2016. január 30., szombat

Jennifer A. Nielsen: A hamis herceg

Egy merész terv borzalmas útra és az árulás szélére sodor egy árva fiút. 
Carthya királysága polgárháború szélén áll. Hogy egyesítse a széthúzó népet, Conner, egy nemesember a királyi udvarból, ravasz tervet eszel ki: kitanít egy árva fiút, hogyan adja ki magát a király rég elveszett fiának, és bábhercegként trónra ülteti. 
Négy árva verseng a szerepért, köztük a makacs Sage is. Sage tudja, hogy Conner szándékai nem éppen nemesek, de mivel saját élete is cérnaszálon függ, nem tehet sokat – el kell érnie, hogy Conner őt válassza, vagy nem kerül ki élve a kalandból. 
Ahogy Sage az omladozó árvaházból Conner bámulatos birtokára kerül, egyre több hazugságra és árulásra derül fény, míg végül az igazság is kiderül, ami Conner minden tervénél veszélyesebbnek bizonyulhat. 
Hihetetlen kaland tele veszéllyel, izgalommal és hazugsággal. Az utolsó oldalig fogva tartja az olvasót.
Már egy ideje szemezgettem evvel a könyvvel, nem nagyon tudtam igazából, hogy tetszene-e nekem, de aztán csak rászántam magam és megvettem. Egyáltalán nem csalódtam benne. Pörgős volt, tele volt számomra váratlan fordulatokkal. A sztori gördülékeny volt. Egyszer sem volt olyan érzésem, hogy "úristen, még ennyi oldal van hátra?" teljesen beletudtam magam élni és tetszett a Jennifer által alkotott világ. A borító is jó lett, ahhoz képest, hogy az eredetin a korona másképp néz ki, de megmondom őszintén, hogy nekem megvan eredeti borítóval is, de ez a magyar kiadás jobban bejön.

A története sem mindennapi. Miután Carthya király, királynéja és trónörököse meghal Conner elmegy négy árvaházba, hogy az ott lakók közül kiválasszon négy fiút, akikben lát esélyt arra, hogy ő legyen az elveszett Jaron herceg, akit elvileg a kalózok öltek meg. Persze arról senki sem tud, hogy Jaron nem is volt rajta a hajón, amikor a kalózok megtámadták, így a testét sem találták meg, ami meghagyta az emberekben a cseppnyi reményt, hogy talán még valahol életben lehet az ifjú bajkeverő herceg, Carthya reménysége. Azt még kevesebben tudják, hogy a király igenis tudott arról, hogy Jaron él, de mégsem vitte vissza a kastélyba, a családjához. Még meg is látogatta, de ahhoz nem volt elég erős, hogy magával vigye, inkább a békét választotta. Lehet, hogy Carthya lakói számára ez volt a helyes döntés, na de akkor is. Ha a fiad vagy a béke között kellene választanod, akkor sem szabad a békét választani a fiad helyett. Eckbert király döntésével nagyon nem értek egyet. Én tuti, hogy másképp döntöttem volna.
A történetet Sage szemszögéből ismerhetjük meg, aki a négy fiú közül az egyik "szerencsés" kiválasztott árva fiú Roden, Tobias és Latamer mellett. Sage nagyon nem akart Connerrel tartani, mégis amikor "elmehetett" volna nem tette és sajnos későn jött rá, hogy a távozni készülő beteges Latamerre a halál vár Cregan jóvoltából, aki Conner parancsait követi. Mott nem lett volna képes megölni a fiút és emiatt is jobban el tudtam viselni, mint Cregant, akit gyűlöltem és azt kívántam, hogy olyan sorsra jusson, mint Latamer. Azt azért hozzátenném, hogy Conner viszi a pálmát a "kit utálok jobban" versenyben. Nála gerinctelenebb és szemetebb szereplő nincs a könyvben. 
A három megmaradt fiút a birtokára viszi, Farthenwoodba, hogy kitanítsa őket. A következő dolgokat kell megtanulniuk:
*Carthya történelme
*kardvívás
*lovaglás
*vacsora és etikett lecke Connerrel
*írás és olvasás többek között.

Az elején még úgy tűnik, hogy Tobias az esélyes befutó, mint hamis Jaron herceg, de elkövet egy nagy hibát, ami Conner fülébe jut, mégsem tesz semmit. A legnagyobb hibát Tobias, akkor követi el, amikor a titkos alagútban megakarja ölni Sage-t, de ez nem sikerül neki, és végülis már csak Sage és Roden van versenyben. Amint kiesik Tobias a képből, Roden élvezi, hogy most ő lehet a legjobb, mivel Sage-t nem nagyon érdeklik a dolgok, vagyis legalábbis ezt mutatja, mégis Mott őt tartja esélyesebbnek, de akkoris túl nagy a szája, túl pimasz és ezt nem ússza meg, mert Conner parancsára megkorbácsolják. Conner még arra is képes, hogy Darius leendő királynőjét meghívja a birtokra, hogy lássák csak a fiúk, hogy ki lesz a királynőjük, ha valamelyiküket választja ki Conner. Sage az egyetlen, aki őszinte volt Amarinda hercegnőjével és ennek az őszinteségnek meg is lett a jussa.


Sage


Amikor oda kerül a sor, hogy Conner válasszon, akkor Rodent választja ki, de amikor látja, hogy Sage az ujjain pörgeti a pénzérmét, akkor megmásítja a választását, ami vissza is üt, mivel Roden és Cregan szövetkeznek Sage ellen, aki amúgy közel került egy szolgálólányhoz, Imogenhez, aki Tobias mellett vele tart a kastélyba, ahol végre kiderül, hogy az igazi Jaron nem más, mint Sage, aki meg is bünteti Connert a szerettei megmérgezése és Latamer halála miatt, Imogent pedig nemessé teszi.


Kedvenc idézetek:

"– Az apám egyszer azt mondta, tanult ember is lehet idióta, mint ahogy tanulatlan is lehet bölcs."

"    Van egy régi mondás Aveniában, ami szerint „Pusztán az, hogy nem zúdul a jégeső, még nem jelenti azt, hogy nem is esik”."

3 megjegyzés: