2015. november 16., hétfő

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája + NYEREMÉNYJÁTÉK

Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.A Twister Media jóvoltából olvashattam el ezt a nem mindennapi történetet. Köszönöm a recenziós könyvpéldányt. Ilyen kis cukisággal kezdődik a történet:

"Ősidőknek erejében
Két kastély áll, fej fej mellett,
Egy a Jónak, egy Gonosznak,
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet,
Kifelé csak mese vezet."  Már a borító elvarázsolja az embert. Mindig is szerettem a hattyúkat és ezen a könyvön kifejezetten jól állnak. Örülök, hogy a kiadó nem cserélte le a borítót és megtartotta az eredetit. Eszméletlenül néz ki! Teljesen odavagyok érte. Rögtön a könyv elején található egy rajz a két iskoláról és húh Iacopo Bruno aztán tud rajzolni. Az egyes fejezeteknél lévő rajzok is eszméletlenek.


Nekem nagyon tetszik az alapsztori. Ez az egész mesevilág teljesen elvarászolt. Hihetetlenül jól meg van írva. Rég olvastam ilyen jó fantasy könyvet. Számomra minden egyes oldal izgalmas volt, lap lap után faltam az egyes fejezeteket. Képtelen voltam letenni. Erre kevés könyv képes. Azt kell, hogy mondjam Soman Chainani igazán tud valamit.

Az egész történet ott kezdődik, hogy a Gazgató el fog vinni két gyereket. Sophie ezt várja is, mivel ő akar lenni az egyik. Ő magát mindig is Jónak gondolta. Szívesen lenne hercegnő. Még Agathával is barátkozik, hogy növelje a jó cselekedetei számát. Azon a bizonyos éjjelen el is jön érte a Gazgató és magával is viszi. Agatha próbálja ezt megakadályozni, de nem sikerül neki, így ő is a Gazgató keze közé kerül és Sophie-val együtt mennek a Jók és Rosszak Iskolájába.
Sophie totálisan biztos benne, hogy ő Jó és meg fogja találni a hercegét és a boldog befejezést, de a csontmadár a Rosszakhoz dobja le, míg Agathát a Jókhoz. Az iskola diákjai azt hiszik, hogy tévedés történt, de nem. Sophie mindent elkövet, hogy a Jókhoz kerüljön, de nem sikerül neki odakerülni. Eközben Agatha haza szeretne menni. Az első megpróbáltatások is azt sugallják, hogy hiba történt, hiszen Sophie és Agatha is gyengén teljesítenek az órákon. Apropó órák. Megpróbáltam összeszedni, hogy milyen órákra jártak a Jók, a Rosszak és, hogy milyen közös óráik voltak.Jók órái:
- hogyan lehet kedvesebb a mosolyunk
- állatok beszéde óra ( kutyaugatás, bagolyhuhogás )
- óhajhalraj
- hogyan élhetitek túl az Ezeregyéjszakát
- Ezeregyéjszaka- stílusú szépségtrükkök
- tánc
- hőstörténetek óra
- jótettek óra
- varázsige modul
- ismerd fel az állatok ürülékét modul
- báli szokások és hagyományok

Rosszak órái:
- elcsúfítás
- hogyan kell Aranytojó Libát idomítani
- átkok és halálos csapdák óra
- különleges képességek
- köpönyegek helyes használata
- híres Nemezisekről szóló óra
- ősz haj ( denevérszárny főzet )
- csatlóstréning
- állatok beszéde óra
- Nemezis álom
- különleges tehetségek óra
- Mesetlon edzés
- csúfíts el báltermet

A Jók és Rosszak közös órái, ahol mindkét iskola egyszerre van jelen:
- tündérmese- túlélő tréning
- hullahernyó keresés és evés
- koporsó próba
- egy hétig gondozzanak egy-egy állatot
- forráskutak használata
- fára mászás
- az "erdő flórájának" tanulmányozása
- hogyan hagyjunk használható nyomokat
- madárijesztő- túlélés
- varázslás: vízvezénylés, időjárás manipuláció, mogrifikáció azaz átalakulás növénnyé vagy állattá
- laktató ételek rovarokból
A megpróbáltatások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a két lány kezdjen beilleszkedni az iskolájukba. Sophie hisz benne, hogy Tedros, Arthur király fia az ő hercege, de kiderül, hogy Tedros hercegnője nem más, mint Agatha. Mindvégig azért teljesített jól Sophie, mert Agatha segített neki és Tedros ezáltal nem Sophie-t választotta örökösen, hanem Agathát, aki ennek nem örül. Gyűlöli a herceget. Miután Sophie és Agatha összevesznek Sophie majdnem elbukik a Mesetlonon, az előversenyen is elbukott, mivel nagyon megbántotta Agathát, így a lány nem segített neki többet. Mesetlon előverseny feladatok:
- álca/ álöltözet, amely "első látásra" elriasztja a Végesteleneket
- tűzóriás szelídítése
- átok, amit csak az tud levenni, aki kimondta
- bűztroll leszerelés
- gyilkolásgyakorlat
De Agatha mint mindig kisegíti és miatta megy tönkre Tedros és Sophie kapcsolata. Az igazi nagy bajok és megpróbáltatások még csak most kezdődnek.Agatha végre elhiszi, hogy ő tényleg Jó és szép. Tedros még a bálra is elhívja. Sophie meg kezd beletörődni abba, hogy ő Rossz és kezd elcsúnyulni. Bíbírcsókjai lesznek és megőszül.
A befejezésről csak annyit, hogy váratlan, tele van meglepő fordulatokkal és IMÁDOM. Nem szeretném lelőni a "poént".
Iszonyatosan várom a következő részt. A könyv vége nekem kicsit függővéges, szóval ide azt a második kötetet.
A leginkább jellemfejlődést számomra Hester érte el, ami miatt kedveltem meg igazán. Persze én mindvégig szurkoltam Agathának, hogy találja meg az ő hercegét. És meg is találta Tedros személyében. Nagyon várom, hogy mi lesz velük a következő részben.


Idézetek:

"A boszorkányoknak nincs saját meséjük."

"– Más. Értem. Hogyan más? 
– Hát kezdjük azzal, hogy mindig feketében jársz. 
– Mert a fekete ruha nem koszolódik. 
– Alig jössz ki a házatokból. 
– Az emberek itt rám se néznek. 
– A Meseíróversenyre olyan mesét írtál, amiben Hófehérkét felzabálták a keselyűk, és Hamupipőke belefojtotta magát egy kád vízbe. 
– Úgy gondoltam, az jobb befejezés"

"Három dolgot kell egy lánynak megtennie, hogy elnyerje jól megérdemelt hercegét. Először is: meg kell mutatnia, miben jó. Nem szabad szerénykedni, játszani. Másodszor: „nem szavakkal, hanem tettekkel” kell megnyilvánulni. És harmadszor: „versengő kérőket kell felvonultatni.”

"Sophie egész életében arra várt, hogy végre elrabolják"
NYEREMÉNYJÁTÉK:

Egy szerencsés olvasónak lehetősége van megnyerni a könyvhöz készült könyvjelzők és kitűzők közül egyet. Ehhez nem kell mást tenni mint meglátogatni a blog Facebookos oldalát és lájkolni azt valamint az egyik bejegyzésemhez itt a blogon írni néhány sort. Soroslás 200 oldalkedvelés után. Sok sikert mindenkinek.
Az oldal linkje, ahova várom a lájkolásokat:
https://www.facebook.com/My-relationship-with-books-719355438169682/

9 megjegyzés:

 1. Imádom a blogodat, bár szerintem a designen lehetne javítani, ha gondolod ebben szívesen segítek :D A tartalommal viszont meg vagyok elégedve :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Xy!
   Örülök hogy tetszik a blog. A segítségedet köszönöm szívesen elfogadom.

   Törlés
  2. Már facebookon irtam Fanni Fazekas néven :)

   Törlés
 2. Lájkoltam a fészbúk oldaladat. És nagyon tetszik a blogod, szerintem szuper dolgok vannak rajta. Én is imádom a könyveket, így nem csoda, ha ide keveredtem.

  VálaszTörlés
 3. Lájkoltam a facebook- oldaladat. Még csak most találtam a blogodra, de ezentúl hűséges olvasó leszek. ó, és épp tegnap vettem meg a könyvet! ^^

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha szeretnéd majd írd meg hogy neked hogy tetszett a könyv :)

   Törlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 5. Szia:) Én nagy könyvmoly vagyok. És szeretnék minden egyes könyvet elolvasni. :D Imádom a blogodat!

  VálaszTörlés