivel nem mindenkit említenek, de ebben ez a lista sokat segít. Mindemellett részletes leírást kapunk arról, hogy kik is alkotják az egyes kasztokat, megmutatja, hogy milyen szakmát kell végezniük. Mindenféleképpen jó dolognak tartom, hogy Kiera ezt nyilvánosságra hozta, hiszen eddig elég kevés információt osztott meg velünk olvasókkal evvel kapcsolatban. Annak külön örülök, hogy America, Aspen és Maxon családfáját is megismerhettem a családok történetével együtt. Ezáltal kicsit közelebb is kerültem ahhoz, hogy végre kezdjem megérteni és megismerni Clarkson királyt és ehhez tökéletes az, hogy egy kis betekintést nyerhettem abba, hogy milyen családban is nőtt fel. Ez nagyon sokat számít, alapjában ez határozza meg, hogy milyen emberré válik valaki. Fontos az előtte álló példa, mert lényegében ez határozza meg a továbbiakban az ember személyiségét. Mind tudjuk, hogy milyen is Clarkson király, de ha ő olyan amilyen, akkor a szülei milyenek? Nagyon-nagyon várom már a történetét, főleg arra vagyok kíváncsi, hogy Amberly királynéval milyen és hogyan szerettek egymásba. Legfőképp ez érdekel nagyon. Remélem hamarosan megkapom rá a választ. Örülnék neki.
Volt olyan kedves az írónő, hogy A Párválasztóhoz és Az Elithez is összeállított egy hivatalos lejátszási listát, amiből a bejegyzés végén egy kis ízelítővel fogok szolgálni.
Alapvetően a fő hangsúly a két novellán van, A hercegen és A palotaőrön, azaz Maxonon és Aspenen.
A herceg

Örültem, hogy egy egészen rövid időre Maxon gondolataiba temetkezhettem, de ez még sajnos nem elégítette ki a kíváncsiságomat. Nem volt elég az a 8 fejezet ahhoz, hogy igazán megismerjem Maxont, de ahhoz igen, hogy még jobban megkedveljem. Már az elején is szimpatikus volt, de most legalább jobban értem a miérteket. Végre megtudhattam, hogy ki is volt az a titokzatos Daphne és milyen kapcsolat fűzte a herceghez. Én egész végig azt hittem, hogy Maxon tulajdonképpen örül annak, hogy 35 csodálatos lány érkezik a palotába, de nem. Eddig fel se merült bennem, hogy talán ő is kételkedhet, lehet ideges, kimerült, szándékosan bujkálgat bizonyos személyek elől. Nagyon meglepő volt. Olyan jó volt, hogy általa még közelebb érezhettem magam Amberly királynéhoz. Már értem honnan van meg benne az a nyugalom, ami majd szinte tökéletes királlyá teszi.

Idézetek:

"Minden lány álmodik arról, hogy milyen lehet hercegnőnek lenni. Hogy milyen érzés lehet az, amikor valaki elbűvöli, leveszi őket a lábukról, amikor korona kerül a fejükre... A sorsolás előtti héten egyéb sem járt a fejemben. Akkor még nem tudtam, hogy ennél jóval többről van szó. El sem tudtam képzelni, hogy mekkora lesz rajtam a nyomás, vagy hogy milyen kevés magánéletem marad. De azzal... hogy hozzámehettem apádhoz... hogy megszülhettelek téged... Ezzel minden álmom valóra vált."

"Az általa személyesen kiválasztott többtucatnyi lány között kellene ráakadnom arra az egyre, aki nekem is tetszik. Hogyan lehetséges ez egyáltalán?"
A palotaőr

Köztudott, hogy Aspen sose volt a kedvencem, de ez a novella segített abban, hogy megszeressem, hogy végre értelmet nyerjenek a tettei. ehhez persze az is hozzájárult, hogy elolvastam a családfájának a történetét. Úgy érzem, hogy Kiera inkább ráhelyezte a hangsúlyt, mint Maxonra, amit most nem bánok. Aspen által nemcsak a palotaőrök munkájába kaptam betekintést, hanem már kezd összeállni a fejemben, hogyan is működnek együtt a palotában dolgozók. Hogy mik azok a dolgok, amit nap, mint nap meg kell tenniük, hogy mennyire nem értékeli őket a király, hogy mennyire nem érdekli, hogy mit hallanak és mit nem. Enélkül a novella nélkül képtelen lettem volna átérezni, hogy milyen is lehetett Aspennek elveszítenie Americát. Ez kellett nekem ahhoz, hogy megértsem a szerelmét iránta, azt, hogy mennyire törődik vele, legyen bármi. Kevés ennyire hűséges ember létezik, és ez példaértékű!

Idézetek:

"Tudod, Aspen, America sosem hinné el, ha azt állítanám, hogy elég jó ehhez a helyhez. És bizonyos szempontból igaza is van. Merthogy túl jó hozzá."

"Eh! Amikor az ember szerelmes, a "minden" nem tűnik fontosnak. Főleg, amíg még fiatal."

"Nem tartozik rád. Aspen. Azért vagy itt, hogy védelmezd a királyságot. Ennyit erről. Összpontosíts Americára. Felőlem ott pusztulhat az egész világ, csak ő az enyém legyen."

"És valahogy összekaparni neked azt az egyetlen pennyt jobb érzés volt, mint amikor semmit sem tudok adni."

És akkor a beígért hivatalos lejátszási listából hozok nektek két számot.
A Párválasztóhoz:


"Van ember, akihez visszajársz. Ott áll, pont előtted."
"Ha ez ennyire egyszerű lenne, akkor mostanra már mindenkit kizártam volna a versenyből. Pontosan tudom, hogyan érzek irántad." - 24. fejezet

Az Elithez:


"Nincs választási lehetőségem, de így is téged választalak."
"Nem azt éreztem, hogy jobbá teszem Maxon életét. Azt éreztem, hogy én vagyok az élete. Nem olyan volt, mintha felrobbant volna körülöttünk a világ, nem volt tűzijáték - volt viszont tűz, ami lassan, a legbennsőmből kiindulva egyre jobban perzselt." - 29. fejezet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése