2016. május 6., péntek

Kiera Cass: Az Elit

A PALOTÁBA 35 LÁNY ÉRKEZETT. CSAK HATAN MARADTAK. A Párválasztót 35 lány kezdte meg. Mostanra azonban már csak az Elitnek nevezett csoport maradt versenyben Maxon herceg szerelméért, s a harc ádázabb, mint valaha. Minél közelebb kerül America a koronához, annál jobban meg kell szenvednie azért, hogy végre megtudja, kihez húz valójában a szíve. Minden Maxonnal töltött pillanat olyan, akár egy tündérmese, csupa lélegzetelállító, csillogó romantikus kaland. De ha a palotában meglátja őrt állni első szerelmét, Aspent, újra hatalmába keríti a vágyakozás az élet után, amit még közösen terveztek el. Americának rettentően szüksége lenne egy kis időre. Míg azonban ő a kétféle jövő lehetősége között vergődik, az Elit tagjai pontosan tudják, hogy mit is akarnak – s egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Americának lehetősége nyílik választani… 

Ha egy szóval kellene összefoglalnom azt mondanám, hogy egyszerűen fantasztikus volt. Köszönöm az élményt és a könyvpéldányt a Gabo Kiadónak.
Azt hittem A Párválasztót nem lehet überelni, de tévedtem, mert Az Elitnek határozottan sikerült. Amikor megkaptam a kötetet nagyon izgatottá váltam, hogy folytathatom a sorozatot és még többet tudhatok meg. Sokkal többet kaptam, mint amire számítottam. Sose gondoltam volna, hogy részem lesz egy ilyen élményben, mivel, aki a Párválasztó sorozat bármelyik kötetét olvassa az nem csak egy érdekes történetet kap, hanem általa élményeket is. Jóval többet, mint amire számítanánk. Az igaz, hogy most nem vagyok elragadtatva a borítótól, de a történet minden tekintetben elfeledteti ezt velem. Egyébként a pirossal, mint színnel nincs bajom, igazából a borítón szereplő lánnyal nem vagyok megelégedve, hiszen olyan morcos és evvel tönkreteszi az összhatást. De ezenfelül tökéletesen passzol az előző kötetekhez. Mindig sikerül találnom valami olyat találnom, ami miatt nem tudnám azt mondani, hogy pocsék a borító, mert nem az. A háttérben lévő tükörképek tökéletesen passzolnak America állapotára, arra, hogy keresi önmagát. Ez a könyv jóval több annál, mint hogy America döntésképtelen, hiszen úgy nem lehet egy meglehetősen fontos kérdést meghozni, ha magunkban sem vagyunk 100%-ig biztosak.


Első mondat: "Angelesben mély csend honolt, én pedig mozdulatlanul elnyúltam és Maxon lélegzését hallgattam."

Istenem, már ahogy kezdődik az tökéletes, de sajnos ez a tökéletesség nem tart örökké. America és Maxon nem lehet felhőtlenül boldog, mert ott vannak még a többiek, az Elit további tagjai. Maxonnak most nyílik igazán lehetősége arra, hogy közelebbről megismerje a lányokat. Örülök, hogy nemcsak Americával foglalkozott, hanem a többieket is próbálja megkedvelni. Az azért mindenképp figyelemre méltó, hogy Maxon csakis America kedvéért képes feltámasztani egy régi ünnepet és aköré bált szervezni. Nagyra értékelem, hogy ezt képes volt megtenni érte. Emiatt nagyot nőtt a szememben. De ami a bál után történt az alaposan megviselt. Én nagyon megszerettem Marlee-t és egyáltalán nem érdemelte meg azt, amit kapott. Egyszerűen nem mi döntjük el, hogy kibe leszünk szerelmesek. Ha egyszer megtörténik, nehéz ellenállni az érzésnek. Sajnáltam, hogy nem tudtam meg, hogy mi is történt pontosan, de talán majd a Párválasztó történetekben fény derül rá. Reménykedem benne.

Miután az történt Marlee-val, ami csalódtam Maxonban és nemcsak én, hanem America is, amit teljesen megértek, hiszen ha nem elég óvatos ő is kerülhet olyan helyzetbe, mint Marlee. Ezt persze egyáltalán nem akartam. Tudom, hogy sokan vannak, akik Aspennek drukkolnak, de nekem akkor is Maxon a favoritom, és ehhez annak semmi köze, hogy herceg. A személyisége az, amit nagyra értékelek. Aspent hihetetlenül önzőnek tartom. Miatta van America szorult helyzetben. Már a saját érzelmeit sem érti. Maxon és Aspen között őrlődik, miközben erősen kell küzdenie ahhoz, hogy tudja tartani a lépést a többiekkel, akik sokkal finomabbak, mint ő. Legalábbis America ezt gondolja. Nem elég, hogy a két fiú között őrlődik, de még saját magát is elveszettnek érzi. Úgy hiszem a lázadók támadása, az, hogy egyre közelebb kerülünk az igazsághoz kellett neki, hogy elhatározza magát végre. Gregory Illéa naplója is sokban hozzájárult ahhoz, hogy másképp lássa a dolgokat. Kellett neki ez a tudás, hogy a személyisége tovább fejlődjön és olyan dolgokra, tettekre legyen képes, amit amúgy biztosan nem csinált volna meg. Büszke voltam rá, még akkor is, ha Clarkson király nem, akiben egyébként nagyot csalódtam és irtó dühös voltam rá. Nemcsak emiatt, ami Marlee-val történt, hanem amiatt is amit Maxonnal tesz már elég régóta. Egészen idáig nem volt bajom a királlyal, de ezt akkor sem lehet. Ezekután már csak akkor csalódhatnék nagyobbat benne, ha kiderülne, hogy Amberly királynéval is vasszigorral bánik.

Mindezek ellenére Maxon egy igazi férfivá kezd érni és amit Marlee-ért tesz, azt nem lehet szavakkal leírni. Nagyon meghatódtam. Örülök, hogy végre nyílt lapokkal játszik és elmondta Americának, amit már rég el kellett volna, de örülök, hogy ebben a kötetben már fény derült rá. Szerintem meg sem kell említenem, hiszen már tudjátok, hogy Mary, Anne és Lucy a szívemhez nőttek. Cserfesek és mindig van valami kirobbanó ötletük. Csodálatos ruhákat terveznek, le a kalappal előttük. Celeste-t még mindig nem sikerült megkedvelnem. Bármit csinál az ellenszenves, főleg akkor ha ahhoz Maxonnak is köze van. A többi lánnyal nincs semmi bajom, hiányzik belőlük a tűz. Nem érzem úgy, hogy illenének Maxonhoz. Olyan hercegnére van szüksége, aki megmeri mondani, hogy mit gondol és nem fél attól, hogy kiálljon az igazáért. America tökéletes döntés lenne. Én nagyon drukkolok, hogy Maxon őt válassza. Tökéletesen kiegészítenék egymást.
Nem vagyok szívtelen, ezért remélem Aspen, ha nem kapja meg Americát, ami sanszos, akkor talál magának valakit, aki mellett boldog lehet és reméljük élni fog a lehetőséggel, ha úgy adódik. Úgy néz ki, hogy egy nagyon izgalmas lezárás elébe nézünk. Remélem azért néhány sejtésem beigazolódik. Hajrá America, szerezd meg Maxont!


Utolsó mondat: "Ha ők mellettem állnak, teljességgel ki van zárva, hogy veszítsek."


Kedvcsináló idézetek:

"Gyönyörű vagy, America. Túl szép ahhoz, hogy egy rongyos kalóz tartson a karjában."

"Tartottam attól, hogy tévedek, hogy bármelyik pillanatban meggondolhatod magad. Egyszerűen csak valami megfelelő alternatívát kerestem, de az igazság az... az igazság az, hogy csak te létezel számomra. Talán nem is kerestem eléggé azt, akivel helyettesíthetnélek, talán tényleg nem ők valók nekem. De nem is számít. Tudom, hogy téged akarlak. És ez szörnyen megrémít. Végig arra számítottam, hogy visszavonod, amit mondtál, s azt kéred, hagyjalak menni."

"Csak annyit kérek, ígérd meg, hogy velem maradsz, hogy az enyém leszel. Néha úgy érzem, csak álmodlak. Kérlek, ígérd meg, hogy velem maradsz."

"És tudtam, hagyni fogom, hogy kialudjanak Aspen iránti érzéseim. Lassú folyamat lesz, és beszélnem kell majd róla Maxonnak, de meg fogom tenni."

"Milyen szerelmesnek lenni?- tudakolta May. (...)
 A legcsodálatosabb és legszörnyűbb dolog, ami az emberrel történhet. Tudatában vagyunk annak, hogy rábukkantunk valami egészen hihetetlen dologra, és örökre meg akarjuk tartani, aztán minden egyes percében rettegünk attól, hogy elveszítjük."

"Egyszerűen csak így van, és kész. Az ég kék, a nap ragyog, és Aspen mindörökké szerelmes Americába. Így áll össze a világ. Komolya, Mer, te vagy az egyetlen lány, akit valaha is magamnak akartam. El sem tudom képzelni, hogy valaki mással legyek együtt. Persze megpróbáltam erre is felkészülni, a biztonság kedvéért, de ... nem ment."

"Ezzel nincs semmi baj. tudok várni. Csak szeretném, ha tudnád... Nincs szó, ami kifejezné, mennyire megkönnyebbültem, hogy itt vagy és épségben vagy. Még soha semmiért nem voltam ennyire hálás."

"Tudtam, hogy menjek bár hozzá Aspenhez vagy valaki máshoz, senki nem fog ilyen érzést kelteni bennem. Nem azt éreztem, hogy jobbá teszem Maxon életét. Azt éreztem, hogy én vagyok az élete. Nem olyan volt, mintha felrobbant volna körülöttünk a világ, nem volt tűzijáték- volt viszont tűz, ami lassan, a legbensőmből kiindulva egyre jobban perzselt."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése