2016. január 7., csütörtök

Papp Csilla: A másik oldalról

Vajon mi, nők és férfiak tényleg szemben állunk egymással?
Papp Csilla regényéből megtudhatjuk, milyen a másik oldalról nézni önmagunkat.
A történetben Hanna és Olivér nem hétköznapi megismerkedését, kapcsolatuk alakulását kísérhetjük figyelemmel – cukormáz és szirup nélkül. Egy mámoros éjszakán egy közös ismerősük révén telefonos szexbe bonyolódnak. Mindkettőjükben mély nyomot hagy az első „találkozás", annak ellenére, hogy lehetetlen szituációból fakadt. Az egymáshoz vezető út pedig sok meglepetést tartogat.
A regény komoly társadalmi problémákat is feszeget: nők bántalmazása, válás, haláleset feldolgozása, mindezt azonban könnyed, szórakoztató stílusban. Ezekben az élethelyzetekben Hannának egy különleges segítője is akad, az autóbalesetben elhunyt gyermekkori barátjának, Péternek a szelleme. Végül megbizonyosodhatunk arról is, hogy nincsenek véletlenek. Hannának is döntenie kell: melyik oldalt választja…


Először is szeretném megköszönni az Álomgyár Kiadónak a recenziós könyvpéldányt. Azt hiszem nagyon jól döntöttem, hogy végül erre a könyvre esett a választásom. Leginkább azért ezt választottam, mivel nagyon megtetszett a fülszövege és megragadott a borítója. Még a körmöm színét is a borítóhoz igazítottam. Ilyen még nem fordult elő velem. 
Nem szokványosan indul a történet. Hanna a legjobb barátja és egyben lelkitámasza temetésén van, hiszen Péter elhunyt, de evvel még nem hagyja el Hannát. Álmaiban olykor-olykor feltűnik, beszélgetnek és próbálja ráterelni Hannát a helyes útra. Addig nem hagyja magára, amíg azt érzi, hogy a lánynak szüksége van rá. 
Szimpatikus volt Hanna már az első pillanattól kezdve és teljesen azonosulni tudtam vele. Szerintem evvel bárki így lenne, mivel bárkivel történhetnek hasonló esetek az életben. Ez az egyik indok, amiért érdemes lenne minél több embernek elolvasnia. Hanna főnöke, Tamás is szimpatikus, jó főnök lehet, de pasinak reménytelen. Majd amikor odakerül a sor, hogy a tanulmányaim után munkába állok remélem nem les olyan a főnököm, mint Tamás, egy megszállott csajozógép, akit csak a szex érdekel. Lehet, hogy partnernek pocsék, viszont barátnak nagyon is jó. az ő vicce miatt, itt a telefonos dologra gondolok, kezdett el Hanna és Tamás egyik barátja, Olivér vonzódni egymáshoz úgy, hogy még nem is találkoztak. Az első beszélgetésük nem mindennapi ismerkedési módszer, de persze a telefonszexnek is meglehetnek az előnyei.

Olivér

Csillának az írási stílusa elvarázsolt. A mindennapi, hétköznapi leírásokat is úgy megírta, hogy egy percig sem unatkoztam. Különösen tetszett, hogy néha-néha voltak a könyvben visszaemlékezések. A Péteres álmokat is olyan jól leírta, hogy kezdtem hinni abban, hogy tényleg ragadhatnak lelkek itt velünk és egyengethetik az utunkat. Azt kicsit furának találtam, hogy Hanna minden álmára emlékszik, én örülök ha a negyedére vissza tudok emlékezni. De lehet, hogy ez csak velem van így. Nem tudom.
Hanna és Olivér is két vasat tartott a tűzben. Hannának ott volt Olivér mellett Alfréd, Hanna tényleges pasija, aki nem Pesten lakott a barátnőjével, hanem Debrecenben. Nekem ez már az elején gyanús volt, hogy hárítja Hannát és a látogatást. Sejtettem, hogy nő van a dologban és sajnos igazam lett. De Hanna eleve mondjuk azért is ment Debrecenbe, hogy szakítson Alfréddal.

Hanna

Olivérnek ott volt Hanna mellett Zita, a Tv riporter, de Olivér érezte, hogy nincs meg köztük a kémia, közte és Hanna között úgy megvolt az a bizonyos kémia, hogy csak telefonon beszéltek egymással, SMS-eket és email-eket váltottak egymással. Két ember esetében ez nem lehet véletlen, viszont Zitát nehéz lekaparni és ennek meg is lesz a böjtje. Sajnáltam Olivért.
Mikor végre megbeszélik a személyes találkozót előtte egy nappal Hannát megtámadja Miki, az exe, aki nem képes felfogni, hogy Hanna már nem akar tőle semmit. Miki miatt ment fuccsba az első találkozás és Olivér nehezen kezeli, hogy Hanna lemondta. Tamásnak köszönhető, hogy végre az egyik általuk szervezett rendezvényen tudtak találkozni. Abszolúte ez a kedvenc részem. Már én is nagyon vártam, hogy végre megismerjék egymást élőben. És hát... mondhatom azt, hogy jól sikerült, nagyon is. Nagy volt a boldogság egészen a LIKE gáláig, amikor is Hanna meglátta, hogy Olivér is ott van, de a szép Tv riporterrel, Zitával. Ezután ment el Debrecenbe kiszellőztetni a fejét és két ok miatt indult vissza Pestre. Olivér miatt, mert hiányoztak egymásnak és Réka miatt, akiről kiderült, hogy végső stádiumú rákos. Hanna sajnos nem ért el Pestre, mert egy kamion oldalról nekicsapódott.
Olyan befejezése van, amit sose gondoltam volna. Szerintem az nem is kérdés, hogy várom e a folytatást. De még mennyire, hogy várom. Kedves Csilla, mikorra várható? Lényegében nagyon jó könyv és 5 csillagos nálam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése