2016. február 10., szerda

Sara Raasch: Hó mint hamu

Megtört szívű lány
Ádáz harcos
Leendő hős
Vajon Meira képes megmenteni azt a világot, amit soha nem ismert igazán?
TIZENHAT ÉVE annak, hogy a Tél Királyságát megszállta az ellenség; lakóit rabigába hajtották. Varázslat és uralkodó nélkül maradtak. A télieknek nem maradt más reményük a szabadságra, mint a nyolc túlélő, akiknek valahogyan sikerült elmenekülniük, és akik a lehetőségre várnak, hogy visszacsempészhessék a Tél varázslatát, és újjáépítsék a birodalmat.
Meira nagyon kicsi volt, amikor Tél vereséget szenvedett és ő elvesztette a szüleit. Menekültként élt, a téliek tábornoka, Sir lett a gyámja, ő pedig harcosnak nevelte. Meira szerelme legjobb barátja, a leendő király, Mather; a fiatal lány pedig mindent megtenne azért, hogy Tél birodalmának hatalma helyreálljon. Így hát, amikor a kémek felfedezik, hol őrzik azt az ősi medaliont, amelynek segítségével visszakaphatnák a varázserejüket, Meira elhatározza, hogy maga indul a keresésére. Magas tornyokra mászik, ellenséges katonákkal harcol; valóra vált régi álma. Ám a küldetés nem a tervek szerint alakul, és Meira hamarosan gonosz varázslat, veszélyes politika, fortélyos üzelmek világában találja magát… és végül rádöbben, hogy sorsa felett nem ő rendelkezik… és ez mindig is így volt.
Sara Raasch első regénye hűségről, szerelemről, életünk céljának kereséséről szóló lenyűgöző olvasmány.Már nagyon sok jót hallottam és olvastam erről a könyvről és úgy voltam vele, hogy nekem is mindenféleképpen el kell olvasnom és értékelést írni róla. A Twister Mediának köszönettel tartozom, amiért én is elolvashattam és bejegyzést írhatok róla.
Eddig is szerettem azokat a könyveket, amik egy teljesen új világba kalauzolnak minket és imádtam azt a világot, amit Sara megalkotott. Minden bizonnyal szívesen élnék ebben a világban, de azt még nem döntöttem el, hogy egy Évszak-királyságban vagy egy Ritmus-királyságban. Abban biztos vagyok, hogy nem szívesen lennék tavaszföldi.
Már olvasás előtt lenyűgözött a borító, mert hihetetlenül jó lett és szerintem hűen tükrözi a könyv tartalmát. Amíg nem olvastam el nem igazán tudtam hova tenni a borítót, mert igaz, hogy az elejétől fogva tetszik, csak ekkor még nem voltam képben a történettel. Igazi öröm számomra, hogy maradt az eredeti borító, mert igazán szuper lett a tavasz és tél kontrasztjával.
Maga a történet elvarázsolt, amin nem is csodálkozom, hiszen Sara egy igazán elbűvölő személyiség, ha láttátok a videóját, akkor értitek, ha nem, akkor a bejegyzés végén megtaláljátok. Nagyon cuki írónő.
Szóval, a történet. Szerintem megvan benne minden, ami egy igazán jó fantasyhoz kell. Tele van akcióval, szorult helyzetekkel, amikor drukkolhatsz Meirának, hogy nehogy baja essen. Igazán gördülékennyé maga Meira teszi a cselekedeteivel és érzéseivel. Mindig is szerettem az olyan főhősnőket, akik erősek, sose adják fel a reményt és hisznek abban, hogy eljöhet még egy jobb világ.Tisztelem azért a télországiakat, hogy nem adták még fel egészen és remélik, hogy eljön számukra az új világ, amikor is Télország régi pompájában ragyoghat. Újra olyan lehet, mint Tavaszföld támadása előtt, amikor is nem kellett menekültekként élniük vagy rosszabb esetben munkatáborokban tengetni az idejüket Tavaszföld alárendeltjeiként.
Tavaszföld támadását követően csak egy maroknyi télországi tudott elmenekülni, többek között Meirával és Matherrel. az elején még biztosak lehetünk benne, hogy Mather Télország reménysége, de ahogy halad előre a történet ebben már nem lehetünk 100%-osan biztosak. Sir valami miatt csak félti és visszafogja Meirát és az nem indok, hogy lány.
Télország reménysége Matherben van, de ahhoz, hogy használni tudják a téliek erejét, varázslatát női örökösre lenne szükség, ami nincs. Itt merült fel nekem először, hogy talán nem is Mather az örökös. A másik jel az volt számomra, hogy Hannah nem őt "látogatta" meg álmában, hanem Meirát. Most vagy igazam van és Meira az igazi örökös, vagy tévedek és tényleg Mather az. Megtudhatjátok, ha elolvassátok ezt a könyvet.


Meira érzései, amik Matherhez kötik tényleg csak plátói lehet, hiszen egy örökös nem igazán mutatkozhatna egy közrendűvel. Mather testesíti meg talán mindenki plátói szerelmét, vagyis legalábbis számomra azt testesíti meg. Ő az, aki iszonyatosan tetszik neked, mégis csak barátok maradtok, mivel nem akarjátok elveszteni az illetőt. Meira számára Mather az elérhetetlenséget szimbolizálja. Aztán ott van nekünk Theron, akinek az apja miatt el kell vennie feleségül Meirát, hogy Télország és Cordell szövetséget kössön, amivel a remények szerint majd legyőzik Tavaszföldet. Nem is álmodtak olyan nagyot, mert az álmok néha tényleg valóra válnak, mint például ebben a könyvben. 
Theron okos, intelligens, hajlik a művészetre és még jól is néz ki. Meira nem is kívánhatna többet, főleg akkor, ha még egymásba is szeretnek. Theron egyébként a kedvenc karakterem és a verse is igazán jó, tehetséges. Nagyon tetszik.

"Szavak által vagyok.
Szavak szálldostak felettem első lélegzetvételem óta,
Kis fekete betűsorok vésődtek testembe, kapálóztam és sikítottam,
És megtanultam, mi mit jelent.
Kötelesség. Becsület. Sors.
Megannyi gyönyörű szívtetoválás.
Magamhoz vettem, megtartottam őket, enyémek lettek.
Magamba zártam őket, és csak akkor vettem elő,
amikor mások rosszul értelmezték valamelyiket.
Kötelesség. Becsület. Sors.
Mindenben hittem.
Hittem neki is, amikor azt mondta,
én vagyok az ő legnagyobb kötelessége.
Amikor azt mondta, én leszek az ő legnagyobb dicsősége. 
Senki, semmi másban nem hittem,
csak benne, és ebben a három szóban.
Kötelesség. Becsület. Sors.
Túl sokat hittem."Sara üzenete nekünk magyar rajongóknak itt elérhető:
Hó mint hamu6 megjegyzés:

 1. Szia!
  Most bukkantam rá a blogodra. Esztétikus és a kritikáid is érdekesek. A könyv ízlésünk nagyon hasonló, mert pont azokról a könyvekről írsz bejegyzést, amelyek engem is érdekelnek vagy olvastam őket. :-)
  Üdv: Heni :-)

  VálaszTörlés
 2. Szia! Nagyon tetszik a blogod, én is imádom ezeket a könyveket :) Remélem sokáig folytatod még az írást, mert szívesen olvasnám még :)

  VálaszTörlés
 3. Szia:) nagyon jó a blogod:)) tetszik, hogy olyan könyvekről írsz, amiket nem ismerek, így már legalább 5 könyvvel gyarapodott a listám. nagyon tetszik, ahogy írsz, csak így tovább!:)

  VálaszTörlés
 4. Szia!:) Nagyon tetszett ez a bejegyzés! :)

  VálaszTörlés
 5. Szia! Eddig is biztos voltam benne, hogy el akarom olvasni ezt a könyvet, de a bejegyzésed még jobban meggyőződött róla :)

  VálaszTörlés
 6. Örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket ez a bejegyzés. A Hó mint hamu igazán jó könyv és mindenkinek csak ajánlani tudom.

  VálaszTörlés