2015. december 1., kedd

Arthur Madsen: Five- Az új generáció

Évezredekkel ezelőtt Ehnaton fáraó udvari alkimistáival egy medált készíttetett, amely képes volt befolyásolni a bolygók mozgását.
Az emberiség nem tudja, hogy létezik egy másik világ, egy ismeretlen birodalom, amelynek királynője mindenáron meg akarja kaparintani magának a legnagyobb hatalmat.
Öt gyerek élete változik meg örökre, amikor valaki ellopja a medált, és ezzel együtt a fény is eltűnik a Földről.
Az árvaházban nevelkedő Yeni, Jauns, és Nuwe, valamit a jómódú családból származó Berria és Baru csak egymásra támaszkodhatnak, ha sikerrel akarnak járni.
GYEREKEK ÉS FELNŐTTEK HARCA EGY IDEGEN VILÁGBAN. A BÁTORSÁG, A BARÁTSÁG ÉS A HŰSÉG PRÓBÁJA A VILÁG SORSA AZ Ő KEZÜKBEN VAN.


Valahányszor betévedtem egy nagyobb bevásárlóközpontba a polcokon ott ült ez a könyv. Egy idő után úgy voltam vele, hogy okés, már el kell olvasnom. Szeretném ezennel megköszönni a Scolar kiadónak a könyvpéldányt.

Most egy picit a borítóról beszélnék. A borítón szereplő kislánynak irtó szép kék szeme van. Jó kis olvasmány volt, teljesen le tudta kötni a figyelmemet. Igaz, hogy nem mindig értettem az összefüggéseket, de ettől függetlenül tetszett. Érdekes volt olvasni.

A történet egy árvaházban kezdődik. Tél van és havazik. Már itt megismerhetjük Jaunst, Yenit és Nuwet. Szinte mint minden árvaházi gyerek, az ő életük sem fenékig tejfel. Az árvaház igazgatója sem éppen valami kedves ember. Munkról meg ne is beszéljünk. Jauns csak a leleményessége miatt jutott ki a vaskoporsóból és emiatt szökött el és ment a templomba, ahol összefutott Baruval, aki éppen aludt.Az egész történet egy nyaklánc köré épül, amit Jauns talált és adott oda a húgának, Yeninek ajándékba. Emiatt rabolja el a csuklyás ember a kislányt, aki nem mellesleg Zeun és a medál segítségével sötétségbe borítja a világot. Jsuns, Nuwe, Baru és nővére, Berria követik a csuklyást a kriccsek birodalmába, ahol ők is azzá válnak, kivéve Yenit, aki pont amiatt nem tud majd visszatérni az emberek világába.Kalandos út során talált rá Jauns Yenire, akit Shamala tartott fogva, aki a saját apját, Magnust váltotta le a trónról. Számomra nem annyira szerethető figura Shamala, mivel Cypriant is simán kihasználta. Nálam ez szentségtöréssel ér fel.
Legrandessel együtt sikerül kiszabadítani Yenit és Jauns, aki direkt fogatta el magát, de Yeni nem tud visszatérni az emberek világába, viszont a medál igen és visszaáll a régi kerékvágásba a világ. A következő részben Jauns, Nuwe, Baru és Berria majd vissza fognak menni Yeniért.Kedvcsináló idézetek:

"– Engedjetek el, le akarok menni a víz alá – Nuwe szeme csillogott a boldogságtól. 
– Mi van? – Horkantak fel egyszerre a többiek. – Úgy volt, hogy nem tudsz úszni – mondta Jauns, és erősen szorította Nuwe barna pulóverét.
– Nem is – mosolygott Nuwe. – De olyan jót beszélgettem a halakkal – azzal arcát újra a víz alá nyomta."

"– Mesélt valakinek a Szindikátusról, vagy a medálról? – kérdezte a hallgatag Március, miközben belelapozott az előtte fekvő aktába. 
– A gyerekeimnek elmondtam, hogy tagja vagyok egy tizenkét tagból álló titkos tanácsnak – választolta megfontoltan December. 
– Megőrült? – kiáltott rá Január. 
– Ezzel még nincs baj – vágott közbe Május. – Én is ezt mondtam a férjemnek. 
– Hát ez zseniális! – Január felnézett a plafonra, és kínjában felnevetett, – És árulja el, Mrs. Tins… illetve Május asszony, mit mond ilyenkor a polgármesternek? Hol van, hová megy? Nőegyletbe? Asszonytanácsba? 
– Tulajdonképpen igen – mondta Május, és kihúzta magát. – Azt mondom neki, hogy a főzőklubba megyek. Ne aggódjon, jól ismerem a férjem, és ügyeltem a részletekre, éppen ezért az első összejövetelt nálunk tartottuk, és az én drága barátnőim pillanatok alatt kiborították a jámbor uramat. Ann azzal, hogy minden fogáshoz újabb és újabb pöttyös szalvétát osztogatott, az asztalra pöttyös terítőt rakott, sőt aznap piros pöttyös tortát is sütött. Ráadásul mindezt az én konyhámban, a férjem le sem mert jönni az emeletről. 
– Nem! Nem akarom tudni! – Január már bánta, hogy belekezdtek. Ám hiába is remélte, hogy ezzel kimerítették a témát. az asszony láthatóan csak még jobban belemelegedett. 
– Aztán ott volt Martha, aki egy élő vegetáriánus receptkönyv – csillogott Május szeme – A rántott brokkolija valami mennyei! Abba még a kalóriavadász Erica se tud belekötni, pedig sokszor késhegyre menő vitáink vannak a párolt brokkoli és a nyers karfiol egészségre gyakorolt hatásairól."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése