2016. január 30., szombat

Jennifer A. Nielsen: A szökött király

A királyság a pusztulás szélén áll. A király eltűnt. Ki éli túl? 
Alig pár héttel az után, hogy elfoglalta a trónt, egy gyilkossági kísérlet veszélyes helyzetbe kényszeríti Jaront. A készülődő háborúról szóló pletykák beszivárognak a kastély falain belülre, Jaron pedig érzi a Carthyára lassan rátelepedő feszültséget. Hamarosan rá kell jönnie, csak akkor mentheti meg királyságát, ha lemond a trónról. De minél távolabb kényszeríti a sors a palotától, annál többet gondol arra, hogy vajon nem megy-e túl messzire? 
Visszatérhet-e valaha? 
Vagy fel kell áldoznia saját életét, hogy megmentse országát? 
Hatalom-trilógia második része igazi hullámvasút, tele árulással és gyilkossággal, izgalommal és veszéllyel. 
Kövesd a hős királyt!


Úgy érzem ez a második rész igazán ütős volt. Jennifer nagyot alkotott. Egy igazi izgalombombát szabadított ránk olvasókra.Tele van izgalommal, feszültséggel és teljes mértékben foglyul ejt, nem ereszt, de még azután sem, hogy kiolvastad. Igazán lenyűgöző. Ez a könyv azon könyveim közé tartozik, ami dedikálva van Jennifer által. Még egy kedves megjegyzést is írt bele a dedikálás mellé, ami így szól: " Never, never, never give up!"

Az előző részt tudatosan úgy kezdtem, hogy azután egyből szószerint nekiestem A szökött királynak. Szeretek sorozatokat, illetve trilógiákat olvasni, csak egy bajom van velük, mégpedig az, hogy a legtöbb esetben éveket kell várni, mire megjelennek a részek magyarul, én éppen ezért döntöttem úgy, hogy nem akarok várni és inkább egymás után rögtön olvasom a részeket, ez a rész is függővéges és még szerencse, hogy már megvan a harmadik rész is és nem kell várnom.

Ha valaki kételkedett abban, hogy Jaron jó király lesz-e vagy sem az ebben a kötetben megbizonyosodhat afelől, hogy lehet, hogy egészen abszurd ötletei vannak, de a legtöbb mégis beválik és valahogy mindig eléri a kívánt hatást. Barátságokban és árulásban gazdagon átszőtt regényt olvashatunk, de azért van benne egy cseppnyi szerelem is Imogen és Jaron között. Remélem összejön nekik, bár Amarindával sincs semmi bajom, csak ő egyszerűen nem illik Jaronhoz ha már itt tartunk.
Esetleg ha az előző rész után nyugisabb részre vártatok, akkor azt felejtsétek el, mert A szökött király minden csak nem nyugis. Már a legeslegelején megtámadják Jaront, persze, hogy Roden, aki majdnem a végsőkig megakarja ölni a herceget, de aztán az utolsó utáni pillanatban jól dönt. Ennek azért is örülök, mert A hamis hercegben nem volt számomra negatív karakter, láttam benne fantáziát és kicsit elszomorított, hogy Jennifer ennyire utálatossá tette. De Jaron megbocsátott neki és maga mellé állította, mostmár ott van Roden, ahol lennie kell. Végre visszatért a helyes útra.

Akik még mindig kételkednek abban, hogy Jaron jó király lenne, azoknak ajánlom figyelmébe, hogy hogyan is bánt Nillával. Igazán megható volt.
Jaron és Imogen kapcsolatát nehéz lenne megmagyarázni, de az egyszer biztos, hogy nem egyszerűen barátok. Lehet akármilyen bunkó is Jaron időközönként a lánnyal, azért az tagadhatatlan, hogy törődik vele és pont emiatt a törődés miatt viselkedik bunkón, így akarva eltaszítani magától, ami lássuk be nem jött össze, mert Imogen akkoris törődik Jaronnal, túl jól kiismerte, hogy tudja már mit miért tesz.

Szerintem a legizgalmasabb részek a tolvajokkal és a kalózokkal foglalkozó részek. Ifjú királyunk szinte mindenkit át tud verni, vagy elváltoztatni magát, hogy bizonyos személyek ne ismerjék fel, de azért nem olyan okos, mint leleményes, hiszen Fink a kis utcagyerek is simán átvágta őt a patkányával. Talán túlságosan is emlékezteti Jaront saját magára, azért is foglalkozik Finkkel, de tagadja. A végén mégis magához veszi és megígéri neki, hogy Tobias lesz a tanára, aki mindent, amit kell megtanít neki.
Jaron elszántsága amúgy példaértékű, hiszen törött lábbal is megkockáztatott egy igencsak kimerítő mászást és utána még ki is hívta az új kalózkirályt, Rodent, aki megölte az előző királyt, Devlint, akit Jaron akart megölni, csak az utolsó pillanatban másképp döntött Imogen szabadsága miatt. Mi ez ha nem szerelem? Jaron nem vallja be, de én tudom. Reméljük, hogy Imogen is tudja, főleg, hogy fogságba került az aveniaiak keze által. És persze volt olyan kis cseles Jennifer, hogy itt fejeződött be a könyv azzal, hogy Carthya ellen fordultak a szomszédos királyságok és még Imogen is túsz. Még jó, hogy ott vannak a kalózok,a kik immár Jaront szolgálják. Izgalmas befejező résznek nézünk elébe, hiszen: " Jaron, a háború elkezdődött".
Kedvenc idézeteim:

"Túl korán érkeztem az ellenem elkövetett merénylet helyszínére."

"    – Jaron, támogatja ezt a tervet? (…) 
     – Nem.
     – Melyik rész van ellenére? – kérdezte Gregor.
     – Az, ahol kinyitotta a száját."

"– A hit senkit sem menthet meg a valóságtól."
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése