2015. augusztus 6., csütörtök

Sarah J. Maas: Üvegtrón

Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.
Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

Két évvel ezelőtt valamikor április-május környékén kaptam ajándékba ezt a könyvet egy másik mellé. Igazából már akkor sem nyerte el a borító a tetszésemet, amikor kaptam. Azok közé az emberek közé tartozom, akik borító és fülszöveg alapján ítélnek meg egy könyvet. A fülszöveg alapján egy olyan történetre számítottam,ami fiúknak való, de nem ezt kaptam.
Azt gondoltam, hogy tuti olyan lesz, mint egy számítógépes játék könyv változata, de nem. Ez ennél jóval több.


Egy erős lány története. Megtudhatjuk, hogy emelkedett fel Celaena azután, hogy valaki elárulta és emiatt került Távolvég sóbányájába, ahol a rabszolgák és a lázadók max. 3-4 jónapot bírnak ki, de Celaena 1 évet. Ebből a mocsokból emelte ki Dorian Havilliard, Adarlan koronahercege avval az ürüggyel, hogy küzdjön meg a többi jelölttel és legyen a király bajnoka.


Ha megnyeri és ő lesz a király bajnoka 4 év után szabaddá válhat ( eredetileg 6 év volt, de Celaena lealkudta 4 évre ). Az udvarban a legtöbben Lillian Gordaina néven ismerték és csak azok tudták igazából, hogy ki is ő, akik fontosak voltak, persze időközben néhányan rájöttek hogy ő a rettegett orgyilkos.
A hősnő csontsoványan, mocskosan és gyengén érkezett meg Résvárba. Hála Chaol Westfall kapitánynak, aki nap nap után gyakorolt vele, hogy visszanyerje a régi erejét.A regényben betekintést kaphatunk abból, hogy miért vált Celaena Sardothien a világ első számú orgyilkosává. Amikor Dorian Résvárba hozta Celaenát még nem tudta, hogy bele fog szeretni a lányba. Westfall kapitány se számított rá, hogy ő is gyengéd érzelmeket fog táplálni az orgyilkos iránt.A sok együtt töltött idő Celaenával meghozta a koronaherceg bátorságát és végre megcsókolta a lányt. Mindeközben valami sorra gyilkolta le és marcangolta szét a jelölteket. Caleana az edzések során összebarátkozott Noxszal, aki a lánynak köszönheti, hogy nem halt meg.Káin, a nagydarab hegyi ember minden edzés után, próbatétel előtt egyre erősebb lett. Vajon mit rejtegethet? Sajnálom, de nem akarom lelőni a poént. Ha felkeltette az érdeklődéseteket, akkor olvassátok el és megtudjátok, hogy mi van Káinnal.

Amikor a végső összecsapásra kerül a sor Celaenát megmérgezik, de ő képes volt küzdeni tovább és felállt ( ennek azért köze volt Elena tündérkirálynőnek is, de mit kereshet Celaena közelében, ha a király betiltott minden varázslatott és elégetett minden mágiával kapcsolatos könyvet?)
És végül ki nyert? Renault? Sír? Káin?  Esetleg Celaena? Ha elolvassátok kiderül!

Tényleg érdemes elolvasni, én magam se hittem volna, hogy ennyire fog tetszeni. És a végén már a borítót is megszerettem.

Kedvenc női karakter: Celaena, NehemiaKedvenc férfi karakter: Dorian, ChaolAkit nagyon utáltam az elejétől fogva: Katlain
( Annyira akarta Dorian szerelmét és a koronát, hogy nem vette észre, hogy végig az orránál fogva vezette Perrington ) 


Próbatételek:
-íjászat
-falmászás
-lopakodás
-nyomkövetés
-lóhátról vadászgerely hajítás
-vívás
-hajítókés használat
-méreg próba
-3 erőpróba
-végső összecsapás


Történet: 5/5
Kivitelezés: 5/5 Nagyon jó a térkép, imádom
Borító:5/3


A sorozat további kötetei:
3 megjegyzés:

 1. Nekem ez az egyik kedvenc könyvem (a millióból :D), akárhányszor újra tudnám olvasni. Én az elején azt hittem, nagyon kiszámítható, nagyon sablonos történet lett, de sokszor lepődtem meg az egyes fordulatokon.
  Remélem a sorozat többi köteteiről is írsz, már ha elolvasod :)

  VálaszTörlés
 2. Egyik kedvenc könyvem, örülök, hogy egyre több helyen olvashatok róla értékelést. :)
  Én Chaol párti vagyok, de ettől függetlenül Doriant is szeretem. :$

  VálaszTörlés
 3. Én egyszerűen IMÁDOM! Ezt a könyvet. Anyával csak azért vetettem meg, mert elolvastam a tartalmát, és már azt izgalmasnak gondoltam. Számomra ezután a könyv után Celaena egy hős, egy követendő példakép lett (festem a falamra már egy jó ideje, nem is kicsiben). Még sajna a teljes sorozatot nem sikerült elolvasnom, de szeretném. Meg a Qween of Shodow-on kívül az összes kötet meg van eddig csak nincs kiolvasva. Viszont beleolvastam a harmadik kötetbe, és azt vettem észre, hogy köztem és Celaena közt elég sok hasonlóság van. Már így viselkedésre gondolva. Arról meg, hogy "fiús könyvnek gondoltad", ezt inkább ilyen "uniszex" könyvnek mondanám, ugyanis 25 éves fiú unokatesómat érdekli, a fantasy, orgyilkos, harcok, csatajelenetek, próbatételek, és titkok miatt, de végig ott van benne, az az isten verte szerelmi szál, amit nagyon jóra megírt az írónő, és azt se felejtsük el, hogy egy 18 éves (!!!) LÁNY harcol, mászik a falon, meg hasonló dolgokat csinál, tehát még nem is csak egy férfi, hogy sablonosnak lehessen mondani. Ha jobban belegondolok Celeana olyan, mint egy Assissin's Creed korában élő, Lara Croft (de lehet ezt csak én gondolom így). Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, és ezt a könyv sorozatot. Esküszöm. Én bele szerettem ebbe a sorozatba, az első könyv elolvasása után.

  VálaszTörlés